İHD: İskenderun'da tutsaklara işkence yapılıyor

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsaklara işkence yapıldığına dikkat çeken İHD İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, "Bu insanlık suçu önlenmelidir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde duruşma öncesi 5 tutsağa yapılan işkenceye ilişkin dernek binasında basın açıklaması yaptı. Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş, HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin ile İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Avukat Mehtap Sert ile çok sayıda kişi katıldı.  İHD İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, son yıllarda, cezaevlerinde işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının arttığını belirtti.
 
İŞKENCE İZLERİ
 
Ferhat Demirbaş, Emrullah Abay, Mehmet Şafak Elçiçek, Süleyman Benzer ve İsmail Genç adlı tutsakların, duruşma için getirildikleri İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde "2015 yılının intikamını alacağız” denilerek gardiyanlar tarafından işkence gördüğünü belirten Selçuk, "Mahpusların giysileri kan içinde kalmıştır. Cezaevinden hastaneye sevk istekleri kabul edilmemiş cezaevi revirinde muayeneleri yapılarak raporda sıyrık, sürtünme vb. ifadelerle üstü örtülmeye çalışılmıştır. Yapılan duruşmada mahpusların durumu giysilerindeki kan lekeleri vücutlarındaki darp izleri mahkeme heyeti tarafından görülmüş ve zabıta geçirilmiştir. Böylece işkence ve kötü muamele doğrudan mahkeme heyeti tarafından tespit edilmiştir" dedi.
 
Uygulanan cezasızlık politikasının yasalara uymamayı alışkanlık haline getiren görevlileri cesaretlendirdiğini ifade eden Selçuk, "Yargı, işkence ve kötü muamele konusunda iddiaların üzerine kararlılıkla gitmeli ve bu insanlık suçunu önlemelidir. Demokrasi ve hukuk bütün siyasi tutum ve yaklaşımların üstünde olmalıdır. Unutulmamalıdır ki insan haklarına, hukuka her  insanın ihtiyacı vardir. İskenderun T Tipi Cezaevi’nde yaşanan işkence ve kötü muamele iddiaları ile ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ortaya çıkarılması ve sorumlularla ilgili gereken işlemin yapılmasını isteyeceğiz. Ayrıca, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili derhal soruşturma başlatmasını ve sorumluların ortaya çıkması için gerekeni yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.