İzmirliler 'tek adam'a karşı 1 Mayıs'ta

İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları yürüyüşlerle başladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) İzmir’deki ortak 1 Mayıs kutlamaları başladı. DİSK ve KESK Konak’ta, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EMEP ve HDP Cumhuriyet Meydanı’nda, CHP Konak Pier önünde ve Türk-İş Alsancak liman girişinde toplanmaya başladı. Yürüyüş güzergahlarından itibaren kutlama alanına kadar olan bölge polis bariyerleri ile ablukaya alınırken, bölgedeki özel harekat polisi yoğunluğu da dikkat çekti.

İŞÇİLERDEN TARAFTAR GRUPLARINA KADAR...

İşçiler ve emekçiler sabah saatlerinden itibaren çalışma alanlarından yola çıkmaya başladı. Belediye işçileri Karşıyaka ve Çiğli’de belediye binaları önünde toplanırken, halaylarla meydana akmak için hazırlıklarını yaptı ve araçlarla toplanma meydanlarına geldi. 2017 yılına direnişleri ile damgasını vuran Saya işçileri de Deri, Tekstil, Kundura İşçileri Derneği korteji ile alandaki yerini aldı. Ayrıca Dersimspor ve Göztepe Spor taraftar grupları da kortej oluşturdu.

Toplanma noktalarında Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekmeye başlayan işçi ve emekçiler, "OHAL, kayyum kaybedecek biz kazanacağız", “Tek adam rejimine hayır” pankartlarını taşıdı. Polis, “Tek adam rejimine hayır” pankartının indirilmesini istedi.

DİRENEN İŞÇİLER VE KADINLAR DA ALANDA

Kitle örgütlerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce işinden atılan ve 170 gündür açlık grevinde olan Mahir Kılıç ve oturma eylemi yapan arkadaşları da Konak Direniş pankartı ile alandaki yerini aldı.

Ege Üniversitesi’ndeki işlerinden “güvenlik soruşturması” bahanesi ile atılan ve 22 gündür Ege Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan işçiler de DİSK kortejinde.

İzmir’deki kutlamalarda kadınların katılımının yoğun olduğu gözlenirken, kadınlar “Kadın yaşam özgürlük” sloganları attı.

Öte yandan Mert Güneş isimli bir kişi, hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Örgüt propagandası” yaptığı iddiası ile yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.