4 sivili katleden polis yine tutuklanmadı

Yüksekova'da zırhlı araçtan açtığı ateşle 4 kişiyi katleden polis İ.M'nin tutuklanması talebi reddedildi. Katliamla ilgili keşfin de mağdur ve avukatlara haber verilmeden yapıldığı ortaya çıktı. 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, 8 Ekim 2016 tarihinde yoldan geçen sivillere ateş açarak Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen’i katleden, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya’yı yaralayan Polis İ.M. hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 5'inci duruşması görüldü. 

'Güvenlik' gerekçesiyle Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilen davanın duruşmasına tutuksuz sanık polis İ.M. katılmazken, bazı müştekiler ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

AV. IŞIK: SANIK KAÇIYOR, TUTUKLANMALI

Bir kısım müşteki avukatı Serdar Işık, talimat mahkemesi olan Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nin olaya karışan zırhlı araç üzerindeki keşfi kendilerine haber vermeden yaptığına dikkat çekerek, şöyle dedi: "Duruşmalardan vareste tutulmayan sanığın duruşmaya gelmemesi, duruşmadan kaçmasını göstermektedir. Üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali vardır. 4 kişinin öldürülmesi olayında duruşmaya katılmayan sanığın kaçma şüphesi bizce yüksektir." 

Işık, sanığın tutuklanmasını ve müşteri tarafının keşfe çağrılmasını istedi.

MAHKEME HER ŞEYİ REDDETTİ

Mahkeme Heyeti, sanık polis İ.M'nin celse arasında mahkemeye katılma talebiyle dilekçe gönderdiği, duruşma savcısının sanık hakkında tutuklama talebinin bulunmadığı gözetilerek, müşteki avukatlarının sanığının tutuklanması yönündeki talebini reddetti. Müşteki tarafının keşfe çağrılıp çağrılmamasının keşfi yapan talimatı veren mahkemenin takdirinde olduğunu ve UYAP'tan yapılan kontrollerde keşfin 11 Nisan'da yapıldığının anlaşıldığını belirten mahkeme, keşif yapıldığı için müşteki avukatlarının keşfe katılma talebinin reddedilmesine karar verdi. Mahkeme, olayda kusur durumunun tespiti için 3 kişiden oluşan uzman bilirkişinin olay yerinde ve kazaya karışan araçta keşif yapılması için Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı talimatın sonucunun beklenmesine karar verdi.

Duruşma Haziran ayına ertelendi.

KATLİAM HAKKINDA

Yüksekova'daki Cengiz Topel Caddesi’nde 8 Ekim 2016’da devriye görevi yapan Hakkari Özel Harekat Şube Müdürlüğü’ne ait 30 A 0593 plakalı “Orman” kod adlı zırhlı polis aracının kule kısmındaki silahtan sivillere ateş edilmişti. Cadde üzerinde bulunan Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen isimli siviller yaşamını yitirmiş, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya ise yaralanmıştı.