Yunanistanlılar yeniden sandık başında

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta yapılan seçimlerde mutlak çoğunluğun ortaya çıkamaması ardından Başbakan Kiriakos Miçotakis’in yeniden seçim çağrısı üzerine seçmenler sandık başına gitti.

Son beş hafta içerisinde Yunanistanlılar ikinci kez sandık başına gitti. Sağcı Başbakanı Miçotakis, genel seçimlerin favorisi olarak görünüyor.

Miçotakis, mutlak çoğunluğu elde ederek “istikrarlı bir hükümet” kurmayı umut ediyor.

Karşısındaki solcu Syriza partisinin lideri Aleksis Çipras, 21 Mayıs’taki seçim yenilgisi ardından “son saniyeye kadar mücadele” sözü verdi.

Oy kullanma işlemi yerel saatle 07.00’de başladı. Sandıklar üzerinden yapılan, saat 20.00’den itibaren yayınlanmaya başlanacak.

2019’dan mayıs sonuna kadar iktidarda olan Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi, 21 Mayıs’ta oyların yüzde 40.8’ini elde etmişti. Analistleri de şaşırtan bu sürpriz çıkışa rağmen mutlak çoğunluk sağlanamadı. Miçotakis, bir koalisyon hükümeti kurmayı reddederek, yeniden seçimlere gitme kararı aldı.

Son anketlere göre Yeni Demokrasi Partisi yüzde 37,8 ile yüzde 45 arasında oy elde edecek. 21 Mayıs’ta 11 puanlık kayıpla yüzde 20’ye gerileyen Syriza’nın ise yüzde 16,8 ile yüzde 20 arasında oy alması bekleniyor.

Ancak Miçotakis, 21 Mayıs seçimlerinden farklı olarak, birinci partiye verilecek “bonus” üzerinden hesap yapıyor. Bu seçim sistemine göre birinci partiye 50’ye kadar sandalye verilebilecek.