ÖGİ: Hükûmete değil, basına sesleniyoruz...

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Türk hükûmetinin basın alanındaki saldırılarına dikkat çekerek, gazetecilere özgür basın geleneğini güçlendirme çağrısı yaptı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle bugün bir açıklama yaptı.

İHD Amed Şubesi'nde yapılan açıklamayı Kürtçe olarak Özgür Gazeteciler İnisiyatifi adına Elif Alkan, Türkçe olarak da İnisiyatif Sözcüsü Hakki Boltan okudu.  

Açıklamada, halihazırda basının özgür olmadığına dikkat çekilerek, Freedom House’un 2014 raporunda, Türkiye'nin son 15 yıldır ilk kez 'kısmen özgür ülkeler' kategorisinden 'özgür olmayan ülkeler' kategorisine düştüğü hatırlatıldı.

Yine Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) raporunda, Türkiye'nin geçen yıla göre iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci olduğu belirtildi.

'ÜLKEYİ ZİNDAN, KENDİSİNİ GARDİYAN YAPTI!'

"Geçen ay 170 gazeteci zindanda iken bu ay bu sayı 190’a çıktı" bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, "Gazetecilerin artık hükûmetten yana beklentileri kalmamış. Herkes bu konuda hemfikir ki AKP hükûmeti Türkiye’yi dünyanın en büyük zindanı durumuna getirmişken, kendisini de bu zindanın kapısındaki gardiyanı yapmıştır" denildi.

BASIN ÇEVRESİNE ÇAĞRI

Çağrısını gazetecilere, basın ve yayın kurum temsilcilerine yapan ÖGİ, şunları kaydetti: "Basın özgürlüğüne ve özgür basın geleneğine olan güveninizi zayıflatmayın. Onu güçlendirin. Basın özgürlüğüne ve özgür basın geleneğine olan inancınızı güçlendirdikçe gazeteciler için dünyanın en büyük zindanı haline getirilen ‘Türkiye zindanının’ duvarları anlamsızlaşıp yıkılacaktır. Kapısında bekleyen ‘gardiyan devlet’ zihniyeti de yıkılıp yenilecektir. Tabii ki tutsak arkadaşlarımız tam da o zaman özgür olacak ve sahada habere özgürce koşma imkânı ve koşulu gerçekleşecek."

BU AY NELER OLDU?

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin bu ay açıkladığı raporda şu bilgiler yer alıyor:

-190 gazeteci cezaevinde

- 17 gazeteci gözaltına alındı

- 33 gazeteci tutuklandı 

-  2 gazeteci için dava açıldı 

- 50 gazeteci yargılandı 

- 29 gazeteciye toplamda 144 yıl, 2 ay ve 29 gün ceza verildi. Ayrıca 3 bin TL para cezası kesildi."