Av. Çağatay: İktidar avukatları öldürmüş olacak!

Ölüm orucunda olan Ebru Timtik’i ziyaret eden Avukat Ayşegül Çağatay, talepler kabul edilmediği takdirde iktidarın avukatları öldürmüş olarak tarihe geçeceğini vurguladı.

İtirafçı Berk Ercan’ın çelişkili ifadelerle hayatını kararttığı insanlar arasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar da var. Sırf bu itiraflar nedeniyle yıllarca hapis cezasına çarptırılan avukatlar, son çare olarak hem müvekkillerinin hem de kendi dosyalarının adil yargılanması talebiyle açlık grevinin ardından ölüm orucuna başladı.

Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde açlık grevini ölüm orucuna çeviren HHB üyesi Ebru Timtik ve beraberindeki tutsak meslektaşları Oya Aslan, Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı, Behiç Aşçı’yı ziyaret eden Avukat Ayşegül Çağatay, avukatların durumundan Helin Bölek’in yaşamını yitirmesine ve hüküm süren adaletsizliğe kadar ANF'ye değerlendirmeler yaptı.

SADECE KÜÇÜK PET ŞİŞE ÇAMAŞIR SUYU VE SABUN!

Koronavirüs nedeniyle 6 Nisan’da görüşün kapalı gerçekleştiğini, kendisine maske ve dezenfektan verildiğini anlatan Çağatay, Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde salgın sürecinde tedbir olarak tutsaklara sadece birer küçük pet şişe çamaşır suyu ve birer küçük pet şişe de sıvı sabun dağıtıldığına dikkat çekti. Bu dönemde kitap, kargo ve kıyafet alımının ise tamamen durdurulduğunu anlatan Çağatay, yeni bir tutukluluk yaşandığı takdirde ilk haftada kıyafet verilebildiğini söyledi.

‘AVUKAT BEHİÇ AŞÇI’NIN SAĞLIK DURUMU İYİ DEĞİL’

Avukatların genel olarak morallerinin iyi olduğunu aktaran Çağatay, Barkın Timtik ve Oya Aslan’ın ölüm orucuna başlayan Ebru Timtik ve Aytaç Ünal’a destek amaçlı olarak açlık grevlerini 8 Nisan’a kadar uzattığını, diğer avukatların ise açlık grevlerini sonlandırdıklarını bildirdi.

F Tipi Cezaevleri sürecinde uzun süreli ölüm orucu eylemi gerçekleştiren Avukat Behiç Aşçı’nın sağlık durumunun iyi olmadığına dikkat çeken Çağatay, salgından kaynaklı risk kategorisinde olan Aşçı’nın tahliye edilmesi için başvuru yapacaklarını belirtti.

Barkın Timtik’in açlık grevinden ötürü 50 kiloya düştüğünü aktaran Çağatay, Selçuk Kozağaçlı’nın ise durumunun iyi olduğunu söyledi.

Çağatay, 3 Ocak'ta başladığı açlık grevini 5 Nisan’dan itibaren ölüm orucunda çeviren Avukat Ebru Timtik’in sadece meslektaşı değil, aynı zamanda hücre arkadaşı. Çağatay, 52 kiloya düşen Timtik’in, Helin Bölek’in yaşamını yitirmesinin acısı içinde kendisini karşıladığını ifade etti.

Helin Bölek’in ifade özgürlüğü ve türkü söylemek talebiyle bedenini açlığa yatırmak zorunda kaldığını vurgulayan Çağatay, şunları kaydetti: “İnsanlar anayasal hakları için ölüm orucuna yatıyorlar şu anda. Helin ifade özgürlüğü için, türkü söyleyebilmek için ölüm orucuna yatmıştı. Mustafa Koçak da aynı şekilde adil yargılanmak için ölüm orucuna girmişti. Çünkü Mustafa’ya sırf Berk Ercan isimli bir itirafçının tanık beyanıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Grup Yorum’a bakıyoruz, türkü söyledikleri için listelere alınmışlar. Bu kelle avcılığı gibi bir şey. Sözüm ona Türkiye’de idam yasak ama listede gördüklerini vuruyorlar, öldürüyorlar. İnsanların can güvenliği yok; yaşam hakları risk altında.”

‘MÜVEKKİLERİMİZİ YAŞATMAK İÇİN AÇLIK GREVİNE GİRDİK’

Helin Bölek'i "çok canlı, hayatı çok seven, yerinde duramayan ve kendine özgü bir kahkahası olan, hayat dolu bir genç kadın" olarak tarif eden Çağatay, yaşatmak, yaşamak için bu direnişi tercih ettiğini söyledi.

‘TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ VE BAROLAR GEREKENİ YAPMADI’

Çağatay, avukatların sesinin duyurulması konusunda bugüne kadar gerekeni yapmayan barolara ve Türkiye Barolar Birliği’ne görev düştüğünün altını çizdi. Çağatay, her türlü konuda söylem geliştiren baroların söz konusu tutsak avukatları olunca çok yüzeysel açıklamalar yaptıklarını dile getirdi. Oysa bu baroların 2019’da yine açlık grevinde olan tutsak avukatlar konusunda özeleştiri yapıp, seslerini duyurmak için gerekeni yapacaklarının sözünü verdiklerini belirten Çağatay, ancak bu sözlerini de tutmadıklarına dikkat çekti.