Amed'de 'bu planı bozacağız' açıklaması

HDP’li üç büyükşehir belediyesinin gasp edilmesine karşı Amed’de başlayan protesto eylemlerinin sekizinci gününde yapılan ortak bir açıklamada, “Bu planı bozacağız” denildi.

Amed’de sekizinci gün eylemlerinde 10 dernek ve siyasi parti tepkilerini ortaklaştırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları öncülüğündeki eylem, Büyükşehir Belediyesi (DBB) hizmet binası önündeki Elazığ Caddesi’ne çıkan Lise Caddesi’nde gerçekleşti.

Oturma eylemine HDP milletvekilleri, görevi gasp edilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, belediye eşbaşkanları ve TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ile halkın katıldığı eylemede, “Herne Peş” marşı seslendirildi.

Oturma eyleminde Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Azadi Hareketi, Azadi Partisi, KDP Bakur, İnsan ve Özgürlük Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi ortak açıklamada bulundu.

Açıklama önceki günler olduğu gibi “İrademe dokunma” pankartının ardında yapıldı. Açıklamada, ilk olarak HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer konuştu. Ortak açıklama Türkçe ve Kürtçe olarak okundu.

Devrimci Demokrat Kürt Derneği yöneticisi Abdulhay Okumuş, kayyum kararının 31 Mart yerel seçimlerinden bir gün sonra alındığına dair ortaya çıkan belgeleri hatırlattı.

Okumuş, Mızraklı’nın henüz göreve başlamadan kayyum atama talebi yazısında yalan ve iftiranın yer aldığını ve eşbaşkanlık sisteminin suç olarak gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

Okumuş, “Uygulanan bu zorbalıkla Kürtlere legal sivil siyaset yapma yolunun kapatılması planı olduğu açıktır. Çok iyi bilinmelidir ki bu plana izin vermeyeceğiz. Meşru zeminde bu planı bozacağız” diye konuştu.

AKP-MHP iktidarı tarafından millet iradesinin gasp edilmesine ve sivil darbeye hayır dediklerini belirten Okumuş, eşbaşkanların göreve dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Okumuştan sonra Kürdistan Komünist Partisi Meclis Üyesi Emel Çiftyürek de metni Türkçe okudu. Açıklamadan sonra 5 dakika oturma eylemi yapıldı ve sekizinci gün eylemi sona erdi.