Anket: AKP-MHP ittifakı kaybedecek, HDP yükselişte

Türkiye’de 24 Haziran seçimlerine ilişkin Mediar Analiz’in yaptığı ankete göre AKP-MHP faşist ittifakı umduğu sonucu elde edemiyor. HDP adayının oyları ise yüzde 13’ün üzerinde.

Mediar Analiz şirketinin 26 ildeki seçmenler üzerinden yaptığı araştırmaya göre Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “oy veririm” diyenler ile AKP-MHP ittifakına oy vereceklerini söyleyenlerin oranı aynı. Her iki halde de bu ittifakın oyları yüzde 50’nin altında görünüyor.

Ankette “24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi adaya oy vermeyi düşünüyorsunuz?” sorusuna yanıtlar şöyle:

Erdoğan (AKP-MHP toplamı): Yüzde 42.11

CHP adayı: Yüzde 20.11

Meral Akşener: Yüzde 19.70

Selahattin Demirtaş: Yüzde 13.38

Temel Karamollaoğulları: Yüzde 3.08

Diğer: Yüzde 1.62

Aynı ankette CHP’nin adayının kim olması gerektiğine ilişkin soruya seçmenlerin çoğunluğu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu tercih etti.

Sonuçlar arasında öne çıkanlar şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 25.00

Abdulatif Şener: Yüzde 19.12

Muharrem İnce: Yüzde 11.76

2014’te baskının hakim olduğu ve adil olmayan seçim ortamında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan hile ve baskılarla oyların yüzde 51’ini alırken, Demirtaş’ın oyu yüzde 9.76 olarak kayda geçmişti.

Mediar Analiz şirketinin anketi, faşist uygulamalara rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin oylarının önemli bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Ankete yansıyan Demirtaş'ın oyları, HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği sonuçlarla örtüşüyor. HDP 7 Haziran genel seçimlerinde oyların yüzde 13.1'ini almıştı.  

24 Haziran seçimlerine OHAL koşullarında, tüm haklar gasp edilmiş şekilde gidiliyor. HDP’nin eski eşbakanlar dahil mevcut durumda çok sayıda vekili tutuklu, yerelde faaliyet yürüten DBP’li belediyeler gasp edilmiş ve belediye eşbaşkanlarının çoğu tutuklanmış bulunuyor.