AB’den HDP tepkisi: Türkiye yükümlülüklerine acilen uymalı

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi, HDP’ye yönelik kapatma girişimine ilişkin ortak bir açıklamada bulundu.

Borrel ve Varhelyi, HDP’nin kapatılmasına yönelik dava ve HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinden “derin endişe duyduklarını” belirtti.

Açıklamada, “İkinci büyük muhalefet partisinin kapatılması Türkiye'deki milyonlarca seçmenin haklarını ihlal eder. Türkiye'de temel haklardaki gerileme ile ilgili AB'nin endişelerini artırıyor ve Türk makamlarının reformlara yönelik beyanlarının güvenilirliğini zayıflatıyor” denildi.

Her iki sorumlu, “Bir AB aday ülkesi ve Avrupa Konseyi üyesi olarak Türkiye, demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı dahil olmak üzere temel demokratik yükümlülüklerine acilen saygı göstermelidir” dedi.

S&D: HDP’Yİ KAPATMANIN CİDDİ SONUÇLARI OLUR

Avrupa Parlamentosundaki Sosyalist ve Demokratlar (S&D) Grubu, HDP’ye yönelik kapatma girişimini kınayarak, bunun AB ile ilişkilerde ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

HDP’yi hedef alan iddianamede 600’den fazla HDP üyesine siyasi yasak getirilmek istendiğini hatırlatan S&D Grubu, “Avrupa Birliği ve uluslararası toplumdan gelen sürekli güçlü mesajlara rağmen, Türk yetkililer muhalif siyasetçilere yönelik saldırılarını sürdürüyor” dedi.

S&D parlamenteri ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor’un imzasını taşıyan açıklamada "Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması talebi, Türk makamlarının insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki reformlarda ilerleme konusunda gerçek bir iradenin eksikliğine dair açık bir mesaj veriyor” dedi.

HDP’yi kapatma girişimini “demokrasinin temel ilkelerine bir darbe” şeklinde yorumlayan Amor, HDP’nin kapatılmasının mevcut otoriter eğilimi daha da aşağı çekeceğini belirtti.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüldüğünü de hatırlatan Amor, “Demokratik olarak seçilmiş muhalif siyasi partilerin, hükümetten gözdağı almadan özgürce faaliyet göstermesi gerekiyor. Türk yetkililer HDP'ye yönelik tehditlerini uygularsa, bunun Türkiye ile AB arasında zaten gergin olan ilişkilerde ciddi sonuçları olacaktır” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “HDP, S&D Grubu'nun iki kardeş partisinden biri; ülkede 6 milyon seçmeni temsil eden demokratik ve barış yanlısı bir parti. Onlara yönelik sürekli gözdağı derhal sona ermelidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına karşı 4 yıldan fazla hapis yatan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması talebimizi de yineliyoruz! "

ÇİPRAS’TAN HDP İLE TAM DAYANIŞMA

Yunanistan Eski Başbakanı ve Syriza partisinin lideri Aleksis Çipras, Twitter üzerinde HDP ile tam dayanışma mesajı yayınladı. Çipras HDP ve Gergerlioğlu ile “tam dayanışmamı ifade ediyorum” diye yazdı ve ekledi: “Türkiye'de ve tehdit altında oldukları her yerde ifade özgürlüğünü, parlamenter demokrasiyi ve insan haklarını korumak her zamankinden daha önemli.”