Yunanistan hükümeti Idomeni’deki mülteci dramına son verecek

Makedonya’nın sınırı kapatması nedeniyle Yunanistan’ın Idomeni kenti çevresinde yaşanan mülteci dramının bitirilmesi için düğmeye basıldı.

Makedonya’nın sınırı kapatması nedeniyle Yunanistan’ın Idomeni kenti çevresinde yaşanan mülteci dramının bitirilmesi için düğmeye basıldı. Syriza hükümeti, 17 bin 500 kişi kapasiteli 15 yeni kampın inşa edileceğini duyurdu.

Yunan hükümet kaynaklarına göre, Pazartesi sabahı itibariyle ülke içinde 30 bin kadar mülteci bulunurken, 13 bin kadarı Makedonya sınırındaki Idomeni’deki kamp alanında idi. Soğuk havaya ve yağışlara rağmen mülteciler sıradan çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.

Hükümetten yapılan açıklamada ise, Idomeni’deki dramın sonlandırılacağı duyuruldu. Açıklamaya göre, 17 bin 400 kişi kapasiteli 15 yeni mülteci kampı kurulması planlanırken, bu kampların ilki Pazar gününe kadar hazır olacak.

Hükümet sözcüsü Yorgo Kyritsis, kampların hizmete girmesiyle birlikte mültecilerin transferinin başlayacağını söyledi. Kyritsis, Idomeni’deki mültecilerin bu kamplara transferi kabul etmeleri çağrısında da bulundu.

Yunanistan’a Türkiye üzerinden mülteci göçü devam ederken, Makedonya ve diğer Balkan ülkeleri sınırlarını geçişlere kapatmıştı. Sınırların kapalı olması nedeniyle mülteciler Makedonya’nın Selemli kentinin karşısında bulunan Idomeni ile bağlı bulunduğu Orta Makedonya bölgesinde bloke olmuşlardı.

Dün de, Slovenya’dan yapılan açıklamada sınırların kapatıldığı duyurulmuştu. Böylelikle mültecilerin Arnavutluk ve diğer eski Yugoslavya ülkeleri üzerinden daha batıya gitme umutları da tükenmiş oldu.

Idomeni’de çadırlarda yaşayan mültecilere insani yardım kuruluşlarının desteği sayesinde büyük bir dramın yaşanmasının önlendiği bildiriliyor.