Yemen’de kolera salgını yayılıyor: Bine yakın ölü

İç savaş nedeniyle 26 milyonluk nüfusun yarısının açlıkla karşı karşıya olduğu Yemen’de kolera salgınının yayılması önlenemezken, şimdiye kadar bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Koordinatörü Jamie McGoldrick, ülkedeki kolera salgınında vaka sayısının 130 bini aştığını söyledi. McGoldrick, salgın nedeniyle şimdiye kadar 970 kişinin yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini kaydetti.

BM Koordinatörü, yaşamını yitirenlerin yarısının kadın ve çocuklardan oluştuğunu dile getirdi.

Kolera salgınının önünün alınamadığına dikkat çeken McGoldrick, çatışmalar ve açlığın yanı sıra şimdi de kolera nedeniyle ölümlerin durdurulması için ‘zamanın daraldığını’ vurguladı. McGoldrick, salgınla mücadele için acilen harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

BM’nin Yemen’deki insanlık dramını sonlandırmak için en az 2 milyar dolara ihtiyacı olduğunu hatırlatan Jamie McGoldrick, şimdiye kadar ise gerekli fonların sadece yüzde 29’unun toplandığını belirtti.

Yemen’de Şii Husi milislerinin başkent Sana’yı ele geçirmesi ardından Devlet Başkanı Mansur Hadi sürgüne zorlanmıştı. Mart 2015’te Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin oluşturduğu koalisyonun müdahalesiyle yayılan iç savaşta en az 8 bin sivil yaşamını yitirdi.