Yunan mahkemesinden karar: Altın Şafak 'suç örgütü'

Yunanistan'da Altın Şafak Partisi'nin ırkçı neo-nazi liderlerinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Altın Şafak'ın kurucusunu "suç örgütünü yönetmekten" mahkum etti. Başkentte çatışmalar yaşandı.

Dava, Atina’da antifaşist rapçı Pavlaos Fitsas’ın 2013’te ırkçı Altın Şafak partisi üyesi Yorgo Rupakias tarafından öldürülmesine ilişkin soruşturma ardından 2015'te başlatılmıştı. Davada Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos ve partinin milletvekilleri ile üyelerinden oluşan 68 kişi ‘suç örgütü kurmak"la yargılanıyor.

Dava beş yıl sürdü Toplam 400 duruşma gerçekleşti. 64 sanıklı duruşmada 154 tanık, 129 avukat yer aldı. Bu açıdan sıra dışı bir dava oldu.

Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ilk kararlar çıktı. Mahkeme Altın Şafak’ın "suç örgütü" olduğuna hükmetti. Bunun da beraberinde başka mahkumiyetleri getirmesi bekleniyor.

Altın Şafak'ın kurucusu ve şefi Nikos Michaloliakos da yargılananlar arasında bulunuyor. Altın Şafak'ın inkarcı lideri Michaloliakos, "suç örgütünü yönetmek" ve Yorgos Rupakias cinayetinden suçlu bulundu. Hapis cezaları henüz açıklanmadı.

Karar günü Atina'da hayat adeta durdu. Mahkeme binasının bulunduğu Alexandras caddesinde ülkenin en büyük işçi sendikaları, sol sosyalist siyasi partiler, sanatçılar, anarşistler, yazarlar, gazeteciler, hukukçular sabah saatlerinden itibaren antifaşist buluşma gerçekleştirdi.

20 bin dolayında kişinin katıldığı buluşmada sık sık “Masum değiller, Naziler cezaevine” sloganı atıldı.

Mahkeme binasının hemen bitişiğindeki Prosfygika’da ise anarşist gruplar olası polis saldırısına karşı güvenlik kordonu oluşturdu ve bölgeye girişleri kontrollü bir şekilde sağladı.

Mahkeme kararı açıklandığında eylem alanında büyük sevinç yaşandı. Polis bu sırada eylemcilere tazyikli su ve biber gazları ile müdahale etti. Çatışmalar kısa sürede geniş bir alana yayıldı.