Amed’de STK’ler CPT ve BM’yi göreve çağırdı

MED TUHAD FED ve TUAY-DER üyeleri Amed’de yaptıkları ortak bir açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Birleşmiş Milletleri (BM), göreve çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin endişelerin artması üzerinde MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED) ile Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ortak açıklama yaptı.

TUAY-DER Eşbaşkanı Emin Güzel, İmralı’da rehin tutulan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile uzun zamandır avukat ve aile görüşü yapılmadığı tepkisinde bulundu.

Güzel, "27 Nisan 2020 tarihinden bu yana aile ve avukat görüşü yapılamadığından Sayın Öcalan'dan herhangi bir haber alınamamaktadır. Bir yandan ağır-mutlak tecrit hali devam ederken, 14 Mart 2021 itibariyle çeşitli sosyal medya hesaplarında Sayın Öcalan'ın yaşamına dönük çeşitli iddialar ortaya atılmıştır” dedi.

Güzel, “Yaklaşık 1 yıldır yasal anlamda her türlü koşul olmasına rağmen Sayın Öcalan ile görüş yapılmaması ve tam tecrit halinin en ağır haliyle devam etmesi nedeniyle sosyal medya üzerinden ortaya atılan iddialar, başta aile ve hak örgütleri olmak üzere kamuoyunda üst düzey kaygı yaratmıştır" diye ekledi.

İmralı’daki hukuksuz tecridin tüm toplumu etkilediğini kaydeden Güzel şöyle konuştu: "İmralı Adasında uygulanan tecrit politikası ulusal ve uluslararası tüm yasalara aykırıdır. Uygulanan tecrit hali artık kötü muamele halini geçmiş ve işkence haline dönüşmüştür. Bu koşullar altında Sayın Abdullah Öcalan'ın yaşamına dönük sosyal medyada yayılan açıklamalar bizleri kaygılandırmaktadır. Bu aşamada başta avukat ve aileler olarak İmralı Adasına yasalara uygun bir şekilde derhal görüş yaptırılması ve bu görüşün sürekli hale getirilmesi gerekmektedir, telefon görüş hakkı tam ve eksiksiz kullandırılmalıdır. Konuyla alakalı Adalet Bakanlığı ve Hükümet yetkilileri başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz. Yine CPT ve BM'yi görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz."