200'ü aşkın gazeteciden Oruç için kampanya

Türkiye’de keyfi bir şekilde gözaltına alınan, işkence ve kötü muameleye maruz kalan gazeteci Aziz Oruç için, internet ortamında bir imza kampanyası başlatıldı.

Kampanya Change.org üzerinde 230 gazeteci tarafından başlatıldı. Aziz Oruç, 11 Aralık günü Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınmıştı. İmzacılar, gazeteci Oruç’a karşı hukuksuzluğun sona erdirilmesi ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Kampanya metninde, Oruç’a ilişkin bilgiler verilirken, yedi yıldır Türkiye ve Kürdistan’ın bir çok kentinde gazetecilik yaptığı belirtildi.

Metinde, “Yazdığı haberler ile birlikte tutuklu bulunan gazeteci arkadaşları için yaptığı açıklamalarla çokça gündeme geldi. Oruç, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık tarihinde operasyon ile gözaltına alındı. Türkiye’de gazeteci olduğu bilinmesine, gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı hakkında açılan soruşturmalar olmasına rağmen Türkiye İçişleri Bakanlığı ve iktidar medyası tarafından yapılan "İran sınırında terörist yakalandı" açıklamaları ve haberleri ile hedef gösterildi” denildi.

Aynı metinde, “İşkence görmüş olmasına rağmen götürüldüğü hastanede doktorlar tarafından tedavi edilmemiş ve ailesi ile henüz görüştürülmemiştir. Oruç’un gözaltı suresi 18 Aralık Çarşamba gününe kadar uzatıldı” ifadeleri yer aldı.

Gazeteci Aziz Oruç’un, yaşadıklarını avukatı aracılığıyla kamuoyu ile paylaştığına da dikkat çekilen metinde, gazetecinin İran-Ermenistan ve Türkiye’de işkenceye maruz kaldığı ve Uluslararası Mülteci Hakları Sözleşmesinin ihlal edildiği kaydedildi.

Türkiye’de gazeteciliğin durumuna da dikkat çekilen kampanya metninde, “Bugünün koşulları ile Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde toplamda 130 gazeteciden 110'u Türkiye’de tutuklu bulunmakta. Tutuklamalar, gözaltılar, adli kontrol hükümlülükleri ve yurtdışı yasakları ile Türkiye; aydınlar, akademisyenler, siyasetçiler, gazeteciler için adeta bir açık cezaevi haline gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Metinde Ermenistan ve İran’ın insanlığa karşı suç işlediği tepkisi yer aldı: “Her bireyin sığınma talebi hakkının Uluslararası Mülteci Sözleşmesi tarafından güvence altına alındığını hatırlatarak Ermenistan ve İran’ın bu sözleşmeyi çiğnediğini ve insanlık suçu işlediğini belirtmek istiyoruz. Meslektaşımız Oruç için bu hukuksuzluğa karşı dayanışma içinde bulunarak surecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.”

İmzacılar, “Meslektaşımız Oruç’un yaşadığı hukuksuz surecin derhal sonlandırılmasını, serbest bırakılmasını ve daha fazla gazetecinin böylesi bir sürece maruz kalmaması için tüm gazetecilik ve gazetecilere destek veren kurumları, sendikaları, BM İnsan Hakları Konseyi, AB Parlamentosu ve tüm insan hakları kurumlarını bu olayın takipçisi olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz” diye noktaladı.

Kampanyaya öncülük eden imzacılar şöyle:

Abidin Çetin, Abdullah Bilen, Ahmet Tirej Kaya,Ahmet Nesin, Ahmet Kanbal, Amed Dicle, Asya Tekin, Arif Aslan, Arzu Demir, Ali Yürekli, Ali Koçer, Aziz Çiftçi, Aziz Tunç, Aydın Bolkan, Arjin Dilek Öncel, Barış Boyraz, Barış Balseçer, Bayram Balcı, Berzan Güneş, Beritan Elyakut, Beritan Canözer, Berivan Altan, Bengisu Kömürcü, Bilal Gündem, Birtekin İnce, Bircan Değirmenci, Burhan Ekinci, Burhan Erdem

Cafer Solgun, Cahit Mervan, Ceren Bayar, Cem Bahtiyar,Cemal Turan,Çağdaş Kaplan, Deniz Babir,Deniz Nazlım, Deniz İke, Devran Toptaş, Deniz Gülünay, Dinçer Gökçe, Dilek Aykan, Diren Yurtsever, Dilan Babat, Duygu Erol, Ece Koçak, Elif Sonzamancı, Emrullah Acar, Emin Demir, Engin Eren, Erdal Er, Ergun Babahan, Ercan Jan Aktaş, Erkan Gülbahçe, Erdoğan Alayamut, Ercan Ayrancı, Eylem Yılmaz, Ezo Özer, Fahrettin Kılıç, Fatma Çömlek, Fatime Tekin, Faruk Balikçı, Ferhat Mehmetoglu, Ferhat Sevim, Fehim Işık, Fehmir Katar, Fethi Balaman, Fethullah Özmen, Feyzullah Tunç, Fidel Erol, Fırat Topal, Fuat Yaşar, Füsun Erdoğan

Gamze Kafar, Gül Güzel, Gülistan Azak, Gülistan Korban, Habibe Eren, Hatice Kamer, Hamza Özkan, Halil İçöz, Handan Can, Hayrettin Öztekin, Heval Aslan, Hekim Coşkun, Hemra Nida, Hıdır Ateş, Hülya Emeç, Hüseyin Kalkan, İsa Can Artar, İnanç Yıldız, İdris Yılmaz, İrfan Arslan, İsmail Eskin, İsmail Doğruer, Kadriye Devir, Kadri Esen, Kenan Azizoğlu, Latif Paşahan, Levent Özdemir, Lezgin Akdeniz, Lezgin Tekay

Mahmut Bozarslan, Mahmut Oral, Mazlum Dolan, Maaz İbrahimoğlu, Melek Yüksel, Medine Gümüş, Medine Mamedoğlu, Mensur Küçükkarga, Mehmet Hakkı Yılmaz, Mehmed Salih Bedirxan, Mehmet Erol, Merdan Berk, Mehmet Zait Ekinci, Murat Özbay, Murat MangMurat Güneş, Naz Öke,Necati Abay, Neval Bulut, Nurcan Yalçın, Nurcan ÇaIışkan, Nuri Akman, Nurettin Büyük, Nizam Baran, Nişmiye Güler, Özgür Aydın, Özgür Paksoy, Özcan Şahin, Ömer Faruk Baran, Özlem Temena, Pervin Yerlikaya, Pınar Mansuroğlu

Rabia Çetin, Rawin Sterk, Ramazan Marankoz, Ramazan Ölçen, Recep Çanak, Rengin Azizoğlu, Ruşen Takva, Rumet Serhat, Rosida Koyuncu, Rojda Demirkıran, Rojda Aydın, Roni Riha, Safiye Alagaş, Sait Öztürk, Sabri Bölek, Sadık Çelik, Selami Aslan, Selman Keleş, Semra Özlü, Sedat Sur, Seran Vreskala, Serdar Altan, Serdar Barut, Serpil Çelik, Sezgin Kartal, Sibel Tekin, Süheyla Kaplan, Şerife Oruç, Şehriban Aslan, Turgut Dedeoğlu, Tümen Anlı, Uğur Erdoğan, Ulaş Yunus Tosun, Vedat Dağ, Veysel Işık, Yavuz Özcan, Yılmaz Yıldız, Yıldız Yazıcıoğlu, Yusuf Alkan, Yeko Ardıl, Zeynep Kuray, Zeynel Gül, Zehra Doğan, Zemo Ağgöz, Zozan Yasar, Zübeyde Sarı