Yeni Kaledonyalılar bağımsızlığa 'hayır' dedi

Fransa'ya bağlı özel bir statüye sahip Yeni Kaledonya'da yapılan bağımsızlık referandumundan hayır çıktı.

Güney Pasifikler'de stratejik bir takımada olan Yeni Kaledonya'da seçmenler bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti.

Sandıklardan çıkan nihai sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 53,26'sı' bağımsızlığa 'hayır" derken yüzde 46,74'ü "evet" oyu kullandı.

Bundan iki yıl önce yapılan bağımsızlık referandumunda yüzde 56,7 oranında hayır, yüzde 43,3 oranında "evet" oyu çıkmıştı. Yeni referandumda "evet" oylarının artış gösterdiği ve farkın daraldığını gösteriyor. 

1853 yılında Fransız sömürgesi haline gelen ve önemli nikel rezervlerine sahip olan Yeni Kaledonya'da 180 bin 598 seçmen sandık başına çağrılmıştı.

Bağımsızlık yanlısı Yeni Kaledonya Birliği FLNKS üyesi Pascal Sawa, güçlü katılımdan dolayı memnuniyetini ifade ederek, "Bugün bağımsızlık kazanmasa bile, üçüncü referandumda kazanacak. Bu akşam sonuçlara saygı duyacağız" dedi.

Kasım 2018'deki bağımsızlık referandumunda da "evet" oyunun kazanma şansı az görülüyordu. Yerli Kanak halkının son yıllarda nüfusu önemli oranda azaldı.

Nüfusun halen yüzde 40 kadarını oluşturan Kanakların yanı sıra 1994 yılından sonra adaya yerleşen ve düzenli ikametgahı olan Fransızlar ile diğer halklardan göçmenler de oy kullanabiliyor.

1988 Matignon Anlaşması sonrasında adaya Vietnamlıların yanı sıra kısmi sayıda Fransızın da yerleşmesinin etkisiyle Kanakların genel nüfustaki payı sınırlı kaldı. 20’inci yüzyıl başlarında 20 bin kadar nüfuslarıyla adadaki halkın üçte birinden fazlasını oluşturan Kanaklar, günümüzde 100 bin gibi artan bir nüfusa sahip olsalar da, sonradan adaya gelenlerin fazlalığı nedeniyle halen azınlık durumuna düştüler. Adaya göçlerin 1988’den sonra düzenli bir biçimde artması da ilginç bulunuyor.