AFP muhabiri Akgül: Çektiğimiz fotoğrafları sildiler

Mültecilerin dramını izlerken gözaltına alınan AFP muhabiri Yasin Akgül, "Çektiğimiz fotoğrafları sildiler. Bize ihtiyaçları kalmayınca gözaltına aldılar" dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından her fırsatta şantaj aracı olarak kullanılan ve Türkiye sınır kapılarının açılmasıyla Avrupa’ya gitmek için Edirne’ye akın eden mültecilerin dramı sürüyor. Bu insanlık dramını izlerken 2 Mart günü gözaltına alınıp serbest bırakılan AFP foto muhabiri Yasin Akgül, yaşadıklarını ANF’ye anlattı.

'FOTOĞRAFLARI SİLDİLER, GÖZALTINA ALDILAR'

Akgül, Pazarkule Sınır Kapısı’nda Yunan askerlerin mültecilere gazlı saldırısını çekerken, Reuters foto muhabirleri Hüseyin Aldemir ve Cansu Akkaya ile birlikte gözaltına alındığını belirtti. Sivil polis ve jandarma istihbarat tarafından gözaltına alındıklarını anlatan Aygün, “Çekim yaparken yanımıza koşarak sivil polisler geldi. ‘Çıkın hemen buradan’ diyerek bizi yine sivil giyimli jandarma istihbarata teslim ettiler. İki saat Edirne Jandarma İlçe Komutanlığı’nda bekletildik. Çektiğimiz fotoğrafları sildiler. Daha sonra hakkımızda ‘kaçma şüphesi yok’ tutanağı tutularak serbest bırakıldık” dedi.
Aynı gün aralarında yine foto muhabirlerinin de bulunduğu 9 gazetecinin daha gözaltına alındığını hatırlatan Akgül, gazetecilerin haber izlerken arka arkaya gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Mültecilerin ne Türkiye’ye ne de Yunanistan’a ait olan Pazarkule Sınır Kapısı ile Yunan sınır kapısı arasındaki askeri bölgede tutulduğunu belirten Akgül, “Şimdi sen mültecilerin o bölgeye giriş yapmasına izin veriyorsun ancak gazetecilerin bunu çekmesini ‘yasak bölge’ diyerek engelliyorsun, gözaltına alıyorsun. Bu mantık dışı. Sen zaten mültecileri o bölgeye sokmasan, ben de girmeyeceğim” diye tepki gösterdi.

‘DÜNYA DUYDU, BİZE İHTİYAÇLARI KALMADI!’

Düne kadar gazetecilerin çekim yapmasına izin verilirken, daha sonra yasaklanmasının manidar olduğuna dikkat çeken Akgül, “Üç gün boyunca çekim yaparken bize müdahale etmemelerinin sebebi dünyaya göstermek için bize ihtiyaçları olmasıydı. Şimdi dünya duydu ya, bize ihtiyaçları kalmadı. Siyasi krizin biraz dinmesiyle, artık gazetecileri engelleyerek gözaltı yapıyorlar” diye konuştu.

AA OLUNCA DRONE İLE ÇEKMEK DE SERBEST

Akgül, gözaltına alındıkları gün Anadolu Ajansı muhabirlerinin de alandan çıkartıldığını, ancak onlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını aktardı. Anadolu Ajansı’nın 'yasak' olduğu öne sürülen bölgede her gün drone ile çekim yaptığına dikkat çeken Akgül, “Basın kurumları arasında resmen çifte standart uygulanıyor. Biz gözaltına alınıp, fotoğraflarımız silinirken, AA hakkında işlem yapılmadığı gibi, diğer gazetecilere yasak denilen bölgede rahat rahat çekim yapıyorlar” dedi.