Yenilenebilir enerjilerin kapasitesi yüzde 8,3 arttı

140 kadar ülkenin üyesi olduğu Uluslararası Yenilenebilir Enerjiler Ajansı (Irena) tarafından yayınlanan rapora göre, çevre dostu enerjilerin üretiminde geçtiğimiz yıl yüzde 8,3’lük bir artış yaşandı.

140 kadar ülkenin üyesi olduğu Uluslararası Yenilenebilir Enerjiler Ajansı (Irena) tarafından yayınlanan rapora göre, çevre dostu enerjilerin üretiminde geçtiğimiz yıl yüzde 8,3’lük bir artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerjiler kapasitesinin 153 gigawatt arttığı belirtilen raporda, en hızlı artışın güneş enerjisinde sağlandığı kaydedildi. 

Irena raporuna göre, 2015’te dünya genelindeki yenilenebilir enerjilerde artış oranı güneşte yüzde 26, rüzgar türbinlerinde yüzde 17, bio enerjide yüzde 5 ve hidrolikte yüzde 3 olarak gerçekleşti. 

2015’te tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasitesi bin 985 gigawatt’a ulaşırken, genel toplamda hidrolik enerjilerin payı yüzde 61 ile halen oldukça yüksek. 

Raporda, üretim maliyetlerinin düşmesinin bu artıştaki rolüne dikkat çekildi. Irena raporuna göre, rüzgar enerjisinin maliyeti 2010 yılından bu yana yüzde 45 oranında azaldı. 

Yenilenebilir enerjilerde dünyanın farklı bölgelerindeki artış oranları da dikkat çekici düzeyde. Orta Amerika ve Karayipler’deki artış yüzde 14,5 olurken, Asya’da özellikle Çin ve Hindistan’ın etkisiyle 12,4 oldu. Yenilenebilir enerjilerde geçtiğimiz yıl inşa edilen yapıların yüzde 58’i Asya kıtasında idi. 

Kuzey Amerika’da 2014 yılına oranla artış yüzde 6,3 olurken, Avrupa’da bu artış oranı yüzde 5,2’de kaldı.