YENİLENDİ II

9 Ekim Komplosu Avrupa'da kınandı

Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında Avrupa'da 9 Ekim 1998'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplosu protesto edildi.

İsviçre, Avustralya, Finlandiya ve Rusya'da 9 Ekim Komplosu protesto edildi, Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında etkinlikler düzenlendi.

FRIBOURG

 İsviçre'nin Fribourg kentinde Hamle Komitesi'nin çağrısı ile Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Têkoşer (TEKOJIN) öncülüğünde Lausanne meydanında açıklama yapıldı.

Açıklama, Ekim Ayı Şehitleri şahsında Kürt halkının özgürlüğü için kendilerini feda eden şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Fribourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Fr) adına kısa bir konuşma yapan Eşbaşkan Orhan Hazar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim Komplosu'yla başlayan ve 26 yıldır devam eden mutlak tecrit sistemine ilişkin şunları söyledi:

"Bundan 26 yıl önce uluslararası devletlerin kontrolünde Önderliğimize yönelik bir komplo süreci yaşandı. Önder Apo, Kürt halkının mücadelesini tasfiye etmeyi amaçlayan bu komployu geliştirdiği yeni paradigma ile boşa çıkardı. Bugün bu komplonun devamını isteyen güçler, Önderliğimize yönelik derinleştirilmiş tecrit politikalarını devreye sokmuştur. Bugün burada 9 Ekim Komplosu’nu kınarken Kürt halkının iradesinin teslim alınmak istendiği tecrit işkencesine karşı Kürt halkı olarak alanlarda  mücadele ederek, Önderliğimizi özgürlüğüne kavuşturacağız."

Eşbaşkan Hazar'ın ardından "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi sözcüsü Nejdet Atalay söz aldı. 10 Ekim 2023'te  Kürt halkının dostlarının ilk adımı atarak global çapta bir hamlenin startının verildiğini hatırlatan Atalay, "İradesiyle, diliyle, inancıyla, kültürüyle ve kimliğiyle bir halkın yok sayılmasına karşı bir yıl önce bir hamle başlatıldı. Bugün dört parça Kürdistan'da kendi toprakları işgal edilmiş ve soykırım saldırısına maruz bırakılan Kürt halkı muazzam bir direniş sürdürmektedir. Kendi topraklarında kendi dili, kültürü ve kimliğiyle yaşamak isteyen bir halk önderinin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğüne dayalı yaşam modeli bugün milyonları peşinden sürükledi. Önderliğimizin paradigmasını sahiplenen dostlarımızın startını verdiği  hamleyi başarıya ulaştırarak sonuçlandırmamız artık bizler için en önemli sorumluluktur" diye konuştu.

Atalay, bu temelde 12 Ekim'de Basel'de ve 16 Kasım'da Köln'de yapılacak olan yürüyüşlerin  önemine dikkat çekerek güçlü katılım çağrısında bulundu.

Kürt gençlik hareketleri TCŞ ve TekoJIN adına hazırlanan açıklamayı ise Argeş Welat okudu. Son dört yıldır mutlak bir izolasyonun yaşandığı İmralı tecrit, işkence ve soykırım sistemine değinen Welat, “Bu sisteme karşı her alanda mücadelemizi sürdürecek, Önderliğimiz fiziki olarak özgürleşene kadar alanlarda olacağız" dedi.

SYDNEY

Avustralya’nın Sydney kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (DKTM) düzenlenen halk toplantısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim Komplosu’nun yıl dönümü kınandı, mücadele çağrısı yapıldı.

DKTM Eşbaşkanı Timur Tatvan yaptığı konuşmada, "9 Ekim Komplosu ile Önder Apo şahsında özgür Kürtlük yok edilerek halk olarak bir yüz yıl daha köleliğe mahkum edilmek istendi. PKK önderliği şahsında özgür Kürt iradesinin kırılması ve teslim alınması hedeflendi. Gladyo tarafından İmralı'da 26 yıldır mutlak tecrit ve işkence sistemi uygulanan Önder Apo'nun büyük direnişi, partimiz PKK ve halkımızın ağır bedeller ve büyük emeklerle mücadelesi ile Uluslararası Komplo önemli oranda boşa çıkarıldı, sonuçsuz bırakıldı. Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlayarak komployu tümden boşa çıkartmak boynumuzun borcudur" dedi.

9 Ekim konulu slayt gösteriminin ardından ise Kürdistanlılar söz alarak, Uluslararası Komplo’nun yıl dönümüne dair duygu ve düşüncelerini ifade etti ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

SARATOV

Rusya’nın Saratov kentine bağlı Yerşov kasabasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplo, yapılan bir açıklama ile protesto edildi.

Yerşov Halk Evi’nde yapılan açıklamada Eşbaşkan Ramazan Budakov bir konuşma yaptı.

Dünyanın dört bir tarafında yaşayan Kürdistanlılara Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için seslenen Budakov,   “4 yıldan bu yana Rêber Apo’dan haber alamıyoruz. Rêber Öcalan’ın durumunu bilmiyoruz. Türk devleti avukatları ve ailesiyle görüştürmüyor. Bütün insanlığıa sesleniyoruz; bizimle bir olun ve tecridi protesto edin” dedi.

Rusya’da yaşayan Kürtler olarak bu durumu kabul etmediklerinin altını çizen Budakov, “Abdullah Öcalan’ın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklama, “Bijî Serok Apo” sloganının atılması ardından sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komployu kamuoyuna duyurmak, İmralı soykırım sistemini teşhir etmek amacıyla 7-8 Ekim tarihlerinde stant kuruldu.

Bahnhof Straße'de 15.00 ila 18.00 saatleri arasında gerçekleştirilen eylemde 9 Ekim 1998 Komplosuna dair bildiriler dağıtıldı.

Kadınların aktif rol aldığı stantta "Bijî Serok Apo" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları yankı buldu. Eylemde, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için dayanışma çağrısı yapılırken, katılımcılar uluslararası kamuoyunu bilgilendirmeyi hedefledi. Ayrıca Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 16 Kasım’da  gerçekleştirilecek büyük Köln yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı.

TURKU

“Rêber Apo’ya Özgürlük” kampanyası kapsamında Finlandiya'nın Turku kentinde bir panel düzenlendi. Kürdistan Dayanışma Ağı tarafından düzenlenen panelde 9 Ekim 1998 Komplosu hem tarihsel hem de politik açıdan analiz edildi. Komplonun gerçekleşmesinde bölgesel ve uluslararası güçlerin rolünden de bahsedilen panelde katılımcılar da soru ve yorumlarıyla tartışmaya katıldı.

Öte yandan Finlandiya'daki Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Kürdistan Dayanışma Ağı, anarşist örgütlerin iki günlük düzenlediği Shadow Book Fair Kitap Fuarı'na 2 günlük bir kitap fuarına katıldı. Fuarda kurulan stantta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitapları ve hazırlanan broşürleri dağıtıldı. Ayrıca fuar katılımcılarıyla Abdullah Öcalan'ın fikirleri tartışıldı.

İki gün süren fuara birçok sol görüşlü, anarşist ve feminist örgüt katıldı.