Yemen savaşı: Esir değişimi için müzakereler yapılıyor

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) gözetiminde Yemen’deki savaşan taraflar arasında esir değişimi için Amman’da müzakereler yürütülüyor.

ICRC sözcüsü Jessica Moussan AFP'ye yaptığı açıklamada, Ürdün başkentindeki toplantının "gelecekteki bir tahliye operasyonuna ilişkin müzakerelerle ilgili konulara" odaklandığını söyledi.

BM'nin Yemen özel elçisi tarafından Cuma günü yapılan bir açıklamada toplantının "çatışmanın taraflarını, beş yıl önce varılan Stockholm anlaşmasına uygun olarak (...) daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla müzakereleri yeniden başlatmak üzere bir araya getirdiğini" söyledi.

Stockholm anlaşması yapılırken çatışmanın tarafları, "tüm mahkumları, tutukluları, kayıp kişileri, keyfi olarak gözaltına alınan kişileri ve zorla kaybetme mağdurlarını ve ev hapsinde tutulanları serbest bırakmayı" kabul etmişti.

ICRC, “Serbest bırakma sürecinin uluslararası insancıl hukuka uygun olmasını sağlamak için tarafsız bir arabulucu rolünü oynamaya kararlı” olduklarını belirtti.

2014’te başlayan Yemen'deki savaş yüzbinlerce kişinin ölümüne, milyonların yerinden edilmesine ve dünyanın en kötü insani krizlerinden birine neden oldu.

BM'nin bir yıl önce arabuluculuk yapması sonucu bir ateşkes ilan edildi ve çatışmalar büyük ölçüde durdu. Bu ateşkes resmi olarak geçen yıl ekim ayında sona ermişti.

Yemen İran ile Suudi Arabistan arasında bir vekalet savaşına dönüşürken, son aylarda iki Ortadoğu gücü arasındaki yakınlaşma Yemen için de umutları arttırdı.

BM elçisi Hans Grunberg pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yemen'in barışı sağlama süreci için sekiz yıldır böylesine "ciddi bir fırsat" ortaya çıkmadığını belirtmişti. Grunberg, "BM himayesinde imzalanan ateşkesin üzerinden bir yıl geçtikten sonra Yemen yeniden bir dönüm noktasında. Altı ay önce sona ermesine rağmen ateşkes sonuç vermeye devam ediyor ve taraflar bir sonraki adımlar için kararlı” demişti.