Yunan açıklarında gemi battı: Yüzlerce kişi kayıp

Yunanistan’ın Poloponez Yarımadası açıklarında göçmen gemisinin batması sonucu en az 79 kişi öldü. Gemi 700’den fazla kişiyi taşıyordu, yüzlerce kişi kayıp. 2014’ten bu yana Akdeniz’de 20 binden göçmen boğularak can verdi.

Göçmen ve mültecileri taşıyan gemi 13 Haziran’ı 14 Haziran’a bağlaya gece Peloponez (Mora) Yarımadası açıklarında battı.

104 KİŞİ KURTARILDI

Sahil güvenlik birimleri en az 79 kişinin öldüğünü, 104 kişinin kurtarıldığını bildirdi. Ancak Yunan medyasına göre bilanço çok daha ağırlaşabilir

İlk bilgilere göre gemi Libya’dan hareket ederek İtalya’ya doğru gidiyordu. Hayatta kalanların çoğu Suriye, Pakistan veya Mısırlılardan oluşuyor.

15 DAKİKADA BATTI

Motorunun bozulduğu belirtilen gemi uluslararası sularda battı. Sadece 15 dakika içinde gemi derinliklere gömüldü.

Sahil güvenlik sözcüsü Nikolaos Alexiou, kamu televizyonu ERT’ye yaptığı açıklamada “Gemi 25 ila 30 metre uzunluğundaydı. Köprünün üzeri doluydu, içerinin de aynı şekilde dolu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Hükümet sözcülerinden Ilias Siankantari, "İçerde kaç kişinin olduğunu bilmiyoruz, ancak kaçakçıların gemide kontrolü sağlamak için onları kilitlemesinin adetten olduğunu biliyoruz" dedi.

NEDEN HIZLI MÜDAHALE EDİLMEDİ?

AB’nin dış sınırlarını koruyan Frontex’e ait bir uçak, salı günü öğleden sonra gemiyi tespit etti. Yunan liman yetkilileri, göçmenlerin yardımı reddettiğini ileri sürdü. Birçok sivil toplum örgütü, bu iddiayı inandırıcı bulmuyor ya da yardım istememenin hızlı müdahale önünde engel oluşturmadığını belirtiyor.

100’Ü ÇOCUK EN AZ 750 KİŞİ GEMİDEYDİ!

Gemide kaç kişinin olduğuna dair net bir rakam yok. Ancak Uluslararası Göç Örgütü, ilk hesaplamasında 400 yolcunun olduğunu bildirdi. Kurtarıldıktan sonra ifadeleri alınan göçmenler ise 100 kadarı çocuk olmak üzere en az 750 kişinin gemide olduğunu söyledi.

Bu bilanço, 3 Haziran 2016’da Yunan açıklarında 320 kişinin hayatını kaybettiği gemi batmasından bu yana en ağır bilançoyu oluşturuyor.

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou olay yerine giderken Başbakan Vekili Ioannis Sarmas, ülkede üç günlük yas ilan etti.

DÜNYA DOKTORLARI GERÇEK BİR KURTARMA POLİTİKASI İSTEDİ

Sivil toplum örgütü Dünya Doktorları Başkanı Florence Rigal, Franceinfo radyosuna yaptığı açıklamada “devletlerin öncülüğünde denizde gerçek bir kurtarma politikası” çağrısında bulundu.

2014’TEN BU YANA AKDENİZ’DE 20 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Rigal, “Orta Akdeniz'deki bu geçitte 2014'ten bu yana 20 binden fazla ölüm meydana geldi. Gerçek bir mezarlık" dedi.

Avrupa sınır ve sahil güvenlik teşkilatı Frontex'in "müdahale etmesi" gerektiğini belirten Rigal, şöyle konştu: “Zaten insanlar hareket ediyor, hiçbir şey caydırıcı değil. Devletlerden güçlü bir seferberlik bekliyoruz. Bunlar mali taahhütlerdir, ancak insanları kurtarmak için gereklidir. (…) Deniz insani bir alandır.”