Dağlık Karabağ savaşı: Moskova'da görüşmeler başlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine Ermenistan ve Azerbaycanlı yetkililer, görüşmelerde bulunmak için bu Cuma günü Moskova'ya gideceklerini doğruladı.

AFP'ye konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "Bakü ve Erivan Moskova'daki görüşmelere katılımlarını doğruladı" diyerek, hazırlıkların yapıldığını belirtti.

Dağlık Karabağ'daki savaş, Türkiye destekli Azerbaycan'ın 27 Eylül'deki büyük operasyonu ile başladı.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Son günlerde özellikle Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti Stepanakert yoğun bir şekilde bombalandı. Siviller ve sivil alt yapıların hedef alındığı bombardımanlarda, ağır maddi hasarlar oluştu.

Gündüz ve gece yaşanan yoğun çatışmaların ardından, Stepanakert'te Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece göreceli olarak sakin geçti. Ancak Bakü ve Erivan'a göre diğer cephe hatlarında durum gerginliğini koruyor.

Ermenistan Hükümeti Basın Merkezi (Top atışları cephe hattının bir çok sektörüne yönelik devam etti. Düşman roketler ve top atışları ile yerleşim alanlarını vurdu" dedi. Hükümet, Dağlık Karabağ ordusunun durumu kontrol altında tutmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da gece saatlerinde ve Cuma sabahı yoğun çatışmalar yaşandığını ve Ermeni güçlerin ağır kayıplar verdiğini savundu.

Çatışmaların başladığı 27 Eylül'den bu yana Bakü ve Erivan ilk kez Moskova çatısı altında görüşmeler yürütmeyi kabul etti.

TARAFLAR GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşen Putin, "cenazelerin ve tutukluların değişimi amacıyla insani nedenlerle Yukarı Karabağ'da çatışmaların durdurulmasını" istedi.

Çatışmaların gerçek bilançosu netlik kazanmadı. Azerbaycan ordusu kendi kayıplarını açıklamıyor. Ancak karşı taraftan binlerce kişiyi öldürdüğünü iddia ediyor. Ermenistan'a göre de Azerbaycan ordusu ağır kayıplar verdi. Her gün düşürülen uçaklar, insansız hava araçları ve imha edilen askeri araçlara dair görüntüler yayınlanıyor.

DAĞLIK KARABAĞ NÜFUSU GÖÇE ZORLANDI

Azerbaycan'ın bombardımanları nedeniyle, 140 bin nüfuslu Dağlık Karabağ sakinlerinin yarısı yer değiştirmek zorunda kaldı. Bunları bir kısmı iç göçe maruz kalırken, bir kısmı da mülteci durumuna düştü.

Azerbaycan ordusu ayrıca Perşembe günü tarihi bir Ermeni kilisesini bombaladı. Kilise de ağır hasar oluştu. Bu saldırıda iki Rus gazeteci yaralandı.

TÜRK DEVLETİ SAVAŞI KIŞKIRTIYOR

Türk devletinin açıktan hem gönderdiği çete mensupları ve subayları ile hem de savaş uçakları ve dronları ile verdiği destek nedeniyle Dağlık Karabağ çatışmasının uluslararası bir boyut kazanmasından endişe ediliyor. Türklerin dahil olması, hem Rusya, hem İran hem de Batılıların çıkarlarını etkiliyor. Türk devleti Bakü'yü çatışmaya devam etmesi konusunda cesaretlendirmeye devam ediyor.