Yunanistan’da çalışanlar tasarruf paketine karşı direnişte

Yunanistan’da Syriza hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı denizciler tarafından başlatılan 48 saatlik grevden sonra şimdi de kamu çalışanları, doktorlar ve öğretmenler grevde.

Dünden bu yana Ege ve İyonya Denizi’ndeki ulaşımı ciddi bir biçimde felç eden grevlerin yanı sıra medya çalışanları da iş bırakmıştı. Havaalanlarının olmadığı birçok adanın ülkenin diğer bölgeleriyle ulaşımı kesintiye uğradı. Ayrıca gazetecilerin eylemi nedeniyle radyo ve televizyonlardaki yayınlar durdurulmuştu.

Bugün ise havaalanlarındaki hava kontrol görevlilerinin saat 10.00 ile 14.00 arasında iş bırakmaları nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildi.

Yine bugün ve yarın birçok devlet memurunun yanı sıra kısa mesafeli toplu taşıma araçlarında grevler söz konusu. Ülkenin önemli gelir kaynağı olan turizmin etkileneceği grevler nedeniyle çok sayıda tarihi alan ve müze de kapalı olacak.

Grevlere doktorlar ve diğer sağlık çalışanları ile öğretmenlerin de katılması bekleniyor.

Ülkenin önde gelen sendikalarından ADEDY, GSEE ve PAME sendikalarının çağrısıyla yapılan grevlerle, yarın Parlamento’da oylanması beklenen bir tasarruf paketinin geri çekilmesi isteniyor.

2015 yılı başında iktidara gelen Aleksis Çipras yönetimindeki Syriza hükümeti, Avrupa Birliği (AB), IMF ve diğer kredi kuruluşlarının dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı olacağı vaadinde bulunmuştu.

Syriza’nın yarın parlamentoda oylatmak istediği 4,9 milyar euroluk tasarruf paketi, emekli maaşlarında kesintilerin yanı sıra birçok kalemdeki vergilerin arttırılmasını öngörüyor.