Öztürk: Artık böyle gidemez

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, mevcut şartların Türkiye’nin artık böyle gidemeyeceğini gösterdiğini vurgulayarak, Öcalan’ın toplumsal uzlaşı, diyalog ve müzakereyle çıkış yoluna işaret ettiğini söyledi.

Açlık grevinin sonlandırıldığını ama direnişin, AKP-MHP faşizmi bitene kadar devam edeceğini kaydeden DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Bu pervasızca anlayışa, bütün insanı değerleri ayaklar altına alan bu zihniyete karşı mücadelemiz sürecek” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile sonlanan açlık grevleri, Öcalan’ın avukatları aracılığı ile gönderdiği mesajı ANF’ye değerlendirdi.

ÖCALAN AYNI NOKTADA ISRARLI

DTK Eşbaşkanı Öztürk, 5 Nisan 2015’te ağırlaştırılan tecritle birlikte Türkiye’de her alanda büyük bir gerileme yaşandığını; hukukun esamesinin okunmadığını, mevcut kısıtlı demokrasinin tamamen rafa kaldırıldığını ve ekonominin çöktüğünü hatırlattı. Savaş politikalarıyla her seferinde denedikleri ve bir neticeye varırız diye giriştikleri süreçlerden ötürü yine bir yıkım yaşandığını kaydeden Öztürk, yaşanan bu tıkanmışlık ortamında DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde açlık grevlerinin başlatıldığını söyledi. Avukatlarının 2011’ten itibaren Öcalan ile görüştürülmediğini; bu yasal hakkının gasp edildiğini anımsatan Öztürk, “Direnişçilerin kararlılığı sayesinde avukat görüşmeleri başladı. Bu bir kazanımdır. Sayın Öcalan’ın açıklamalarıyla da pozitif bir hava oluştu. Diyalog, müzakere ve demokratik çözüme dair aynı noktada duruyor. Bu anlamda önerilerde bulunup kamuoyunun tartışmasını istiyor” dedi.

TEK ÇIKIŞ YOLU VAR

DTK Eşbaşkanı Öztürk, mevcut şartların Türkiye’nin artık böyle gidemeyeceğini, her anlamda ciddi manada tıkandığını gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Ekonomik kriz, tüm toplumu yaşayamaz hale getirmiştir. Özgürlükler ve demokrasi ortadan kaldırılmıştır. Burada tek çıkış yolu toplumsal uzlaşı, diyalog ve müzakeredir. Sayın Öcalan ilk defa bunu söylemiyor. Kürt sorununu çözemeden hiçbir sorununuzu çözemezsiniz. Her alanda gelişme, Kürt sorununun çözümü ile mümkündür. Dolayısıyla tüm demokratik kesimlerin bu önerileri tartışıp sonuca kavuşturması gerekiyor. 100 yıllık yöntemler çözüm getirmiyor. Buna karşı direniş de gelişiyor. 4 yıllık ‘Çökertme Planı’ ile Kürt sorunundan kimsenin söz edemeyeceği bir ortamı hedeflediler. Oysa Kürt tarihine baksalardı Kürt halkının her zaman direnç gösterdiğini; iradesini, kimliğini teslim etmediğini görecekler. Öldürmek ve esaret altına almakla bu sorununun çözülmeyeceği nettir.”

DİRENİŞ SONA ERMİŞ DEĞİL

Açlık grevinin sonlandırıldığını ama direnişin, AKP-MHP faşizmi bitene kadar devam edeceğini kaydeden DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, şöyle konuştu: “2015’ten beri Kürdistan’da farklı bir savaş hukuku uyguladılar. On binlerce arkadaşımız tutuklandı, insanlarımız bodrumlarda diri diri yakıldı, şehirlerimiz yakılıp yıkıldı. Son iki haftadır Urfa’da yaşananlar (gözaltına işkence) ortada. Bu zihniyet değişmediği sürece sıkıntılarımızı çözemeyiz. Bu pervasızca anlayışa, bütün insanı değerleri ayaklar altına alan bu zihniyete karşı mücadelemiz sürecek. Son yaşadıklarımız gösterdi ki; direnildiği zaman amaca ve başarıya ulaşabiliyoruz.”