AKP-MHP virüsün yayılması için elinden geleni yapıyor!-YENİLENDİ

1 milyon 700 bin kişiye bulaşan koronavirüs nedeniyle can kaybı 100 bini aştı. Türkiye'de iktidarın adımları virüsün yayılmasını hızlandırıyor.

Koronavirüs pandemisinin bilançosu ağırlaşıyor. Virüse yakalananların sayısı 1 milyon 700 bini aştı, yaşamını yitirenlerin sayısı da 100 binden fazla; an itibarıyla 104 bin olmak üzere.
Dünya genelinde en fazla ABD'de görüldü; ülkedeki vaka sayısı 503 bini aştı. İspanya ise 161 bin ile en çok vakanın görüldüğü ikinci ülke. En çok ölüm ise 19 bine yakın kişiyle İtalya'da. Avrupa genelindeki vakaların bilançosu da 830 binden fazla.

AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İngiliz Times gazetesine konuşan Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, koronavirüs aşısının Eylül ayında hazır olabileceğini söyledi. Profesör Gilbert, kendisi liderliğindeki ekibin aşıyı Eylül ayında geliştireceğinden "yüzde 80 oranında emin olduğunu" belirtti.

TÜRK İKTİDARI VİRÜS BULAŞMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR!

Büyükşehirler ve Zonguldak'ta iki günlük sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Türkiye'de devletin verdiği rakamlara göre vaka sayısı 47029, ölü sayısı da 1006 oldu. Bu, AKP-MHP iktidarının açıkladığı ve kamuoyunun güvenmediği, pek çok sağlıkçı çevresinin de yalanladığı veriler.
Türk devletinin plansız şekilde yasak ilan ettiği ülkede halk panik oldu ve ihtiyaçları için yasaktan hemen önce sokağa çıkanlar büyük kalabalıklar oluşturdu. Uzmanlar, bu tablonun vaka sayısını artırabileceğine dikkat çekti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sokağa çıkma yasağına ilişkin Bakanlık tarafından belediyeye herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirterek, "Sokağa çıkma yasağı kararı ansızın alınmamalı. İBB olarak bu kritik karardan haberdar değiliz, bilgilendirilmedik" dedi.
DTK Kriz Koordinasyon Merkezi de AKP'nin toplumun yaşamını tehlikeye attığını belirtti, halka dayanışma çağrısı yaptı.
Türk İçişleri Bakanlığı'nın yasağa sadece birkaç saat kala duyuru yapmış olması nedeniyle halkın hayatının riske atıldığına dikkat çeken İHD, “Bu özensiz ve yöntemsiz uygulamalar kabul edilemez" dedi.

AKP-KHP iktidarını eleştiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Kriz yönetmeye çalışırken bile sözde virüse karşı insanları korumaya çalışırken insanları tehlikeye atan görüntüler ortaya çıkardılar” dedi.

KÜRDİSTAN'DA TEST SAYISI NEDEN AZ?

Kürt kentlerinde test sayısının düşük olduğuna dikkat çeken HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, bölgeler arası bir ayrımcılığın olup olmadığının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Güzel, şöyle dedi: "Van’da, Mardin’de, Batman’da, Diyarbakır’da, Bitlis’te korona virüs şüphesi ile karantinaya alınan, giriş-çıkışları yasaklanan bölgeler olmasına rağmen bu bölgelerde yaşayan kimselere de testler yapılmamaktadır. Tanı kitlerinin sayısı oldukça düşük olmasına rağmen Kürt illerinde vaka ve yaşamını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır."

AMED VE SİİRT'TE YENİ KAYIPLAR

Amed'de Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde koronavirüs (Kovid-19) salgınından tedavi gören 85 yaşındaki bir kadın, yaşamını yitirdi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tedavi altında tutulan 2 kişi daha yaşamını yitirdi. Böylece yaşamını yitirenlerin sayısı 16’ya çıktı.
Öte yandan Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Tuzcular köyünde koronavirüs testi pozitif çıkan bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

CEZAEVLERİNDE ÖLÜM RİSKİ BÜYÜYOR

İki doktorun testinin pozitif çıktığı Şakran’ın Kadın Cezaevinde bulunan Rozerin Kalkan, gerekli tedbirlerin hâlâ alınmadığını belirterek, ücretle dahi eldiven ve maske alamadıklarını söyledi.
Denizli Kocabaş T Tipi Cezaevi’nde kalan siyasi tutsakların da 6 kişilik koğuşta 17 kişi kaldığı belirtildi. Aileleri aracılığıyla bilgi veren tutsaklar, bir yatakta 2-3 kişinin yattığını duyurdu.

ABD
ABD'de vaka ve can kaybı sayısı hızla artıyor. Ülkede 503 binden fazla vaka, 19 bine yakın ölüm var. Ülkede salgına bağlı can kaybı son 24 saat içinde 2 bin 108 artarak 18 bin 747'ye yükseldi. Bir günde iki bini aşkın can kaybıyla salgında dünya genelinde 24 saatte kaydedilen en büyük sayıya ulaştı.
En fazla etkilenen eyalet New York. New York'ta en az 160 bin kişide virüs olduğu tespit edildi.
ABD Başkanı Donald Trump, hükümete İtalya’ya yardım edilmesi talimatını verdi. Trump İtalya’da konuşlu Amerikan askerlerinin ülkede sahra hastaneleri kurulması ve malzemelerin gerekli yerle nakledilmesinde yardım edebileceğini de açıkladı.

İTALYA
En fazla ölümün görüldüğü İtalya'da vaka sayısı 147 bini aştı. Ülkede 19 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. Hastanelerde de 100 bin civarında kişi tedavi görüyor. İtalya, aynı zamanda en çok vakanın görüldüğü üçüncü ülke. Ülkede 30 binden fazla kişi ise iyileşti.

İSPANYA
İspanya'da binlerce yeni vaka görüldü. Ülkede toplam vaka sayısı 161 bini aştı. 16350'den çok kişi de yaşamını yitirdi. Hastanelerde 90 bine yakın kişi tedavi görüyor.
Ülke genelinde bir günde hayatını kaybeden kişi sayısındaki azalma trendi de sürüyor. Yetkililer, kayıp sayısında bir önceki güne göre yüzde 15'lik bir azalma olduğunu belirtti.

FRANSA
Fransa'da da 124 binden fazla vaka var. 13 binden çok kişinin yaşamını yitirdiği ülkedeki hastanelerde 86 binden çok kişi tedavi görüyor. 25 bine yakın kişi ise iyileşti.

ALMANYA
Almanya'da 122 binden fazla vaka olmasına rağmen yaşamını yitirenlerin oranı düşük; ülkede 2700'den çok can kaybı var. 54 bine yakın kişi ise iyileşti.
Hastalık bulaşanların sayısının ise geçen günlere oranla düşüş kaydettiği belirtildi.

İNGİLTERE
İngiltere'de 78 binden fazla vaka, 10 bine yakın can kaybı var. 70 bine yakın kişi ise tedavi görüyor.
Sağlık Bakanı Matt Hancock'un ülkede bazı Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çalışanlarının ihtiyaç duyulandan fazla teçhizat ve koruyucu malzeme kullanıyor olabileceğini iddia etmesi tepki çekti.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin yeni lideri Keir Starmer, Hancock'un sözlerinin "rencide edici" olduğunu söyledi. Sağlık kuruluşları ve sendikalar da Hancock'a tepkili.
İngiliz Tıp Birliği de "Çok sayıda üyemiz hâlâ koruyucu ekipman olmadan çalışıyor" dedi.

İRAN
İran'da vaka sayısı 70 bini aştı. Ülkede 4300'ü aşkın can kaybı var ve hastanelerde de 24 bine yakın kişi tedavi görüyor. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, 3.987 hastanın durumunun da ağır olduğunu belirtti.