Yunanistan AB'nin Ankara'ya mesajından memnun

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı "kararlı" mesajından "tamamen memnun" olduğunu açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "AB dün bir birlik, dayanışma ve kararlılık mesajı gönderdi" dedi.

Avrupa Birliği'nin 27 üye devleti Perşembe günü Brüksel'de toplandı. Zirvenin merkezinde Türkiye yer alıyor. Zirve bugün de devam ediyor.

Miçotakis, "AB tüm tek taraflı eylemlerin durdurulmasının AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin önkoşulu olduğunu açıkça ifade etti. Ve hepimizin arzuladığı da budur" diye konuştu.

AB'nin "Türkiye'nin agresif davranışlarını sürdürmesi halinde sonuçlarının ne olacağı konusunda çok açık olduğunu" belirten Miçotakis, "Yunanistan zirvenin sonuçlarından tamamen memnundur" diye ekledi.

Avrupa Birliği, zirvede yaptırım kararı almak yerine uyarılarda bulundu. Aralık ayında durum yeniden ele alınacak. Zirvede Ankara'ya karşı iki yönlü bir yaklaşım belirlendi: bazı işbirliklerinin iyileştirilmesi Gümrük Birliği'nin yeniden başlatılması. Ancak bu iki madde de Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki yasadışı sondaj faaliyetlerine son vermesi koşuluna bağlandı.


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'nin "yasadışı eylemlerini" sürdürmesi halinde, Avrupa Birliği'nin "elindeki tüm enstrümanları kullanacağını" kaydetti.

Von der Leyen, Avrupa Komisyonu'nun ekonomik yaptırımları geliştirmekle görevlendirildiğini ve "hemen kullanılmaya hazır" olduğunu belirtti.