Şırnak ve ilçelerinde on binlerin katılımıyla Newroz kutlandı

Şırnak merkez ile Uludere ve İdil ilçelerinde on binlerin katılımı ile Newroz kutlandı. Renk cümbüşüne dönen alanlardan, “Burası Haci Birlik ve Mehmet Tunç’un yurdudur” mesajı verildi.

Şırnak merkezde on bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları, konuşmalar ve çekilen halayların ardından büyük bir coşkuyla son buldu. Yakılan Newroz ateşinin ardından konuşan DBP MYK üyesi Sevim Adsoy, açlık grevleri eylemlerini selamlayarak, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıyla barışın tesis edilebileceğine dikkat çekti.

Burada bir konuşma yapan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Güven’in eylemini kutlayarak, Zülküf Gezen’i andı. Geçmişte Newrozların yasaklandığını ancak buna rağmen Şırnak halkının buna kulak vermediğinin altını çizen Günay, açlık grevi eylemlerine işaret ederek, “Tarihsel bir süreçle karşı karşıyayız. Bu direniş faşizmin yüzünü açığa çıkarmıştır. Bu tecrit artık tüm toplumun üzerinde uygulanıyor. Tecridin kırılmasıyla faşizm yıkılacak” dedi.

Son olarak konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise, Botan halkının tüm baskılara rağmen ayakta olduğunu dile getirdi. “Burası Hacı Lokman Birlik’in, Mehmet Tunç’un, Taybet Ana’nın yurdudur” diyen Özgüneş, kentin tüm geçim kaynaklarının sömürüldüğünü kaydetti.

Tayyip düşecek, demokrasi gelecek” sloganıyla sözü kesilen Özgüneş, seçimler için kente taşınan usulsüz seçmenlere değinerek, “Bizi belediye başkanı yaparsanız, hastane yapacağız’ diyorlar. ‘Şırnak’ı yeniden kuracağız’ diyorlar. Bu yalanlara artık Şırnaklılar inanmaz” dedi.

ULUDERE’DEKİ KUTLAMA HALAYLARLA SONA ERDİ

Uludere’deki kutlamalar ise, HDP’li belediye eşbaşkan adaylarının konuşmalarıyla devam etti. Kentin karşı karşıya kaldıkları sorunlara değinen adaylar, 31 Mart seçimlerinin önemine değindi. Program, şal û şepik giyen yüzlerce kişinin çektiği halaylarla son buldu.

İDİL’DE DİRENİŞÇİLER SELAMLANDI

İdil’de de binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı. HDP İlçe Örgütü binası yanındaki boş alanda gerçekleşen kutlamalarda barışı temsil eden beyaz renkli yöresel kıyafet giyen kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Uzun süre halay çeken yurttaşlar sık sık sloganlarıyla açlık grevindeki tutukluların eylemlerini selamladı.

Program, HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın konuşmasının ardından çekilen halaylarla son buldu.