Bayık: Halkımız nerede olursa olsun Newroz alanlarına akmalı

Bayık: Günümüzde de AKP-MHP zalim Dehaq'ı temsil ediyor. Özgürlük ateşini yakan demirci Kawa ile çağdaş Kawa Mazlum Doğan gibi bu faşizme karşı durmalı, demokrasi ve özgürlük mücadelesini daha da güçlendirmeliyiz.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı adına görüntülü bir mesaj yayınlayan Cemil Bayık, herkesin Newroz'unu kutladı ve "Halkımız nerede olursa olsun Newroz alanlarına akmalı ve zalim Dehaq'ı temsil eden AKP'ye karşı demirci Kawa'nın direniş ruhu ile mücadele etmeli" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı adına görüntülü bir mesaj yayınlayarak, herkesin Newroz'unu kutladı.

Kürt halkının tarihte birçok zorluk ve zulüm ile karşılaştığını belirten Bayık, Kürtlerin zulme karşı Newroz ruhu ile direndiğini ve bütün zorlukları aşarak özgürlük alanında atılımlar yaptığını söyledi. Bundan dolayı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, Kürt halkı için 'Newroz halkı' dediğine dikkat çeken Bayık, PKK'nin temellerinin de bir Newroz günü atıldığını hatırlattı. Kürtlerin artık daha güçlü, daha örgütlü olduğunu vurgulayan Bayık, Kürt Halk Önderi Öcalan, Kürdistan ve Ortadoğu halkları özgür olana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın Newroz mesajı şöyle:

"KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı adına hepinizi selamlıyor, Önder Apo'nun, 4 parça Kürdistan'da, Şehit Rüstem Cudi Kampında, (Maxmur Kampı), Şengal'de, Lavrio'da ve yurtdışındaki halkımızın, yine zindanlardaki direnişçilerin, dağlarda HPG saflarında mücadele eden gerillaların ve Kürt halkının dostlarının Newroz bayramını kutluyorum. Mazlum Doğan heval şahsında tüm Newroz şehitlerini, Garê şehitlerini saygı ile anıyorum. Özgürlük ve demokrasi şehitlerine verdiğimiz sözü tekrarlıyorum.

Bilindiği gibi Ortadoğu'da 3. Dünya Savaşı yaşanıyor. Bu savaşta dengeler bozuldu ve yeni statü de hala kurulamadı. Bu savaşta yıkılan statülerden, bozulan dengelerden Kürt halkı birçok sonuç aldı. Hem örgütlendi hem kendisi için yeni değerler oluşturdu. İşgalci, faşist Türk devleti gördü ki; bunun önünü almazsa Kürt halkı özgürlük ve demokrasi alanında çok güçlü atılımlar gerçekleştirecek, kapitalist modernitenin, işgalci, soykırımcı devletlerin sonunu getirecek. Türk devleti bütün bunların yaşanmasını istemediği için Kürt halkına karşı büyük bir saldırı başlattı ve bu saldırılar hala devam ediyor. Kürt halkına karşı yürüttükleri saldırılar, Dehaq'ın Ortadoğu halklarına yaptığı saldırılardan daha ağır, daha derindir. AKP-MHP faşist iktidarı bu ağır saldırılarla Kürt halkını soykırımdan geçirmek istiyor.

HERKESİN GÖZÜ KÜRTLERİN VERDİĞİ DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE

Faşist Türk devleti, Ortadoğu'da tüm halkların, demokrasinin düşmanıdır. Bu yüzden Newroz ruhunu yükseltmenin tam zamanıdır. Bilindiği gibi tarihte de Dehaq hem Kürtlere hem de Ortadoğu halklarına zulüm ediyordu. Demirci Kawa, zalim Dehak'a karşı çıktı ve Newroz ateşini yükseltti. Demirci Kawa'nın başlattığı isyanın ardından zalim Dehaq yenildi ve Ortadoğu halkları için yeni bir dönem başladı. Günümüzde de AKP-MHP zalim Dehaq'ı temsil ediyor. Özgürlük ateşini yakan demirci Kawa ile çağdaş Kawa Mazlum Doğan gibi bu faşizme karşı durmalı, demokrasi ve özgürlük mücadelesini daha da güçlendirmeliyiz. Halkımızdan isteğim; nerede olursa olsunlar, Newroz alanlarında toplanmalı ve Newroz ruhunu yükseltmeliler.

Halkımız tarihte birçok zorluk ve zulüm ile karşılaştı. Kürt halkı geçmişten bugüne zulme karşı Newroz ruhu ile direndi ve bütün zorlukları aşarak özgürlük alanında atılımlar yaptı. Bu yüzden Rêber Apo, 'Kürt halkı, Newroz halkıdır' diyor. Bilindiği gibi Rêber Apo, PKK'nin temellerini de bir Newroz günü attı. Kürt halkını, Kürt tarihi ve kökleri ile buluşturdu. Sadece Kürt halkını değil, kadını da tarihi ile kökleri ile buluşturdu. Bu temelde hem kadını hem de Kürt halkını geliştirdi, güzelleştirdi. Bu çok anlamlı.

Newroz halkı olduğundan dolayı Kürt halkının sorumlulukları var. Hem kendisi hem de Ortadoğu halkları için bu sorumluluklarını yerine getirmeli. Ortadoğu'da özgürlüğün öncülüğünü yapmalıdır. Kürt halkından istenen tam olarak budur. Bu yüzden Kürt halkı nasıl ki tarihte Newroz ruhunu yarattı, şimdi de bu ruh ile üzerine düşen sorumlulukları yerine getirebilmeli. Bundan dolayı herkesin gözü Kürt halkının verdiği demokrasi ve özgürlük mücadelesinde. Bu Kürt halkı için çok büyük bir şereftir, bugün bu şerefi yaşıyoruz.

KÜRT HALKI ARTIK DAHA GÜÇLÜ, DAHA ÖRGÜTLÜ

Geçtiğimiz aylarda tarihi bir hamle olan "Dem dema azadiye yê" hamlesini başlattık. Hamlenin amacı Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlamak. Önderliğin, Kürdistan'ın ve Ortadoğu'nun özgürlüğünü hedefledik. Bu hedefler temelinde bir mücadele yürütüyoruz. Rêber Apo ile şehitlerin emekleri ve mücadelesi sayesinde Newroz halkı olduk. Bu yüzden 2021 Newrozu'nda bizden istenen, Rêber Apo'nun ve Kürdistan'ın özgürlüğünü esas alarak bu temelde mücadele yürütmek ve yeni bir aşamaya ulaşmak. Çünkü Rêber Apo ve şehitlere borçluyuz. Borcumuzu ödemek için de örgütlenmeli, demokrasi ve özgürlük mücadelesini yükseltmeliyiz.

Elbette önümüzde engeller, zorluklar, ağır saldırılar var. Bunun yanında hem Rêber Apo'nun hem de halkımızın özgürlüğünü sağlamak için imkanlarımız da her zamankinden daha fazla. Bu da bir gerçek. Hatta Kürtlerin tarihinde şimdiye kadar böyle bir fırsat yakalanmadı. Bu fırsatı kullanarak, demokrasi ve özgürlük mücadelesini yükseltirsek sonuç alırız.

Kürt halkı artık daha güçlü, daha tecrübeli. Kürt halkının dostları gün geçtikçe artıyor. Düşmanları da eskisi kadar güçlü değil. Bu yüzden tarihte nasıl komşu halklarla ittifak kurduysak, birlikte zalim Dehaq'ı yendiysek, kendimiz için, Ortadoğu ve insanlık için özgür bir dönem yarattıysak, bugün de bu temelde mücadele edebiliriz. Hem örgütlenerek hem komşularımızla ilişkilerimizi geliştirerek, günümüz Dehaqlara karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz. Eğer bunu yaparsa geçmişte nasıl sonuç aldıysak, bugün de daha iyi sonuçlar alırız. Bu bize düşen bir görevdir ve bu görevimizi yerine getirmemiz gerekir.

KÜRT KADINLARININ MÜCADELESİ DÜNYADA BÜYÜK BİR ETKİ YARATTI

8 Mart'ta Kürt kadınları büyük bir çalışma yaptı. Kürt kadınının tarihte de mücadelemizde de önemli bir rolü var. Hem Newrozlarda hem serhildanlarda öncülük yapmıştır. Eğer Kürdistan'da Newrozlar, serhildanlar güçlü bir şekilde gelişmişse bu kadının öncülük yapmasının, kendi rengini katmasının sonucudur. Kürt kadınları demokrasi ve özgürlük mücadelesinde sadece Kürdistan halkı için değil tüm Ortadoğu halkları, insanlık için öncülük ediyor. Kürt kadınlarının, kadın özgürlük çizgisi temelinde verdiği demokrasi ve özgürlük mücadelesi tüm dünyada büyük bir etki yarattı. Dünya kadınları Kürt kadınlarını kendileri için öncü olarak görüyorlar. Kürt kadınları verdikleri mücadele ile sadece dünya kadınlarını değil, halkları da etkiliyorlar.

Eğer bugün dünyada kadınlar, gençler, faşizme karşı direnen sosyalistler, demokrasi ve özgürlük güçleri hem Kürt halkını hem Kürt kadınlarını esas alıyorlarsa, bu Kürt kadınlarının geliştirdiği mücadelenin bir sonucudur. Bu mücadelenin sonucunda insanlar Kürt halkını ve Kürt kadınlarını örnek alıyorlar. Bu hem Kürt kadınları hem de Kürt toplumu için büyük bir şereftir. Görünen o ki Kürt kadınlarının geliştirdiği mücadele Rêber Apo'nun, Kürdistan ve Ortadoğu halkları özgürleşene kadar devam edecektir. Kürt kadınları geliştirdiğimiz hamlede de üzerine düşen rolü daha güçlü bir şekilde yerine getirecektir.

GARÊ ŞEHİTLERİNİN DİRENİŞ RUHU İLE NEWROZ ALANLARINA AKMALIYIZ

Bilindiği gibi işgalci, soykırımcı Türk devleti Garê alanına yönelik büyük bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırı ile hareketin karargahına büyük bir darbe vurmayı amaçlıyordu. Bu saldırılara karşı HPG gerillası destansı bir direniş geliştirdi, şehit verdi. Garê şehitleri Türk devletinin saldırısına karşı Newroz ruhu ile direndi. Saldırıları boşa çıkararak düşmana büyük bir darbe vurdular. Türk devleti amacına ulaşmak bir yana çok daha büyük bir darbe yedi ve yenildiler. Bu yüzden Garê şehitlerinin direniş ruhunu her zaman esas almalıyız. Bu direniş Kürdistan'ın 4 parçasında ve yurtdışında olan halkımız üzerinde büyük bir etki yarattı, maneviyatlarını yükseltti.

Bu durumdan çıkaracağımız büyük sonuçlar var. Eğer Newroz ruhunu esas alırsak, bu temelde mücadele edersek, demokrasi ve özgürlük hamlelerinden daha büyük sonuçlar alabiliriz. Tarihte nasıl ki demirci Kawa Newroz ateşini gürleştirip, o ateş ile Kürt ve Ortadoğu halkları Dehaq'ın zulmüne son verdiyse, Garê şehitleri de aynı şekilde o ateşi Garê'de gürleştirdi. Bu ruhla alanlara çıkmalıyız. Bizler şu an Newroz ruhu ile özgürlüğe yürüyoruz. Bu ruh demokrasi ve özgürlük ruhudur, işgalciliği, köleliği, zulmü kabul etmiyor. Bu temelde özgürlüğe yürüyoruz ve özgürlüğe kadar da bu yürüyüşümüz devam edecek ve biz kazanacağız. Yaşasın Newroz ruhu, yaşasın Newroz Bayramı, Bijî Serok Apo, yaşasın demokrasi ve özgürlük mücadelemiz. Herkese başarılar diliyorum ve bir kez daha Newroz Bayramınızı kutluyorum."