Yemen’de ateşkes öncesi onlarca ölü

Yemen’de bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların son bulması için ateşkesin yarın yürürlüğe girmesi planlanırken, dünkü çatışmalarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Devlet Başkanı Mansur el Hadi’ye bağlı ordu birlikleriyle Şii Husi milisler arasında Marib vilayetinde çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Yaşamını yitirenlerin 7’sinin ordu askeri, 5’inin ise Husi milislerden olduğu iddia edildi.

Çatışmaların başkent Sanaa’ya geçişte önemli bir nokta olan Sarvah’ta yoğunlaştığı belirtilirken, Husiler ise, en az 35 ordu askerinin öldürüldüğünü savundu. Husilere ait sabanews.net sitesindeki haberde, ordu birliklerinin saldırısının püskürtüldüğü de kaydedildi.

Mart 2015’ten bu yana 6 bin 300 kişinin yaşamını yitirdiği Yemen iç savaşının son bulması için Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda ateşkes sağlanmıştı. Yarın başlayacak ateşkesin 18 Nisan’da Kuveyt’te barış görüşmelerine dönüşmesi planlanıyor.

Şii Husiler, geçtiğimiz yıl başkent Sanaa’yı ele geçirmiş ve Devlet Başkanı Mansur el Hadi ülkeyi terk etmişti. Bir yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşa Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu da dahil olmuştu. Koalisyonun hava bombardımanlarında yüzlerce sivil yaşamını yitirdi.

Başkent Sanaa’nın yanı sıra ülkenin büyük kentlerinden Hudeyde Husilerin elinde iken, Taiz’de çatışmalar devam ediyor. Husilerden geri alınan Aden’de ise ordu birlikleri yer yer DAİŞ çeteleriyle savaşıyor.