Korucular mahkemenin aldığı keşif kararını iptal ettirdi

Wan'ın Şax (Çatak) ilçesinde 4 bin 500 dekarlık yayla ve meraların Şırnex'te yaşayan koruculara tahsis edilmesine açılan davada araziyi keşif kararı alındı. Ancak keşif tarihinde arazi 'Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilerek keşif iptal edildi.

MERA GASPI

Wan'ın Şax (Çatak) ilçesinde son yılların en büyük tarım yolsuzluğu yaşanıyor. Yaklaşık 100 köyün ortak mera alanı olarak kullandığı ve hayvancılık yaptığı Konalga bölgesinde 4 bin 500 dekarlık arazi Şırnex'te yaşayan korucu ve aşiretlere peşkeş çekildi.

Arazi yolsuzluğu 2012 yılında başladı. Konalga köyünde yapılan kadastro çalışmasında köyün paftasında bulunan ve mülkiyeti kamuya ait yaklaşık olarak 4 bin 500 dekarlık yayla ve meraların usulsüz bir şekilde Şırnex'te yaşayan korucular ve aşiretler adına tapu tescili yapıldı. Geçen 10 yıllık süre içerisinde arazide hiçbir tarımsal faaliyet olmamasına rağmen Çatak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, adı geçen kişilere tarımsal destek adı altında kamu kaynaklarından milyonlarca TL destek aktarıldı.

KEŞİF KARARI ÜZERİNE KAYMAKAMLIKTA TOPLANTI

Yaşanan yolsuzluklar üzerine mağdur köylüler, Çatak Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. İhtiyati tedbir talebinde bulunan köylülerin açtığı davada mahkeme 17 Eylül 2024 tarihinde keşif yapılmasına karar verildi.

KORUCUBAŞLARI İLE TOPLANTI 

Mahkeme kararının ardından Şax (Çatak) Kadir Kılıç, Korucubaşı Salih Özbek, korucubaşı Abdurrahman Şeylan, Süleyman İğdir, Tarım Orman İl Müdürü yetkilileri, araziyi usulsüz bir şekilde tapuda adına tescil eden ve Şırnak'ta yaşayan bazı korucular Kaymakamlık binasında toplantı yaptı. Toplantıda davalık olan arazinin yasak bölge ilan edilmesine karar verildi.  Jandarma, bunun üzerine  söz konusu arazinin bulunduğu bölgeye ilişkin; " Bazı alanlar, icra edilecek operasyonlarda vatandaşlarımızın zarar görmemesi için milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesi ile Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 32/a maddesine istinaden 16-19 Eylül  2024  tarihlerinde 4 gün süreyle 'özel güvenlik bölgesi' ilan edilmiştir" açıklamasında bulundu. Böylelikle mahkemenin aldığı keşif kararı iptal oldu. Keşfin ne zaman yapılacağı ise bilinmiyor.

KAMAÇ: YAPILAN TOPLANTI KİRLİ İLİŞKİLERİ AÇIĞA ÇIKARDI 

DEM Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç, konuyu  İçişleri Bakanlığı, Tarım Orman ve Hayvancılık Bakanlığı ve TBMM Başkanlığına taşıdı. Mahkemenin aldığı keşif kararına bir gün kala söz konusu bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edilmesinin amacının yaşanan arazi yolsuzluğunu örtbas etmek olduğunu belirten DEM Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç; “Mahkemeye konu olmuş bir davanın mahkeme dışındaki kamu kurumu temsilcilerinin ve kamuda hiçbir resmi görevi olmayan aşiret ağalarının toplantı konusu olması aslında işin başlangıçtan bu yana nasıl bir kirli ilişkiler ağı barındırdığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır" dedi.
Kamaç, " Ne olursa olsun biz bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Yani burada geçimini hayvancılıkla sağlayan insanların geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılığın yapılması ise bu meraların korunmasına bağlıdır. Hukuk meselesidir. O bölgenin niteliğinin ne olduğunu bilirkişiler ve bu konunun uzmanları karar verecek” şeklinde konuştu.