Yukarı Karabağ’da 4 Ermeni asker öldürüldü

Yukarı Karabağ’da (Artsah) Azeri güçler tarafından dört Ermeni askerin öldürüldüğü bildirildi.

Yukarı Karabağ Savunma Bakanlığı tarafından Twitter üzerinde yapılan açıklamada Azeri güçlerin Martuni ve Martakert ilçelerindeki Ermeni noktalarına top atışları ve dronlarla saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Açıklamada, “Azerbaycan’ın bu yeni provokasyonunun sonucunda dört asker hayatını kaybetti” denildi.

ABD’DE YENİ MÜZAKERELER

Bu açıklama, Washington’un Salı gününden bu yana Ermenistan ve Azerbaycan arasında yeni görüşmelere ev sahipliği yaptığı bir sırada yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan ve Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile önce ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi, sonra da ikisini bir araya getirdi. Basına kapalı görüşmelerin Perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Barışın ulaşılabilir olduğuna ve doğrudan diyaloğun çözülmemiş sorunları çözmenin ve kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmanın anahtarı olduğuna inanmaya devam ediyoruz" dedi.

ABD mayıs ayı başında da her iki bakanı Washington’da bir araya getirmişti. Son haftalarda Brüksel ve Moskova’da da görüşmeler yapıldı.

Rusya, geçen hafta Azerbaycan'dan Ermenistan üzerinden Yukarı Karabağ’a erişimi yeniden sağlamasını istedi.

Kafkas’lardaki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, 2020 yılında Yukarı Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Türk devletinin doğrudan desteğini alan Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanıyor.

Çoğunluğu Ermenilerden oluşan dağlık bölge, Sovyetler Birliği’nin yıkılması ardından Azerbaycan’dan ayrılmıştı. 1990’lı yılların başındaki ilk savaşta 30 bin kişi hayatını kaybetmiş ve Ermenistan’ın zaferi ile sonuçlanmıştı.

2020 sonbaharındaki savaşta ise 6500 kişi hayatını kaybetti ve Azerbaycan çok sayıda bölgeyi işgal etti.