45 baro başkanı Ankara’ya yürüyor-YENİLENDİ

AKP-MHP iktidarının baroların seçim sistemine ve faaliyetlerine ilişkin yapmak istediği değişikliğe karşı barolar harekete geçti.

İktidarın bu müdahalesine karşı Türkiye genelinde 45 baro başkanı "Savunma yürüyor" sloganıyla Ankara’ya yürüyor.

İSTANBUL BAROSU: SARI BAROLAR KURMAK İSTİYORLAR

Yandaş baro tehlikesine karşı İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi önünden yürüyüşünü başlatan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu "İktidar sarı barolar kurmak istiyor" dedi.

Barolar olarak buna izin vermeyeceklerini vurgulayan Durakoğlu, avukat yasa tasarısında yapılmak istenilen değişikliğin sadece avukatları ve baroları ilgilendiren bir değişiklik olmadığına dikkat çekti. 

Durakoğlu, bu tasarının halkın hak arama özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlama olduğuna işaret etti. Baroların seçim sisteminin değiştirilmesinin özellikle insan haklarına yönelik baroların yaptığı mücadeleye karşı bir darbe olduğunu vurgulayan Durakoğlu, “Kadına ve çocuğa karşı şiddet ve istismarların karşısında baroların etkisizleştirilmesine ilişkin bir anlayışla karşı karşıyayız. Bütün bu anlayışların getireceği sonuç netice olarak halka tesir eden bir sonuç olacaktır” dedi.

Bu mücadeleyi sadece kendileri için değil halk için de verdiklerini ifade eden Durakoğlu, bu değişiklikle hak ihlallerine karşı ses çıkartmayacak baro arandığına dikkat çekerek, “ Kadına yönelik şiddete, çocuk istismarına ses çıkartılmayacak baro aranıyor. Sarı baro aranıyor. Biz bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından adliyeden avukatlar tarafından alkışlarla uğurlanan Durakoğlu, tek başına Ankara’ya doğru yola çıktı.

VAN BAROSU: BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜR BİR YARGI İÇİN YÜRÜYECEĞİZ

Van Barosu da, Ankara’ya doğru yürüyüş öncesi bir açıklama yaptı. Baro Başkanı Zülküf Uçar, "Van barosu olarak hak, hukuk, adalet için yürüyeceğiz. Tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz. Tarihsel sorumluluğumuz gereği, yargının kurucu unsuru olan avukatlığın, mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız" diye konuştu. Açıklama ardından Baro Başkanı Uçar ve 4 avukat Amed’de doğru yürüyüşe başladı.

Mardin Barosu da, baro binası önünde yaptıkları açıklamanın ardından yürüyüşe başladı. Baro Başkanı İsmail Elik, insan haklarını savunan ve hukukun üstünlüğünü savunan birkaç kurum arasında baroların kaldığına dikkati çekti.

Polisler, "kentte eylem ve etkinlik yasağı" olduğunu belirterek, sadece baro başkanının yürümesine izin olduğunu söyledi. Tartışmanın ardından, baro başkanı ile birlikte bir grup avukatın yürümesine izin verildi. Avukatlar Amed yolu güzergahından Ankara yürüyüşlerini başlattı.

ADANA, MERSİN, HATAY, ANTALYA, İZMİR

Adana, Mersin, Hatay, Antalya, İzmir ve Aydın baroları, düzenlemeye karşı “savunma yürüyüşü”nü başladı. Tüm bu kentlerde avukatlar Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti.

Adana’daki yürüyüş öncesi Baro Başkanı Veli Küçük, “Bu süreç tek adam rejiminin tüm olumsuzlukları ile birlikte tüm toplumun katmanlarını etkileyecek şekilde devam ediyor. Ülkemizin salgın ile mücadele ettiği bir dönemde halkın önceliği, ekonomik sorunlar, işsizlik, sağlıkta yaşanan sorunlarken baroları, tabip odalarını TMMOB gibi yandaş haline getiremediği meslek odalarını hedef haline getirdi” dedi.

İzmir Barosu, Bayraklı Adliyesi C Kapısı önünde bir araya gelerek, açıklamayla yürüyüş startı verdi. Baro Başkanı Özkan Yücel, "Dikensiz bir gül bahçesi istiyorlar" diye tepki gösterdi. Yücel, "Hiç şansları yok. Biz bu bahçenin güllerini korumaya devam edeceğiz. Kral Çıplak demeye devam edeceğiz” dedi.