Yenilenebilir enerjiye yatırımlar giderek artıyor

UNEP tarafından hazırlanan 2016 Yenilenebilir Enerjiler Yatırımları Global Trendi adlı rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar 286 milyar dolara ulaştı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2016 Yenilenebilir Enerjiler Yatırımları Global Trendi adlı rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar 286 milyar dolara ulaştı. 2004 yılından bu yana 2,3 trilyon dolarlık yatırımın yapıldığı yenilenebilir enerji kaynakları, gaz ve kömür santrallerine yapılan yatırımları geride bıraktı. 

Rapora göre, 47 milyar dolar yatırım yapılan 2004 yılından bu yana yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımlar en az 6 kat artış gösterirken, 2015 yılında toplam 134 gigawatt temiz enerji elde edildi. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji 2014 yılında 106, 2013 yılında ise 87 gigawatt olmuştu. 

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER DAHA FAZLA YATIRIM YAPIYOR 

UNEP raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise, gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerjilere gelişmiş ülkelerden daha fazla yatırım yapmaları oldu. 

Gelişmiş ülkeler temiz enerji kaynaklarına toplamda 130 milyar dolarlık yatırım yaparken, gelişmekte olan ülkelerde bu miktar 156 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gelişmiş ülkelerde yatırımlar 2014 yılına oranla yüzde 8 gerilerken, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 19’luk bir artış sağlandı. 

YATIRIMLARIN YÜZDE 63’Ü ÇİN, ABD VE JAPONYA’DA 

Bu artışın en önemli etmeni olarak ise Çin’deki yatırımlar gösteriliyor. Çin’de yenilenebilir enerjilere geçtiğimiz yıl 102,9 milyar dolarlık yatırım yapılırken, dünya genelindeki tüm yatırımların yüzde 36’sı bu ülkede yapılmış oldu. 

Ülkeler bazında en fazla yenilenebilir enerji yatırımı ise Çin’den sonra 44,1 milyar dolarla ABD’de ve 36,2 milyar dolarla Japonya’da yapıldı. Bu ülkeleri sırasıyla 22 milyar dolarla Büyük Britanya, 10 milyar dolarla Hindistan, 8,5 milyar dolarla Almanya, 7,1 milyar dolarla Brezilya, 4,5 milyar dolarla Güney Afrika, 4 milyar dolarla Meksika ve 3,4 milyar dolarla Şili takip etti. 

Gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlar bir önceki yıla büyük artışlar gösterirken, temiz enerjilerde ‘öncü rolü oynama’ iddiasındaki Avrupa ülkeleri toplamında bir önceki yıla oranla ciddi düşüş dikkat çekti. Avrupa ülkeleri 2014’de 62 milyar dolar olan yenilenebilir enerji yatırımları 2015’de 48,8 milyar dolara geriledi. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ ÖNDE GELİYOR 

UNEP raporuna göre, önceki yıllarda olduğu gibi 2015’de de rüzgar ve güneşten elde edilen enerjiler önde geliyor. 2014 yılında rüzgar türbinleri ve foto-voltaik güneş panolarından elde edilen toplam enerji 94 gigawatt iken, 2015’de 118 gigawatt oldu. 

Rüzgardan elde edilen enerjinin miktarı tek başına 62 gigawatt olurken, güneşten 56 gigawatt enerji elde edildi. Toplamda 134 gigawatt enerjinin geri kalan kısmı ise biyokütle, jeotermal, güneş termal ve diğer yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. 

Yenilenebilir enerji kaynakları, küresel ısınmaya yol açan atmosferdeki kirliliğe neden olan petrol, gaz ve kömür gibi fosil enerjilere oranla giderek daha fazla tercih ediliyor. İklim araştırmaları, önümüzdeki on yıllarda fosil enerjilerden tümüyle vazgeçilmemesi halinde küresel ısınmanın ve yol açacağı iklimsel değişikliklerin önünün alınamayacağını gösteriyor.