Adana’nın umudu Zeydan Karalar

Tarımın tüketildiği, sanayinin neredeyse yok edildiği, işsizliğin ise her geçen gün daha da arttığı Adana’da, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, halka umut oluyor.

Bir zamanlar tarımın ve sanayinin başkenti olan Adana, şimdilerde ‘Türkiye’nin en büyük köyü’ olarak nitelendiriliyor. Tarımın tüketildiği, sanayinin ise neredeyse tamamen yok edildiği, işsizliğin ise her geçen gün daha da arttığı Adana, yeni bir seçimle karşı karşıya. Büyükşehir için Adana’da seçimlerde iki aday öne çıkıyor. Mevcut belediye başkanı Hüseyin Sözlü ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Sözlü, iktidar gücüyle sorunlara çözüm getireceğini vaat ederken, Karalar ise Seyhan ilçesinde yaptığı hizmetle halka umut oluyor. Kürt nüfusunun da yoğun bir şekilde yaşadığı kentte, demokrasinin ortak adayı olan Zeydan işaret ediliyor.

Adana'da 24 Haziran seçimlerinde yüzde 13.5 oy alan ve bu seçimde belediye başkanı adayı çıkarmayan HDP, kentte yerel seçimi etkileyecek güce sahip görünüyor. HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tuğrul, direkt aday adı kullanmasa da Adana’da HDP seçmeninin AKP-MHP ittifakına karşı; emek, demokrasi, barış güçlerinin birleşerek desteklediği bir adayı destekleyeceğini ifade etti.

ESNAFIN DERDİ BÜYÜK

Esnafın derdi büyük. Tütün, çay, bakliyat, tarım ürünleri satışının yapıldığı çarşıda esnaf çok dertli. Eliyle yolları gösteren esnaf Kenan Sahaf, “Bu yollar hiç kent yollarına benziyor mu? Böyle kirlilik olur mu? Adana Türkiye’nin en büyük köyü. Kim belediyeye geldiyse hizmet yapmadı” diyor.

Yine çarşı esnafından kebapçı Salih Şimşek, belediyenin halka hizmet değil, rant peşinde koştuğunu vurguluyor. Şimşek, şunları anlatıyor: “Burası Adana’nın en eski çarşısı. Belediye buraya bir sürü iş yerinin olduğu büyük bir iş hanı yapmak istiyordu. Bizden yüklü miktarda para isteyerek, dükkanları bize verecekti. Buradan çok büyük rant elde etmek istiyordu. Biz engel olduk, izin vermedik. Hüseyin Sözlü’nün Adana’ya hizmetini göremedik, sadece rantı gördük. Bu sene oyumu Zeydan Karalar’a vereceğim.”

SEYHAN’I DEĞİŞTİREN BAŞKAN

Kozan Çarşısı’ndan çıkıp Adana’nın simgesi haline gelen Taş Köprü’ye doğru giderken; yol kenarında bir kafede çay içen bir Adanalıya seçimleri soruyoruz. Gülümseyerek, “Adana gibi başkan Zeydan’a oy vereceğim. Seyhan’a yol yaptı, park yaptı, kapalı semt pazarları yaptı. Seyhan’ı baştanbaşa değiştirdi. Büyükşehirde de yapacağına inanıyorum. İçimizden biri” şeklinde bir yanıt alıyoruz.

Kahvehanede koyu bir seçim muhabbetine tutuşan grubun içerisindeki Yılmaz Öz ise “Yıllarca belediyeyi yediler. Yolsuzluk yaptılar, hizmet yapmadılar. Onlara oy vermeyeceğim” diye konuşuyor.

Adana’nın yerlilerinden olduğunu söyleyen Kerem Güzel, Adana’nın en büyük sorununun işsizlik olduğunu, tarımın yeniden canlandırılması gerektiğini düşünüyor. Adana’nın çok uzun zamandır hizmet görmediğini vurgulayan Güneş, yol ve trafik sorununun da çözülmesi gereken yerel sorunlardan olduğunu belirtiyor. Hangi partiyi tercih edeceğini sorduğumuzda ise mevcut başkana oy vermeyeceğini söylüyor.

KARDEŞİNİN TAŞ İŞLETMESİNDEN DOLAYI

Adana’nın Yumurtalık ilçesinden Hasan Boz, MHP’den üç dönem belediye başkanlığı yapan Sözlü’nün belediye imkanlarını rant için kullandığını savunuyor. Üç dönem Yumurtalık’a bir asfalt dahi dökülmediğini vurgulayan Boz, nedenini şöyle izah ediyor: “Ceyhan’ın yolları asfalt değil, taşlarla kaplı. Bunun nedeni de Sözlü’nün kardeşinin taş işletmesi var. Kardeşi kazansın diye Ceyhan’ın her tarafını taş yaptı. Ceyhan’da bu yollardan dolayı bir tane sağlam araba bulamazsınız.”