Anneler bu kez Gebze hastanesi önünde nöbette

Gebze'de haftalarca yoğun polis şiddeti ve engellemelere rağmen açlık grevindeki tutsaklar için nöbet tutan anneler, bu kez çocukları için hastane önünde eylemde.

Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi ve ölüm orucundaki tutsaklar, eylemlerine son verdikten sonra hastaneye sevk edildiler.

Cezaevindeki 32 eylemciden Fatih Devlet Hastanesi'ne sevk edilen 13 tutsağın tedavisi sürüyor. Darıca’daki Farabi Devlet Hastanesi'nde bulunan 19 tutsağın tedavileri ise ayakta ve yüzeysel bir şekilde yapıldı.

9 Nisan’dan itibaren her gün Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde nöbet tutan beyaz tülbentli anneler, bu kez Fatih Devlet Hastanesi'nde eyleme geçti.

Annelerin eylemini gerekçe gösteren rejim güçleri, hastane bahçesi ve kantininde yoğun tedbirler aldı.

Kantinde oturan annelerin etrafını saran polis, annelerin yakın mesafeden fotoğraflarını çekerken, polisin bu tavrı tepkiye ve tartışmalara neden oldu. Polisler annelerin yanından uzaklaştı.

1 Mart’ta açlık grevine başlayan kızı Newroz Bozkurt’un görüşüne giden Sultan Bozkurt, “Onları önceki gün gece 3 saatlerinde apar topar Farabi Hastanesi'ne kaldırmışlar” dedi.

Bozkurt, şunları ekledi: “Sabah 9.00'a kadar bekletip, doktorların mesaiye başlamasıyla kontrollerini yapmak için çağırmışlar. Hastanede bulunan doktor ve sağlık personellerinin çocuklarımıza yaklaşımı çok sert olmuş. Kızım bana, ‘karşı çıktık ama bizi dinlemiyorlar’ dedi. Ayakta birkaç dakika yüzeysel kontrollerini yapıp, ‘tamam bunların bir şeyi yok’ diye konuşup, tedavilerini bitirmişler”

Anne Bozkurt, tutsakların ring aracıyla hastaneye sevk edildiğini belirtirken, “Cezaevinde bulunan diğer tutukluların hepsi aynı şeyi söylüyorlar. ‘Biz ölsek de bundan sonra hastaneye gitmeyeceğiz' diyor. Cezaevine geri getirildiklerinde şekerli serum vermeye kalkmışlar, revirden istedikleri ilaçları vitaminleri bile halen vermişler" diye konuştu.

Bozkurt ayrıca, cezaevine hala gazete verilmediğini ve radyoların da toplatılmasından kaynaklı tutsakların dışarıda yaşananlara ilişkin bilgi alamadıklarını söyledi.

Eylemde olan anneler, çocuklarını çocuklarının taburcu olacağını belirterek, o güne kadar her gün hastanede nöbette olacaklarını ifade etti.