Ömer Öcalan: Hemen İmralı'ya gitmeliyiz, herkes buna destek olmalı

DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, "Bir an önce Sayın Öcalan ile görüşmek istiyoruz. Herkesin buna destek olması lazım. Herkesin bu savaşı sorgulaması lazım" dedi.

İMRALI TECRİDİ

Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan, "Sayın Öcalan yasa dışı bir şekilde, ulusal ve uluslararası hukuk devre dışı bırakılarak Suriye'den çıkarıldı ve korsanvari bir şekilde Türkiye'ye getirildi. Uluslararası hukuk ayaklar altında alındı. Sayın Öcalan hukukun dışına itildi. Şêx Seîd’in idam edildiği tarihte Sayın Öcalan’a mahkumiyet kararı verildi. Hukuk devre dışı bırakıldı, Sayın Öcalan siyasi bir rehine olarak tutuldu" dedi.

AİHM’in 2014 yılında verdiği "ihlal" kararının önemli olduğuna dikkat çeken Ömer Öcalan, "Ancak 10 yıl oldu Türkiye bir girişimde bulunmadı. Meclis'in infaz kanunlarında değişikliğe gitmesi gerekiyordu. Komite, en son 3 yıl önce bu kararın uygulanmamasını gündemine aldı. Türkiye, darbe ve 'kendi içimizde terörle mücadele ediyoruz' diyerek bu kararı görmezden geldi. Yapılacak toplantıda nasıl bir karar çıkacak bilmiyoruz. Ancak Türkiye’de Sayın Öcalan ve Kürtler denildiği zaman durup bir analiz yapmak lazım. Bu durumlarda hukuk uygulanmıyor” ifadelerini kullandı.

'İMRALI'DAN BAŞLAYARAK ULUSLARARASI HUKUKU AYAKLAR ALTINA ALDILAR'

Komitenin Türkiye'ye yaptırım uygulama gücü bulunduğunu söyleyen Ömer Öcalan, Azerbaycan'a dair işletilen süreci hatırlattı ve şöyle devam etti: "Türkiye için neden benzer bir süreç işletilmesin? Azerbaycan’ın stratejik konumu farklı, Türkiye’nin farklıdır. Türkiye‘nin uzun zamandır Avrupa’nın yetkili kurumlarına yaptığı şantajlar ortada. İnsani bir durum olan mültecileri dahi şantaj unsuru olarak kullanıyor. Sadece Sayın Öcalan ile ilgili değil, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Can Atalay kararları ortada. Anayasada ‘Uluslararası sözleşmelerin iç hukuktaki uygulama alanı kanunların üstündedir’ deniliyor. Türkiye bu alınan kararlara tabidir. Ancak Türkiye hem kendi hukukunu hem uluslararası hukuku İmralı’dan başlayarak ayaklar altına almıştır."

'DİRENMEK DIŞINDA SEÇENEK YOK'

İmralı’dan 42 aydır haber alamadıklarını dile getiren Ömer Öcalan, bu duruma dair herhangi bir açıklama yapılmamasına tepki gösterdi, "Uluslararası siyasi çıkarlar her şeyin önüne geçmiştir. Bu çıkarlar Türkiye’yi daha çok pervasız hale getiriyor. Türkiye’nin yanlış politikalarına karşı direnmek dışında bir seçeneğimiz yoktur” dedi.

'13 EKİM MİTİNGİ ÇOK ÖNEMLİ, HERKES KATILMALI'

Ömer Öcalan, tecrit politikalarıyla Abdullah Öcalan'ın unutturulmak istendiğine işaret ederek, "Devlet Sayın Öcalan’ı unutturmayı başaramadı. Kürtler ile barışı konuşmadan, muhatapları ile oturmadan sorunların çözümsüzlüğü daha da derinleşir. Devlet aklının son 9 yılda yürüttüğü unutturma politikası mücadeleyle bertaraf edildi" diye kaydetti.

Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için başlatılan kampanyanın önemine değinen Ömer Öcalan, "Yapılan kampanyalara herkes her zamankinden daha çok katılmalı. Çözümün adresi bellidir. Bugün rolümüzü oynamayacaksak ne zaman oynayacağız? 13 Ekim’de Amed’de yapılacak miting önemli. Kurdistan’ın dört bir yanından katılım olmalı. Türkiye metropollerinden katılım olmalı. Barolar, tüm insan hakları savunucuları, muhalefet katılarak sözünü kurmalıdır. Kürt halkı yüzyıllardır kimliği, ve dili için mücadele ediyor. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında herkesin bu politikalara dur demesi lazım" ifadelerini kullandı. 

Ömer Öcalan, şöyle devam etti: "Bir an önce aile olarak Sayın Öcalan ile görüşmek istiyoruz. Herkesin buna destek olması lazım. Kürtler büyük bir tarihi sorumlulukla karşı karşıya. Bu tarihi durumu ıskalamamak için katkı sunmamız gerek. Sayın Öcalan, Kürt halk lideridir ve 42 aydır haber alınamıyor. Sayın Öcalan’a karşı halkımız sorumluluğunu yerine getirmelidir."

'HERKES BU SAVAŞI SORGULAMALI'

Hukuka uyulmamasının Türkiye'deki halklara faturasının ağır olduğunu kaydeden Ömer Öcalan, "Kürdistan bir savaş coğrafyasına çevrilmiş. Ortadoğu’da 3’üncü Dünya Savaşı yürütülüyor. Bunun zararı Türkiye metropollerinde yaşayan bütün halklaradır. Bu ülkenin yıllık bütçesinin 10’da biri Kürtler ile yapılan savaşa ayrılıyor. Bu kirli savaştan nemalananlar var, burada bir rant var. Silah kaçakçılığından eroin ticaretine kadar bu savaş üzerinden örtbas ediliyor. Herkesin bu savaşı sorgulaması lazım. 'Vatan, millet, Sakarya' edebiyatıyla insanlar hipnotize ediliyor. ‘Devlet elden gidiyor’ algısı ile Kürtler ile yapılan savaş meşru gösterilmeye çalışılıyor. Türkiye’nin ekonomisi bu halde ise bu Kürtlerin inkârı ile alakalıdır" diye konuştu.