YENİLENDİ

9 Ekim Komplosu protesto edildi, Amed mitingine çağrı yapıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komplonun protesto edildiği eylemlerde 13 Ekim'de Amed'de yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

9 EKİM KOMPLOSU

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde mutlak tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998'de Suriye'den çıkarılmasıyla startı verilen uluslararası komplo yıl dönümünde protesto edildi.


ŞIRNEX
Şirnex’ın Silopiya (Silopiya) ilçesinde 9 Ekim Komplosu protesto edildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı.
DEM Parti İlçe Eşbaşkanı İdban Kaplan, "Kürt halkını statüsüz ve temel haklarından yoksun bırakmayı hedefleyen komplonun arka planında uluslararası bir konsensüs yer aldı" dedi. Komployla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin hedef alındığını söyleyen Kaplan, "Bu süreçle birlikte Kapitalist Modernite, Demokratik Modernite'ye karşı savaş açtı. Yeni bir dünya savaşının ilk adımlarından biri olan bu sürecin merkezine konulan ise Sayın Öcalan’ın demokratik, kadın özgürlükçü ve ekolojik yaşamı esas alan Demokratik Ulus perspektifi oldu” diye kaydetti. 
DEM Parti Şirnex Milletvekili Zeki İrmez ise "NATO ülkelerinin amacı Türkiye ve Ortadoğu’da Kürt sorununu çözümsüz bırakmaktı. Savaşı derinleştirmeyi hedeflediler. Fakat Sayın Öcalan ise İmralı’da insanlık için yeni bir paradigma yarattı. Barışın sesi oldu. Bu savaşım daha da büyümemesi için İmralı’nın kapısının açılması ve Sayın Öcalan ile görüşülmesi lazım. Barış isteyen halklarımızla 13 Ekim'de Amed’de haykıracağız. Barış, demokrasi ve eşitlik isteyen herkesi Amed’e çağırıyoruz” dedi.  


ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), Barış Anneleri, TJA, DBP ve DEM Parti, Beşocak Meydanı'nda yaptıkları açıklamayla komployu protesto etti.

AYKAY-DER Eşbaşkanı Mustafa Yıldız, "İmralı’da tutsak edilen sadece Öcalan değil, aynı zamanda onun şahsında Türkiye’nin toplumsal barışı ve halkların özgür yaşam seçeneği olmuştur. Hem kendi hukukuna hem de uluslararası hukuku yok sayarak bugün İmralı‘da Sayın Öcalan’a karşı yürütülen bu ağırlaştırılmış tecrit ve ablukayı kırmak, Türkiye halklarını kuşatan faşizm zincirini de kıracaktır. 26. yılını dolduran 9 Ekim komplosunu bir kez daha kınıyoruz. Her kesime, Sayın Öcalan’ın ortaya koymuş olduğu barış, demokrasi ve özgürlük iradesine sahip çıkmaya ve 13 Ekim'de Amed'de yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yapıyoruz" dedi.


MERSİN
Mersin'de DEM Parti Akdeniz İlçe Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan Çukurova TUAY-DER Eşbaşkanı Metin İnce, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini söyledi.
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise 13 Ekim'de Amed'de yapılacak mitinge katılım çağrısı yaparken, DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan da komployu kınadı.

MÛŞ

Mûş’ta DBP ve DEM Parti öncülüğünde Atatürk Parkı'nda yapılmak istenilen açıklamaya polis saldırdı. Açıklamaya katılan DEM Parti Milletvekilli Sümeyye Boz polis tarafından ablukaya alınırken, birçok kişi de gözaltına alındı. Ablukada konuşan Sümeyye Boz, "Şu an burada bir suç işleniyor. Bu halkın düşmanı, barışın ve demokrasinin düşmanı polistir. Barış isteyenleri şiddetle, işkenceyle susturmaya çalışıyorsunuz" dedi.

DBP PM üyesi Selamettin Yılmaz ise, "İşkence ve şiddetin çözümü Sayın Öcalan ile diyalogdur. Savaş ve tecrit politikasıyla bu ülkedeki sorunlar çözülmez” diye belirtti.  

Mûş’un Kop ilçesinde de DBP ve DEM Parti öncülüğünde parti binası önünde açıklama yapıldı.  

 

AGIRÎ

Agirî’de DBP ve DEM Parti il örgütleri, yürüyüş ve açıklama gerçekleştirdi. DEM Parti Bazîd İlçe Örgütü’nde bir araya gelen grup, Belediye Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe, parti yöneticilerinin yanı sıra belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri, DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir,  Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. “Komploya karşı direniyoruz 13 Ekim’de Amed’de akıyoruz” pankartının taşındığı yürüyüşte sık sık, “Tecride hayır barış hemen şimdi”, “Daxwaza Ocalan Daxwaza me ye” sloganları atıldı.

 

ERZIROM

Erzirom’un Qereçoban (Karakoçan) ilçesinde DEM Parti’nin önünde açıklama yapıldı. DBP İlçe Eşbaşkanı Şakir Yiğit, Amed’de 13 Ekim’de  yapılacak özgürlük mitinge katılım çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından miting çalışmaları için broşür dağıtıldı.

 

COLEMÊRG

Colemêrg’in Gever ilçesinde DEM Parti öncülüğünde ilçe binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, DEM Parti Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, DBP ve DEM Parti ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı DEM Parti Gever İlçe Yöneticisi Resul Temel yaptı. 

Ardından konuşan DEM Partili Onur Düşünmez, iktidara seslenerek şunları söyledi: “Bu topraklara eşitlik ve barışın sağlanmasını istiyorsanız buyurun tecride son verin, İmralı’nın kapısını açın. Çözümün yolu İmralı’dır. İmralı’da destansı bir direniş var ve bu direniş 25 yıldır aralıksız sürüyor. Faşizmde ısrar edilirse bizlerde çözüm için direnmeye ve direnişi büyütmeye devam edeceğiz”

Açıklama, “Tecride hayır barış hemen şimdi” sloganıyla son buldu.

 

ÊLIH 

Êlih’te DBP binası önünde açıklama yapılmak istendi. Polisler, bir süre valiliğin "5 günlük eylem yasağını" gerekçe göstererek açıklamaya engel olmak istedi. Ancak kitle açıklama yapmaktan geri durmadı. DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu ve Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük'ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada, “Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed’te buluşuyoruz” pankartı açıldı. Sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Berxwedan jiyan e” sloganları atıldı.  

DEM Parti İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, komployu kınayarak, 13 Ekim'deki Amed mitingine çağrı yaptı. DEM Parti Milletvekilli Zeynep Oduncu, komplonun tüm yönleri ile devam ettiğine dikkat çekerek, "Kürt halkını statüsüz ve temel haklarında yoksun bırakmayı hedefleyen komplonun arka planında uluslararası bir konsensüs yer aldı. Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmek isteyen bu konsensüs, öncelikli Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yeni bir müdahale süreci başlattı. Sayın Öcalan’ın çizgisi, özgürlükçü ve demokratikti. Etkisi büyük, değişim ve dönüşüm yaratıyordu. Komplo süreciyle, Sayın Öcalan’ın Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesine ilham olabilecek düşünceleri ve Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi talepleri üzerine kurulu ortak gelecekleri hedef alındı. Yani hedef alınan halkların ortak mücadelesi ve Sayın Öcalan’ın fikriyatıydı" diye konuştu.