Yunanistan ve AB arasındaki reform ve mülteci müzakereleri devam ediyor

Aleksis Çipras başkanlığındaki Syriza’nın yönetimde olduğu Yunanistan ile Avrupa Birliği arasındaki reform ve mülteci sorunu görüşmeleri devam ediyor.

Aleksis Çipras başkanlığındaki Syriza’nın yönetimde olduğu Yunanistan ile Avrupa Birliği arasındaki reform ve mülteci sorunu görüşmeleri devam ediyor.

Başbakan Aleksis Çipras dün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ekonomiden sorumlu Komiseri Pierre Moscovici’nin yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ve AB göçten sorumlu komiseri Dimitri Avramopulos bir araya geldi. Moscovici ile görüşmelerde Yunanistan’tan talep edilen reformlar gündeme gelirken, Schulz ve Avramopulos ile özellikle mülteci sorunu konusunda görüşüldü.

AB Komisyonu üyesi Pierre Moscovici ile Pazastesi günü toplanacak Euro Bölgesi Maliye Bakanları Zirvesi (Eurogroupe) öncesinde Syriza hükümetinden beklenen reformlar görüşüldü. AB ülkelerinin reform talepleri arasında emeklilik sistemi, özel okulların vergilendirilmesi ile bankaların daha önce verdiği zayıf teminatlı kredi sorunu bulunuyor.

Eurogroupe zirvesinin Yunanistan’a daha önce vaad edilen 86 milyar euroluk yardım paketi kapsamında aktarılacak 2 milyar euro hakkında karar vermesi bekleniyor. Zirvede, Syriza’nın Temmuz ayından bu yana hayata geçirdiği reformların yeterli olup olmadığı konusu görüşülecek.

Yunanistan’ın ise özellikle ülkede sayıları yüz binleri bulan mültecilere ilişkin beklentileri bulunuyor. Dün, daha önce AB ülkeleri arasında 2 yıl içinde 160 bin mültecinin paylaşımın öngören program kapsamında sembolik olarak 30 kadar mülteci Lüksemburg’a gönderilmişti.

Syriza ise, AB’nin mültecilerin Yunanistan’da karşılanması ve kayıt altına alınması konusunda maddi yardım yapılmasını talep ediyor. Bu yılın başından itibaren Yunanistan üzerinden AB’ye giriş yapan mültecilerin sayısı 600 bine yaklaşırken, mültecilerin büyük kısmı Temmuz ayından bu yana gelenlerden oluşuyor.

Mültecilerin önemli bir kısmı Balkanlar üzerinden diğer AB ülkelerine geçmiş olsa da, Türkiye üzerinden Ege adalarına gelen on binlerce mülteci nedeniyle Yunan makamları yetersiz kalmıştı.