Açlık grevi kriz masası: Tutsaklar hastanede tedavi edilmeli

İnsan hakları örgütler ve sağlık örgütlerinden oluşan kriz masası, açlık grevinden çıkan tutsakların hastanede tedavi edilmeleri gerektiğini açıklşadı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ile Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) tarafından oluşturulan kriz masası, cezaevlerinde sona eren açlık grevlerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

TTB Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ve SES Genel Sekreteri Pınar İçel katıldı.

Adıyaman, açlık grevlerinin sonlandırılması sonrasında özenli bir tıbbi yaklaşım gerektiğini söyledi.

TTB Merkez Konsey üyesi Adıyaman, “Dünden bu yana Türkiye’nin bazı yerlerinde sıkıntılar olduğu haberini alıyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Adana ve Mersin’den bilgiler geliyor. Gelen haberlerden sonra açıklama yapma ihtiyacı duyduk” dedi.

Uzun süreli açlığın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Adıyaman, “Açlık grevindekilerin sağlığına kavuşması için ve normal beslenmeye geçiş süreci belli kuralları gerektirmektedir” diye ekledi.

Açlık grevcilerinin hastaneye götürülmeleri ve tedavilerinin hastane koşullarında yapılması gerektiğini ifade eden Adıyaman, şunları belirtti: “Bu süreçte kalıcı bedensel-zihinsel hasar gelişmesine neden olabilecek uygulamalardan kaçınılması, bilimsel bilgiler ışığında özenli bir yaklaşım gösterilmelidir. Geçmişteki acı deneyimler, bizlere açlık grevi yapmış kişilerin yeniden beslenme sürecinde sağlık açısından birçok olumsuzluk yaşandığını göstermiştir”

Tüm uyarılara rağmen Pazar gününden bugüne kaygı verici bilgiler geldiğini söyleyen Adıyaman, şöyle konuştu: “Cezaevlerinde açlık grevini sonlandıran mahpusların ya hastaneye hiç götürülmediği ya da götürülmelerinde zorluk çıkarılıyor. Götürülenler de hastanelerde yatışları yapılmadan cezaevlerine geri götürüyorlar. Kelepçeli muayene dayatıldığı bilgileri geliyor. Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının genel olarak açlık grevindeki mahpusların cezaevlerinde tutulmalarına dair tutum aldıklarını görmekteyiz.”

Adıyaman, açlık grevindeki tutsakların önce cezaevleri hekimlerine ve oradan da hastanelere sevklerinin yapılması gerektiğini kaydetti.

Adıyaman, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini tedavi kılavuzlarına uymaya, tedavi süreçlerini cezaevlerinin olanakları ile sınırlandıran yaklaşımlarından vazgeçmeye ve hukuka uygun davranmaya çağırdı.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, cezaevlerinden gelen bilgiler ve yaşanan olumsuzluklar sonrasında Cezaevi Tevkif Genel Müdürlüğü ile İHD ve SES olarak görüştüklerini söyledi. Erden, “Görüşmede sorunları çözeceklerini belirttiler” dedi.

Açlık grevleri sonrasında yaşanacak krizleri önceden öngördüklerini ve bunun için birçok kez uyarıda bulunduklarını hatırlatan Erden, “Doğru ve etkili tıbbi müdahale olmadığı takdirde insan hayatının riske girdiğini ve kalıcı hasar olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Erden, tutsakların uzun süre ring araçlarında bekletildiği, kelepçeli muayene dayatıldığı yönünde bilgilerin kendilerine geldiğini söylerken, “Kelepçeli muayene suçtur. Özellikle hastane sevkleri ambulansla yapılmalı. Şakran, Tekirdağ, Patnos ve Mersin cezaevlerinde sıkıntılar yaşandığı bilgisi geliyor. Şakran ve Batman’da cezaevlerinde beslenmeye yönelik yağlı, salçalı yemekler çıktığı öğrenildi” ifadelerini kullandı.