İsveçli muhafazakar politikacı: Oylar HDP’ye

İsveç Moderat Parti’nin Belediye Meclis Üyesi Makbule Çolak, Erdoğan'ın tüm saldırı ve düşmanlaştırma politikalarına karşın HDP'nin seçimlerden güçlenerek inandığını söyledi.

İsveç'te sadece sol görüşlü politikacılar değil uzun yıllar AKP'nin destekçiliğini yapan sağcı ve muhafazakar Moderat Parti bile, AKP-MHP'nin gerçekleştirdiği insan hakları ve Kürtlere yönelik saldırılarına tepki gösteriyor.

Moderat Parti saflarında siyaset yapan ve Gävle Belediyesi'nde partisini temsil Makbule Çolak, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları, HDP ve Kürtlere yönelik düşmanca tutumu ve artan insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerinden sonra partilerinin AKP Hükümeti ile arasında mesafe koyduğunu söyledi.

Yerel seçimler öncesi ANF'ye açıklamalarda bulunan Çolak, MHP ile ittifak yapan AKP ve Erdoğan'ın milliyetçi bir politikayı yürürlüğe koyduğunu ve en küçük eleştirilere bile tahammül etmediğini belirtti.

ERDOĞAN DÜŞMANLAŞTIRIYOR

Erdoğan'ın kendisinden farklı düşünen herkesi düşman ilan ettiğine dikkat çeken Çolak, “Her gün tek devlet, tek millet ve tek bayraktan söz ederek diğer etnik köken ve inançtan halklara hakaret ediyor. Kendisi gibi düşünmeyen ve AKP-MHP ittifakına muhalefet eden herkesi terörist olmakla suçladığı bir ortamda ifade özgürlüğü ve demokrasiden söz edilemez” dedi.

Türkiye'de demokrasi ve ifade özgürlüğünün sadece AKP-MHP yandaşları için geçerli olduğunu söyleyen Çolak, “Ülkedeki haksızlık ve adaletsizliklere karşı olanlar bunu dile getirdiklerinde haklarında davalar açılıyor, cezaevlerine atılıyor. Halkın seçtiği ve iradem dediği 10'dan fazla eski milletvekili ve 50 civarında belediye başkanının, gazeteciler ve akademisyenlerin demir parmaklıklar ardında bulunduğu bir ülkede demokrasi olduğuna ve adil seçimler yapıldığına kimseyi inandıramazsınız” şeklinde konuştu.

KORKU ORTAMI YARATTI

İsveç’te tüm siyasi partilere mensup politikacıların Erdoğan’ın muhalefete yönelik suçlama ve gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden derin kaygı duyduklarını ve bunu açıkça dile getirdiklerini belirten Çolak, şunları kaydetti:

“AKP ve Erdoğan'ın ülkede korku ortamı yarattığı, insanların başıma ne gelir kaygısıyla suskun kaldıkları ve itirazlarını bildirmedikleri bir ortamda yapılan seçimlerin halkın iradesini tam olarak yansıtması mümkün değil.”

Geçtiğimiz yılın 24 Haziran'ında yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine Benny Gustavsson ve Simon Johansson'la birlikte gözlemci olarak katılan Çolak, engellemelerle karşılaşmış ve diğer gözlemcilerle birlikte gözaltına alınmıştı.

TANIKLIK ETTİĞİ BASKI VE HİLELERİ ANLATTI

Tatvan'ın köylerinde yapılacak seçimlere gözlemci olarak katıldıklarını söyleyen Çolak, şahit oldukları baskı, hile ve usulsüzlükleri şöyle anlattı.

“Seçim yapılacak binaların önünde elleri silahlı çok sayıda asker ve korucu vardı. Kadın ve çocuklar dışarıya çıkmaya cesaret edemiyordu. Sandıklarda görev yapanlar sadece MHP ve AKP'lilerdi. Neden diğer partilerin olmadığını sorduğumuzda onlar gelmedi cevabını verdiler. Korku ortamından dolayı muhalefetin sandık görevlileri yoktu.”

HDP’YE OY VERİLMESİ ENGELLENDİ

Olanların demokratik bir ülkede asla kabul edilemeyeceğini söyleyen Çolak “Bu diktatörlüktür” dedikten tanıklık ettiği hile ve baskıları şöyle anlattı.

“Sandığa atılan zarfların ağzı kapalı değildi. Halkın HDP'ye oy vermesini engellemek için her şeyi yaptılar. HDP'li seçmenlerin olduğu bazı köylere sandık gönderilmedi. Yani insanların oy kullanma hakları engellendi. Biz gözlemcilere de çok baskı yaptılar. Yanımdaki İsveçli arkadaşlara hakaret yağdırdılar, aşağıladılar. ‘Bunlar buraya niye geldi? Gitsinler kendi ülkelerine baksınlar’ gibi sataşmalarda bulundular. Ağza alınamayacak küfürler ettiler.”

Çolak, gözlemcilerin sandıkların sayılması sırasında içeri alınmadığını, seçimlerin tamamlanmasından sonra da göz altına alındıkları ve 6 saat tutulduklarını, serbest bırakıldıktan sonra Amed'e gelene kadar polisler tarafından takip edildiklerini söyledi.

GÖZLEMCİLERİN GELMESİNİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR

Türk devletinin gözlemcilere baskı yaparak ve korkutarak Avrupa ülkelerinden gözlemcilerin Türkiye ve Kürdistan'a gelmelerini engellemek olduğunu söyleyen Çolak, “HDP'ye yönelik Fetöcü ve terörist suçlamaları çok komik. Yapılan tüm engelleme ve propagandalara rağmen HDP seçimlerden başarıyla çıkacak” dedi.