31 MAYIS GÜNDEM

31 Mayıs Haber Merkezi gündemi...

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevi ve ölüm orucu direnişleri ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.

-Tecridin sona ermesi amacıyla ölüm orucuna giren tutsaklardan biri olan Sena Efe, tedavilerinin cezaevi yönetimi tarafından engellendiğini belirtti.

-Tecride karşı açlık grevi eyleminin ilk grubunda yer alan Murat ve Suat Şimşek kardeşlerin annesi Bedia Şimşek, “Yitirdiğimiz 8 cana sözümüzdü, bu eylemi zaferle sonuçlandırmak. Sözümüzü de tuttuk çok şükür” dedi.

-Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde 136 günlük açlık grevinin ardından 28 günde ölüm orucunda kalan İhsan Bulut, ‘Anaların direnişi ve kararlığı bizi kazanıma götürdü” dedi.

-Fatma Kurtulan, açlık grevleri ile ölüm oruçlarının daha kısa sürede bitirilememesinin ve 8 insanın yaşamını yitirmesinin bu süreçteki en büyük eksiklikleri olduğunu söylüyor.

-Süryaniler, Türk devletinin el koyduğu kilise ve manastırlara ait mülk ve mezarların kendilerine iade edilmesini istiyor.

-ABD'nin Rojava Kürdistanı’nda oluşturmayı planladığı “güvenli bölge” planına Almanya’nın DAİŞ ile mücadelede Ürdün’de konuşlandırdığı Tornado uçaklarıyla destek vereceği iddiasının ardından gözler Pompeo’nun bugün Berlin’e yapacağı ziyarete çevrildi.

-Son yüz yılda ormanlık alanlarının büyük kısmını kaybeden Filipinler’de çıkarılan yasa ile öğrencilere ağaç ekme zorunluluğu getiriliyor.