Almanya kaygı duymakla yetiniyor

Almanya’nın Avrupa Birliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türkiye’nin işgal ettiği Kuzey-Doğu Suriye’deki ihlallerden kaygı duyduklarını söyledi, ancak ne yaptıklarına dair somut bir şey söyleyemedi.

Türk savaş elemanlarının, Efrîn’de Êzîdî kadınları gizli bir cezaevinde tuttuğuna dair haberlere ilişkin soru önergesine Federal Hükümet adına yanıt veren Devlet Bakanı Michael Roth, “Bölgeden gelen haberler kaygı verici” dedi.

Merkezi Almanya’nın Göttingen şehrinde bulunan Tehdit Altındaki Halklar Toplumu, Efrîn’de Türk ordusu bünyesindeki Hamza Tümeni adlı çetenin, Efrînli kadınları kaçırıp gizli bir cezaevinde tuttuğunu açıklamıştı. Kuruluşun Ortadoğu uzmanı Kemal Sido, DAİŞ çetesi gibi Êzîdî kadınları hedef aldığını duyurmuştu. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise konuyu Federal Meclis’in gündemine taşımıştı. Akbulut, söz konusu gizli cezaevinin kapatılması ve Federal Meclis’e çalışan Bilim Kurulu’nun uluslararası hukukun ihlali olarak gördüğü Efrîn’deki işgalin sona erdirilmesi için Federal Hükümet’in hangi girişmelerde bulunduğunu sormuştu.

‘EFRÎNLİ SİVİLLERİ KORUYUN’ DEMİŞLER

Parlamenter Akbulut’un sorusuna Federal Hükümet adına Almanya’nın Avrupa Birliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth yanıt verdi. Roth, hükümet olarak Suriye’deki gelişmelere ilişkin Türkiye ile sürekli bilgi alış-verişi içinde olduklarını belirterek, “Efrîn’e yönelik askeri harekât başladığında Federal Hükümet, Türkiye’den sivil halkın korunmasını ve uluslararası hukuka bağlı kalınmasını istedi” dedi.

Roth, Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin gelen, özellikle Kuzey Suriye’de Türkiye’nin desteklediği güçlerin Êzîdîlere yaptıklarına dair haberlerin kendilerini çok endişelendirdiğini bildirdi. Ancak hükümetin söz konusu haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadığını savunan Roth, bölgede işlenen savaş suçlarına ilişkin bir mahkemenin kurulmasının Almanya’nın yetki alanı içinde olmadığını öne sürdü.

GİRİŞİMLERİNİ SÜRDÜRÜYORLARMIŞ

Devlet Bakanı Michael Roth, hükümetlerinin 2015’ten bu yana bütün Suriye’yi kapsayacak bir Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kurulması için girişimlerde bulunduğunu, fakat bu taleplerinin BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle gerçekleşmediğini söyledi. Federal Hükümet adına Kuzey Suriye’de çatışmaların son bulması için çağrıda bulunan Roth, şunları kaydetti: “Bölgede yaşayan halkın acılarının artık bitmesi gerekiyor. Uluslararası partnerlerimizle bölgedeki gerginliğin artmaması, sivil halkın korunması ile bölgeye insani yardımların gitmesi için girişimlerde bulunuyoruz.”

TÜRKİYE’YE SİYASI YOLLARI ÖNERMİŞLER

Türkiye’nin bölgedeki askeri harekâtlarının Türk hükümeti yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde gündeme geldiğini aktaran Roth, şunları ekledi: “Hükümetimiz bir çok kez Türk hükümetinden güvenlik çıkarlarını askeri yöntemler yerine siyasi yollarla yürütmesini istedi.”

AKBULUT: TÜRKİYE VE ÇETELERİ YARGILANMALI

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise ANF’ye yaptığı açıklamada, Federal Hükümet’in yanıtını tatmin edici bulmadığını söyledi. Türk devleti ve çetelerinin suçlarının Almanya tarafından görmezden gelinmemesini isteyen Akbulut, “Kürtlere ve bölgede yaşayan diğer halklara karşı işlenen suçlardan dolayı Türkiye ve çeteleri Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmalı” çağrısında bulundu.

KAYGI DUYUYORSA SİLAH AMBARGOSU KOYSUN

Böyle bir mahkemenin kurulması için girişimlerde bulunmaya devam edeceğini aktaran Akbulut, Almanya’nın bu konuda önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Akbulut, şunları söyledi: “Federal Hükümet, Efrîn’de işlenen suçlar karşısında kaygı duyduğunu ifade ediyor. Hükümet, Türk devletine kapsamlı bir silah ambargosu uygulayarak bu kaygılarında samimi olduğunu gösterebilir. Çünkü Efrîn’de işlenen suçların önemli bir kısmı Alman silahlarıyla gerçekleşiyor.”