AKP-MHP iktidarı işçi ve tutsakları ölüme terk etti

Koronavirüste vaka sayısı 3 milyonu bulmak üzere, ölü sayısı 200 bini geçti. Türkiye'de ise işçiler ve tutsaklar ölüme terk edildi.

Dünya genelinde Covid-10 pandemisinin bilançosu ağırlaşıyor. Vaka sayısı 2 milyon 938 bini geçerken, ölü sayısı da şu saat itibarıyla 203 bin 798. ABD, en fazla ölüm ve vakanın olduğu ülke. İtalya, İspanya, Fransa ile İngiltere de bilançonun en ağır olduğu ülkeler.

'BABAMIN ÖLÜM KAYDI DEĞİŞTİRİLDİ'

AKP-MHP iktidarı, Türkiye'de vaka sayısının 107 bin 773, ölü sayısının 2706 olduğunu duyurdu. İktidarın verileri gizlediği bilinmesine rağmen bu tablonun da iç karartıcı olduğu belirtiliyor.
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren çoğu kişinin ölüm kaydına "bulaşıcı hastalık", "solunum yetmezliği" yazılıyor. Bu örneklere bir yenisi eklendi. Babasını koronavirüs nedeniyle kaybeden B.Y., ölüm raporuna “solunum yetmezliği” yazıldığını duyurdu.

İŞÇİLER VE TUTSAKLAR ÖLÜM ÇEMBERİNDE

Sermaye çevreleri için önlemler alan AKP-MHP iktidarı, işçi ve emekçileri ise ölüme terk etti.
Antep’te 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akınal Bella Ayakkabı ve Terlik Fabrikası’nda çalışan Uğur Kartal adlı işçi, koronavirüs salgınından dolayı hayatını kaybetti. Söz konusu fabrikada işçilerin hâlâ çalıştırıldığı öğrenildi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da undan soğuk içeceklere, sakızdan et ürünlerine kadar üretim yapan 58 fabrikadan 40 bin işçinin risk altında çalıştırıldığını ifade etti.
Tanrıkulu, "Sokağa çıkma yasağı olan illerde işçilerin gece vardiyasında zorla çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur" diye sordu.
Çeteleri, tecavüzcüleri tahliye edip siyasi tutsakları ölüme sürükleyen iktidara tepkiler devam ediyor.
Tutsaklar da cezaevlerinden aileleri aracılığıyla açıklamalar yaparak, tehlikeli tabloyu anlatıyor.
Urfa Cezaevi’ndeki hasta tutsak Halit Yıldıztekin, salgına karşı önlem adı altında tutukluların “tek koğuşta” toplatıldığını açıkladı.
Aynı cezaevinde tutulan Serhat Bulut ise salgına karşı hiçbir önlem alınmadığını duyurdu.

HDP'DEN UYARI

Kardeş Aile Kampanyası'na devam eden HDP, uyarılarının dikkate alınmaması sonucu bir işçinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.
HDP, “Felaket kapımızda, çok geç kalmadan zorunlu olmayan sektörlerde üretime ara verilmeli” diye uyardı.

ABD
ABD'de vaka sayısı 960 bini, ölü sayısı 54 bin 250'yi aştı.
ABD’nin koronavirüs salgınının merkezi New York eyaletinde eczanelerin test yapmasına izin verileceği açıkladı. New York Valisi Andrew Cuomo, 5 bin eczanenin günde 40 bin test yapmasını planladıklarını açıkladı. ABD genelindeki ölümlerin neredeyse 3’te 1’i New York kentinde görüldü.

İTALYA
İtalya'da 195 bin 350'den fazla kişi koronavirüse yakalandı. Ülkede 26 bin 384 ölüm kaydedildi.
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkede okulların yaz tatiline dek kapalı kalmasına ve eğitimin tatilden sonra, yeni dönemde başlamasına karar verildiğini açıkladı.

İSPANYA
223 binden çok vakanın olduğu İspanya'da ölü sayısı 23 bine dayandı.
İspanya Sağlık Bakanlığı, günlük bilançoya dikkat çekerek, bunun, son bir ayda kayda geçen en düşük günlük ölüm sayısı olduğunu kaydetti.

FRANSA
Fransa'da vaka sayısı 161 bini, ölü sayısı 22 bin 600'ü geçti. Fransa, vaka ve ölüm yoğunluğunda dördüncü ülke. Ülkede 94 binden çok kişi de tedavi sürecinde.

İNGİLTERE
İngiltere'de vaka sayısı 148 bini geçti. Ülkede 20 bin 300'den çok kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Hükümet, daha önce ölümleri 20 binle sınırlı tutma konusunda çeşitli açıklamalar yapmıştı. İngiltere, can kaybı bakımından beşinci ülke konumunda.

ALMANYA
Almanya'da vaka sayısı 156 bin 500'ü geçti, can kaybı sayısı 5 bin 900'e yaklaştı. 41 bine yakın kişi tedavi görüyor.

BELÇİKA
Belçika'da vaka sayısı 46 bini, ölü sayısı 7 bini aştı.
Belçika, salgın kapsamında yürürlüğe giren önlemleri 4 Mayıs’tan itibaren aşamalı olarak hafifletmeye başlıyor. Başbakan Sophie Wilmes, tüm dükkan ve mağazaların son derece sıkı sosyal mesafe kuralları uygulanarak açılacağını belirtti.
Belçika’da okulların da 18 Mayıs’ta açılması öngörülüyor. Sınıflarda en fazla 10 öğrenci bulunacak.

HOLLANDA
38 bine yakın vakanın olduğu Hollanda'da yaşamını yitirenlerin sayısı 4475 olarak kayda geçti.
Hollanda 1. Futbol Ligi'nin (Eredivisie) takımlarından PSV'nin Genel Müdürü Toon Gerbrands, koronavirüs salgını nedeniyle 1,5 metrelik sosyal mesafe uygulaması devam ettiği sürece, profesyonel futbol oynamanın mümkün olmadığını belirtti.

İSVİÇRE
İsviçre'de 29 bine yakın vaka var. Ülkede 1600'den fazla kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

İRAN
Verileri çarpıttığı söylenen İran'da hükümet yetkililerinin açıklamasına göre vaka sayısı 90 bin 481, ölü sayısı 5710.