GÖRÜNTÜLÜ

Cizre Kantonu'nda halklar komployu protesto etti

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 9 Ekim Komplosu Cizre Kantonu'nun Hesekê ve Qamişlo kentlerinde yapılan kitlesel yürüyüş ve mitinglerle protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük uluslararası komplo yıl dönümünde protesto edildi.

Hesekê ve Qamişlo’da yaşayan Kürt, Arap, Çerkes, Süryani ve Asuri halkı, eylemlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü haykırdı.

Til Birak, Şedadê, Hol, Til Temir, Zirgan, Dirbesiyê ve Erîşa’dan çok sayıda kişi Hesekê merkezindeki Şehîd Arîn Mîrkan Meydanı’nda bir araya geldi.


Yürüyüşe, Kürt ve Arap aşiret ileri gelenleri, siyasi parti temsilcileri ve Demokratik Özerk Yönetimi üyelerinin yanı sıra savaş gazileri de katıldı. Katılımcılar, Kürt Halk Önderi'nin mücadelesini selamlayan ve uluslararası komployu kınayan sloganlar attı.

Yürüyüş Xito Meydanı'nda mitinge dönüştü. Burada Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yürütme Konseyi üyesi Foza Yusif, bir konuşma yaparak, “Önder Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu ve Serêkaniyê ile Girê Spî’nin işgalini kınıyoruz. Tüm özgürlük şehitlerini anıyoruz” dedi. Foza, Önder Abdullah Öcalan'a ve Kürt davasına yönelik komplonun amacının Ortadoğu'nun güvenliğini tehdit etmek ve halklar arasında nifak tohumları ekmek olduğunu ifade etti.

Foza Yusif, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu komplo, kapitalist modernitenin eliyle gerçekleştirildi ve Kürt halkı ile Ortadoğu halklarının umutlarına karşıdır. Önder Abdullah Öcalan, kaleme aldığı savunmalarla Ortadoğu krizine çözüm sunarken, barış ve özgürlük düşmanı devletler, onu komployla rehin aldılar.”

Bölge halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için gösterdiği direnişi selamlayan Foza Yusif, “Komplonun başından beri halk hep alanlardaydı. Rêber Apo sadece Kürt önderi değil, tüm ezilen ve mazlum halkların önderidir” dedi.

Hol PYD Örgütü Ofisi Eş Başkanı Emmar Musa da, bölge halkının Kürt Halk Önderi'nin düşüncelerini mücadele ve direniş temeli haline getirdiğini belirtti.
Emmar Musa, uluslararası topluma iki yüzlülüklerine son vermesi ve ahlaki görevlerini yerine getirerek, İmralı'daki işkenceye karşı Türk devletinden hesap sorma çağrısında bulundu. Ayrıca, Kuzey ve Doğu Suriye halkına, Kürt Halk Önderi'nin fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.


QAMİŞLO


Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa, Til Koçer, Til Hemîs, Tirbespiyê ve Amûdê gibi kentler ile bu kentlere bağlı 25 beldeden gelen halk, Qamişlo’daki Osman Sebrî Kavşağı’nda toplandı.

“Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” sloganıyla düzenlenen yürüyüşe, Demokratik Özerk Yönetim kurumları, kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri ve aşiret reisleri de katıldı.

Yürüyüş Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar sürdü. Saygı duruşunun ardından, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Xelîl ve Kongra Star Koordinasyon üyesi Şîraz Hemo birer konuşma yaptı.

Aldar Xelîl, “Komplonun 27’nci yılında da halkımızın ve önderimizin varlığı hedef alınmaya devam ediyor" diyerek, İmralı’da Kürt Halk Önderi'nin komploculara karşı tarihi bir mücadele verdiğini ve bu mücadelenin Kürdistan'dan dünyaya yayıldığını belirtti.

Kongra Star Koordinasyonu’ndan Şîraz Hemo da "Bu toprakların her karışı ve her sesi, bu halkın tarihi direnişini anlatıyor. Bugün komplonun yıl dönümü, hegemonik güçler bugün, yeni bir Ortadoğu sistemi yaratmaya karar verdiler. Farklı gerekçelerle tutuklamaya, baskılamaya, Ortadoğu'yu geliştirecek, özgürleştirecek bilimin önünü almaya başladılar” dedi.

Şîraz Hemo, Kuzey ve Doğu Suriye’nin demokratik sistemine dikkat çekerek, “Tarih boyunca halkın iradesini kırmaya, kadınları köleleştirmeye çalıştılar ancak asla başaramadılar. Düşmanın tüm vahşetine rağmen halkların iradesi ve ortak yaşam ideali zayıflatılamaz” dedi. Kuzey ve Doğu Suriye sisteminin, halkların birlik ve beraberliğinin somut bir örneği olduğuna işaret eden Şîraz  Hemo, bu birlikteliğin iktidarlar için büyük bir tehlike olduğunu vurguladı.