İHD: Hasta tutsaklar Kurban ve Filizin tahliye edilmeli

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsaklar Ali Kurban ve Mehmet Salih Filiz’in serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “Hasta tutuklulara özgürlük” sloganıyla her hafta Sümerbank önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasını koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu hafta da yazılı olarak yaptı.

Yapılan açıklama ise, Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan bronşit ve böbrek yetmezliğinin yanı sıra yüzde 90 engelli raporu olan hasta tutuklu Ali Kurban (53) ile Ödemiş T Tipi Cezaevi’nde kalan kolon kanseri Mehmet Salih Filiz’in durumuna dikkat çekildi.

Açıklamada, hasta tutuklulardan Ali Kurban’ın akciğerlerinin yüzde 48’inin çalışmadığı, böbreklerin ise yüzde 90 oranda çalışmaz durumda olduğu belirtildi. Kurban’ın yine uzun zamandır tüberküloz hastası olduğu ifade edilen açıklamada, “İHD’nin ağır hasta tutuklular listesinde yer almaktadır. Öte yandan diyaliz tedavisi görmektedir. Diyalizden geldikten sonra ise koronavirüs gerekçesiyle tedbir amaçlı karantinaya alınmaktadır. Kronik rahatsızlıkları olduğu için virüsünden en çabuk etkilenecek kişilerden biridir” denildi.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde iken 3 ay önce Ödemiş T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Mehmet Salih Filiz’in ise, kolon kanseri ve verem tedavisi gördüğü bilgilerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kolon kanseri için 14 günde bir iğne yapması gerekmektedir. Olması gereken iğne Türkiye’de bulunmuyor. Ödemişe geldiğinden bu yana hiç hastaneye götürülmemiş ve kontrolü de yapılmamış. Bu günlerde götürülmeme nedeni ise karantinanın olmaması. Kanser ve veremin yanı sıra akrit, kemik erimesi ve omurilik kemik erimesi de vardır. Yine kendisinin bildirdiğine göre bu rahatsızlıklarından dolayı kanamalar oluşuyor. Mama ile beslenmekte ama mamaya ulaşamamaktadır.”

Kurban ve Filiz’in sağlık durumlarının cezaevlerindeki olumsuz koşullarla diğer hasta tutukluların da durumunun ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada, yetkililere “Hasta tutuklular başta olmak üzere bütün tutukluların bir an önce tahliyeleri gerekmektedir. Yoksa ölümlerden devlet sorumlu olacaktır” çağrısında bulunuldu.