Yemen'de hükümet bölgelerinde 600 bini aşkın çocuk yetersiz besleniyor

Bir BM çalışma grubu Yemen'in hükümet kontrolündeki bölgelerinde yetersiz beslenme vakalarının hızla arttığı uyarısında bulundu. Ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde yetersiz beslenme seviyeleri “son derece kritik” olarak ifade edildi.

Çeşitli BM kuruluşlarını bir araya getiren Yemen'de Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) çalışma grubu, yetersiz beslenen ve fazla zayıflayan beş yaşın altındaki çocukların sayısının bir önceki yıla göre %34 arttığını ve 600.000'den fazla çocuğu etkilediğini belirtti. 

BM’ye bağlı UNICEF tarafından yapılan basın açıklamasında ise, “Bu keskin artış, salgın hastalıkların (kolera ve kızamık), gıda güvensizliğinin, içme suyuna sınırlı erişimin ve ekonomik gerilemenin birleşik etkisinden kaynaklanmaktadır” denildi.

Açıklamada, Hudeyde ve Taiz'in güneyindeki kıyı bölgelerinde akut beslenme yetersizliğinin ilk kez “son derece kritik” seviyelere ulaştığı ve yaygınlığın %30'u aştığı belirtildi.

Son rapor hükümet kontrolündeki 117 bölgeyi kapsıyor ve bu bölgelerin tamamında Temmuz ve Ekim ayları arasında yüksek düzeyde yetersiz beslenme görülmesi bekleniyor.

UNICEF'in Yemen'deki temsilcisi, birçok uluslararası kuruluşun finansman yetersizliği nedeniyle ülkedeki faaliyetlerini azaltmak zorunda kaldığı bir dönemde, “Rapor endişe verici bir eğilimi teyit ediyor” dedi.

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Yemen'deki temsilcisi “şu anda daha küçük tayınlar sağlamak zorunda ve bu sonuçlar bize hayatların tehlikede olduğunu hatırlatmalı” dedi.

Temsilci, “insani yardım fonlarındaki mevcut düşük seviyelerin devam etmesi halinde ülkenin gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeye daha da batabileceği” uyarısında bulundu.

Yemen 2014 yılından bu yana, Batı tarafından desteklenen Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon tarafından desteklenen hükümet ile İran destekli Husi isyancıları karşı karşıya getiren bir iç savaşın pençesinde. BM'ye göre bu çatışma, çatışmadan önce Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi olan ülkeyi dünyanın en kötü insani krizlerinden birine sürükledi.