‘Biz şampiyonlar ligindeyiz’

Birçok partide liste krizi yaşanırken HDP coşkulu bir toplantıyla milletvekilleri adaylarını kamuoyuna tanıttı. Kadın çoğunluğunun ve bildirgesinin damga vurduğu toplantıda karalılık ve mücadele ön plandaydı.

HDP Ankara’da düzenlenen bir toplantı ile hem adaylarını kamuoyuna tanıttı hem de kadın bildirgesini ilan ederek 24 Haziran seçimlerine güçlü bir kadın listesiyle gittiğinin mesajını verdi. Öte yandın Veli Saçılık, Ahmet Şık, Barış Atay gibi isimlerle ön plana çıkan ve demokratik çevrelerden geniş tabanda bir listeye sahip olan HDP adayları, 7 Haziran coşkusunda bir birlik görüntüsü verdi. Listelerin kesinleşmesinden bu yana diğer partilerde krizler yaşanırken HDP’nin adayları birçok kesimde heyecan uyandırdı. Bunun adaylara da yansıdığını söylemek mümkün. Zira konuştuğumuz birçok aday listelerinin çok güçlü olduğu konusunda hemfikir hatta Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sosyal medyada HDP listesini “Barcelona’ futbol takımına benzetmelerine atıfta bulunması da boşuna değil.

Ankara’da düzenlenen toplantı bir hayli kalabalık. Hatta salondan taşıyor desek yeri. Gelenlerin çoğu ise adaylar. Adayların coşkusu salona yansıyor ama özellikle kadınların zılgıtları, rengarenk kıyafetleri ve her adım başı karşınıza çıkan genç adaylar salona bambaşka bir hava katıyor. Kadınlar heyecanlı çünkü eşit cinsiyet temeline dayanan bildirgeleri sadece bir deklarasyon değil. Somut bir mücadele pratiğinin getirdiği bir talepler bütünü. O yüzden eş cumhurbaşkanlığı temsili maddesi de hiç olmayacak duaya âmin der gibi okunmuyor. Aksine düne kadar eş başkanlık ve eş temsil hakkının hayal olduğu bir ülkeye bu sistemi getirmiş kadınların kararlılığı var bu taleplerin hepsinde. 16 yıllık AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarına karşı; kadın emeğini, eşitliğini ve haklarını savunacaklarını haykırırken de benzer bir tonda çıkıyor kadınların sesi: Gür ve kararlı!

BARAJLARI AŞIP DENİZLERE ULAŞACAĞIZ

HDP sadece kadınlar konusunda değil, Türkiye’nin bütün sorunlarına ortak çözüm ürettiği iddiasını ilk günden beri diri tutuyor. O yüzden adaylar da alabildiğine çeşitli. Veli Saçılık da bunlardan biri. Ankara adayı Saçılık’a basının da diğer adayların da ilgisi yoğun. Kendisine ulaşmak zor oluyor ama başarıyoruz. Ve neden HDP’den aday olduğunu şöyle özetliyor “Ben HDP'yi sadece bir parti olarak görmüyorum. HDP bugün bir kaosun ve karmaşanın kilidini açacak anahtar konumunda. Bu anlamda HDP'nin artık Türkiye'deki her cephe açısından önemi var. Kemalistler için de Kürt ve Alevi sorunu bağlamında da. Çünkü bunların hepsi aynı kavşaktan geçiyor o da HDP.”

“İşte bunun için HDP'de olmayı tercih ettim” diyen Veli Saçılık’a göre barajları aşarak Denizlere ulaşabileceğimiz bir Türkiye olmalı. Oradaki Deniz’in “Deniz Gezmiş” olduğunu da özellikle belirtiyor. Çünkü sandıkta baraj aşılsa da mücadele devam edecek, Deniz gibi…

Meclise girerse neler yapacağını sorduğumuzda ise özellikle belirtiyor “Meclise girmem zorlu ama girersem de sokaktaki pratiğimden farklı olmayacak. Benim için sokağın da meclisin de kürsüsü aynı…”

ÇÜNKÜ HDP MAZLUMLARIN SESİ

Saçılık’ın yanından ayrıldıktan sonra Kocaeli Milletvekili adayı Ömer Faruk Gergerlioğlu ile sohbet ediyoruz bu defa. Gergerlioğlu Türkiye'de siyasetin ortadan kalkmış olduğunu söylüyor hatta bu AKP için de böyle çünkü tek adam yönetimi var. HDP’den aday oluşu da bunu gidermek ve dışlanan HDP'yi siyaset alanında etkin kılmak için destek olmak: “HDP'den aday olmak, ezilenlerin, mazlumların sesi olmak demek. Ben hayatım boyunca halkların demokrasi taleplerini duyurmaya çalıştım, insan hakları savunuculuğundan geliyorum, yıllarımı verdim buna. Söylem noktasında da HDP ile kesişen yanlarımız büyük oranda bu. Bundan dolayı HDP'den aday oldum.”

Gergerlioğlu’ya göre HDP’den aday olmak aynı zamanda hem gasp edilen mazlum Kürt halkının hakları için çalışmak, hem de tüm dini ve etnik azınlıkların haklarının iadesi için mücadele vermek demek. Aynı zamanda OHAL zulmüne ve KHK mağduriyetlerine karşı da sesini çıkarmak anlamına geliyor. “HDP bunu kimlik ayırt etmeksizin gayet başarılı bir şekilde yapıyor. Bizler de sivil alandan gelenler olarak bunu TBMM çatısı altında bunu daha da etkili yapacağımızı ve HDP'ye omuz vereceğimizi düşündük ve o yüzden de buradayız.”

HDP'nin aday listesinin gayet parlak ve başarılı olduğunu ifade eden Ömer Faruk Gergerlioğlu sosyal medyada HDP adaylarının Barcelona takımına benzetildiğini belirtiyor ve gülerek ekliyor: “Evet bence de bizler şampiyonlar ligindeyiz. Diğerleri ise müteahhitler ya da ihale peşinde koşanların partisi. Oldukça canlı etkili ve heyecanlı bir kadromuz olduğunu düşünüyorum bu da oldukça güçlü bir sinerji oluşturacak.”

YERYÜZÜNDEKİ TÜM KADINLAR İÇİN MÜCADELE

Adayları hepsi basına demeç veriyor bir taraftan. İstanbul milletvekili adayı Hüda Kaya da basının başını boş bırakmadığı adaylardan. Biraz bekledikten sonra biz de konuşmaya fırsat buluyoruz. Kaya’nın heyecanını görmemek mümkün değil, aslında kadın adayların hepsinde aynı var çünkü heyecan basın da dahil olmak üzere salonda kadın hakimiyeti çok belirgin. Hüda Kaya da bildirge ile mecliste ve sokakta yürüttükleri kadın mücadelesiyle başlıyor söze. En başta da AKP’nin bu mücadelelerini nasıl görünmez kılmaya çalıştığına değinerek: “Kadınlarımızın yaşamlarına artı bir değer katmak; şiddetsiz, nefretsiz, tacizsiz ve katliamlara karşı bir yaşam sürebilmesi noktasında ortaya koyduğumuz kadın politikalarına iktidarın nasıl reddedici yaklaştığını hepimiz biliyoruz. Bugün bildirgemizle birlikte kadınların hem cinsiyet hem dinsel özgülük hem de tüm renkleriyle nasıl eşit bir çerçevede yaşayabileceğini ortaya koyduk. Bizler kadınların cinsiyet eşitliği çerçevesinde toplum içinde eşit, onurlu ve özgür yaşama kavuşabilmesi noktasında bir kez daha somut verilerle adım atıyoruz.” Kaya bu somut adımlara örnek olarak listelerdeki kadın erkek eşitliğini ve eşbaşkanlık sistemini gösteriyor.

Kaya konuşmasında erkekliğin bir zihniyet olduğunun altını ise kalın kalın çiziyor “Bunun partisi inancı, rengi, dili ve cinsiyeti olmaz. Her an her yerde bu karşımıza çıkabilir. Kadının görünürlüğü birlikte omuz omuza vereceğimiz mücadele ile olur.” Kaya bunun sadece HDP'li kadınların onurlu mücadelesi ya da katliamdan, tacizden kaçması olmadığını; yeryüzünden tüm kadınların bu mücadele alanında olduğunu da ekliyor.

ÊZİDÎLİĞE SAHİP ÇIKMANIN TEK ADRESİ HDP

Batman adaylarından Êzidî Milletvekili Feleknas Uca ile konuşmaya gidiyoruz bu defa. Uca’nın ifade ettiği ilk şey ise HDP’nin bir kadın partisi olduğu. Ama aynı zamanda hem kadınlara yönelik şiddeti hem de bugünkü koşullardaki faşizmi durdurmak için de tek seçenek “Hepimizin yan yana olması ile mümkün, çünkü bu herkesin mücadelesi etmek.”

Uca bu anlamda kadın mücadelesini faşizm mücadelesinden ayırmıyor ve şunları ekliyor: “Bildirgede de ortaya koyuyor partimiz gerek eş başkanlık sistemi gerek kadın bakanlığının kurulmasına işaret etmesi gerekse de şiddete karşı kadın dayanışma koordinasyonunun kurulması gibi. Sürekli olarak söylediğimizi ‘Jin Jiyan Azadi’ yani ‘Kadın Yaşam Özgürlük’ aslında Türkiye'de tüm kadınları ilgilendiren bir slogan çünkü bu 16 yıllık AKP döneminde en çok kadınların şiddete maruz kaldığı bir süreç oldu. Son dönemde de KHK'larla binlerce kadın ihraç edildi işsiz bırakıldı. Aynı şekilde kadın kurumları kapatıldı. AKP kadın düşmanı bir siyaset izledi hep ve biz onları değiştirmek için buradayız. Biz kadınlarla bu yolu el ele omuz omuza yürüyeceğiz ve emin olun ki kazanacağız. Hem de tüm farklı renklerimizle yeni bir yaşam kuracağız.”

Feleknas Uca’nın özellikle belirtmek istediği başka bir şey de Êzidîlerin Şengal’den sonra Midyat’taki AFAD kampında yaşadıkları. Türkiye’de kendilerine hep kafir gözü ile bakıldığını belirten Uca, din özgürlüğü ve Êzidî inancına sahip çıkmak için, Êzidî halkını HDP’ye oy vermeye çağırıyor. Eklemeden de bitirmiyor “Yakın zamanda bir taziye evimiz yıkıldı. Dün Şengal'de yaşadıklarımızdan faklı değil bu. Êzidî inancına sahip çıkmanın tek adresi HDP'dir. Unutmayın ki iki seçimimiz var biri cumhurbaşkanlığı adayımız Selahattin Demirtaş diğeri de milletvekilliği için HDP!”

BİRİLERİNE ÖRNEK OLUYORUZ

Bir diğer Batman milletvekili adayı Ayşe Acar Başaran ile de kadın bildirgesi ve HDP’nin kadın mücadelesi üzerine konuşuyoruz. Başaran yayınladıkları kadın bildirgesinin Türkiye için önemli bir yerde durduğunu söylüyor. Sebebi de şu: “Çünkü kadınlara seslen bir parti ve böylesi iddiaları yok meclisteki partilerde. Kadın perspektifinden bakan, kadınlara yönelik çözüm sunan bir parti yok. HDP Türkiye demokrasisi ve siyasetinin yanı sıra kadınlar açısından da ne kadar önemli olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor. Kadınlar olarak sadece bir bildirge okumadık. Kadınların nasıl bir gelecek, ülke ve demokrasi tasavvur ettiğini ortaya koyduk. Ülkedeki bu anti demokratik uygulamalardan, emek sömürüsünden savaş halinden en çok etkilenene kadınlar.”

Ayşe Acar Başaran her şeyin nihayetinde gelip kadın özgürlük mücadelesine bağlandığını belirtirken HDP’nin hiçbir zaman kadın bakış açısını terk etmediğinin de altını çiziyor. Salona ve listeye yansıyan kadın ağırlığını örnek gösteriyor Başaran. O da tıpkı diğer kadın adaylar gibi kadın vurgusu ve mücadelesini anlatırken kendinden emin ve kararlı. Başaran’a göre kadın bildirgesinin en önemli maddelerinden biri de eş cumhurbaşkanlığı sistemini önermesi: “En tabandan en tavana kadar bütün örgütlülüğün olduğu yerlerde eşit temsiliyetin kullanılması. Kadının olmadığı bir yerde adil ve demokratik bir çözümün olacağına inanmıyoruz. HDP'nin birçok kesim için umut olduğunu farkındayız sadece bizimle birlikte mücadele veren insanlar asıdan değil. Mesela biz gençleştikçe diğer partiler de bu eğilimi gösteriyor. Aynı şekilde biz eşit temsiliyet vurgusunu yaptıkça onlar da daha çok kadın aday gösterme baskısı hissediyorlar. Bu çok sevindirici demek ki bir şeyleri başarabiliyoruz. Birilerine de örnek oluyoruz. Ama daha çok işimiz var bu seçim kadınlar için vesiledir daha çok örgütlenmek kendilerini ifade etmek itirazlarını yükseltmek için.”

HDP’Yİ ÇOK İYİ ANLATMALIYIZ

Aydın milletvekili adayı Ferhat Tunç’un yanındayız şimdi de hemen başlıyoruz konuşmaya çünkü vakit kısıtlı. Tunç “HDP'nin umut olduğunu biz biliyoruz gerek destek olanlar gerek birlikte mücadele edenler olarak. Ama asıl bunu bilmeyenlere anlatmak gibi önemli bir görevimiz var” diyor bir çırpıda. Tunç’a göre bu kısa sürede asıl önemli şey HDP seçmeni olmayanlara Türkiye'nin yeniden demokratik bir ülke olması için HDP'nin burada nasıl kilit bir rol oynadığını anlatmak. Çünkü mevcut iktidarın niyeti HDP'yi baraj altında bırakmak ve kazanacağı olası vekilleri kendine devşirmek. Tunç coşkunun yanı sıra bunu da önlerinde önemle tutmak gerektiği kanısında. Çünkü Ferhat Tunç’a göre artık iktidar bu niyetini daha yüksek sesle bile dillendiriyor. İşte bu yüzden diyor Tunç ve işin neden sıkı sıkıya tutulması yönüne dikkat çektiğine açıklık getiriyor “İktidarın bu niyetinin Türkiye'de yaratacağı tehlikeyi çok iyi anlatmalıyız. Bugün farklı iki ittifak grubu var. Ama birbirlerinden farklı değil bu iki ittifak da Türkiye’nin sorunlarına çare olmaz bize düşen burada asıl çarenin HDP olduğunu anlatmak. Zaten HDP kendini bu dönemde iyi anlatabildiği oranda zaten beklediğinin de üstünde insana ulaşıp daha da fazla oy alacaktır.”

AMED ADAYI OLMAKTAN GURUR DUYDUM

Bu defa Amed’den adan olan Garo Paylan’ın yanına gidiyoruz. Paylan’ın başı kalabalık ama bir şekilde araya girmeyi başarıyoruz. İlk olarak Amed adaylığını soruyoruz kendisine ve hemen bundan gurur duyduğu cevabını alıyoruz. Aslen Malatyalı olan Paylan şöyle devam ediyor: “Biliyorsunuz Anadolu’nun bütün şehirlerinde Ermeniler vardır. Bir zamanlar Amed’in de nüfusunun yarısını Ermeniler ve Süryaniler oluşturuyordu. Belki bugün daha azız ama hala Amed’in her karışında izimiz var. Ben de diğer Amedlilerin de hayal ettiği gibi oranın çok dilli, kültürlü ve renkli olması için elimden geleni yapacağım. Oradaki tarihi hafızayı yeniden ortaya çıkarmak ve onurlu bir barış için mücadele edeceğim.”

Seçim atmosferine geliyor konu. Paylan 3 yıllık karanlık bir dönem yaşadığımızı hatırlatıyor ve bu karanlık dönemde ülkenin her anlamda kaybettiğini hem insanların hem huzurun hem de bugünlerde refahın yittiğini ekliyor: “Ekmeğimizden eksiliyor. Bir an önce bu girdaptan çıkmalıyız. Evet, çok acı yaşadık ama biz aynı noktada duruyoruz barış, adaleti huzur ve refah istiyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz ve kadrolarımızla şunu göstermek istiyoruz tüm yaptıklarına, HDP’yi siyaset dışına atamaya çalışmasına; bütün bürokrasiye HDP’yi sandığa gömün talimatı vermelerine, bütün arkadaşlarımızı hapse atmalarına rağmen barış ve özgürlük düşüncesi sandıktan güçlü bir şekilde çıkacak ve mutlaka başaracağız.”

REHAVETE KAPILMAMALI

Ahmet Hakan’ın hedef göstermesinden sonra gözaltına alınıp bırakılan ve ardından HDP Hatay Milletvekili adayı olduğunu açıklayan Barış Atay’ı yerine oturmuş şekilde yakalayınca fırsatı kaçırmıyoruz. Zira başı kalabalıklardan o da hem basının hem de salondakilerin ilgisi büyük. İlk sorumuz neden HDP adayı oldunuz? Atay’ın cevabı net: “Aslında çok basit bir cevap, HDP üzerinde 7 Haziran’dan bu yana devam eden ve sürdürülen müthiş bir baskı var ve Türkiye’nin tüm ezilenlerinin üstünde de. HDP’nin milletvekilleri, diğer seçilmişleri tutuklanıyor. İnsanlar evlerinde öldürüldü, şehirler abluka altın alındı. Kendini sosyalist olarak gören ve bu ülkede yaşananlara dair vicdani bir sorumluluk duyan herkesin dayanışma içinde olması gerekli zaten. En önemli sebeplerimden bir tanesi bu.”

Tüm coşkuya rağmen bahsettiği tablonun kolay olmadığını söylüyoruz ve Atay’ın cevabı da bunu destekler yönde oluyor “Bence mücadelenin zor şartlarda olması bence daha önemli. Sonuçta o kazanımın sizin için ne ifade edeceği çok daha önemli. HDP’nin bu dönemde bilinçli olarak ittifakların dışarısında bırakıldığı bir gerçek. Bir baraj sorunuyla baş başa bırakıldı. Müthiş bir enerji ve bir umut var ama her zaman söylüyorum rehavete kapılmamak gerekli.” Atay rehavete kapılmama demesinin sözünü ise şöyle anlatıyor: “Çünkü HDP’nin barajı geçemediği bir ortamda AKP’nin kurmak istediği o bütün düzenin olacağı ortada.” Öte yandan Barış Atay bu mücadelenin sadece meclisle sınırlı olmadığına da değiniyor ve asıl olarak dışarıda sınıf mücadelesinin yükseltmelisinin ve toplumsal muhalefetin hareketlendirilmesinin önemini vurguluyor.

HDP DAHA DA COŞKULU

Önceki dönem HDP eş genel başkanlığı da yapmış şimdi İzmir Milletvekili adayı Serpil Kemalbay’la konuşuyoruz HDP’nin seçim çalışmasını, adaylarını ve seçim atmosferini. HDP eski coşkusunu kaybetmemiş görünüyor deyince Kemalbay itiraz ediyor “Ben HDP’nin eski coşkusunu kaybetmemiş tespitini eksik buluyorum, HDP tam tersine bugüne kadar getirdiklerinin üzerine ekleyerek 24 Haziran seçimlerine doğru gidiyor. HDP, 7 Haziran ve 1 Kasım’da elde edilen deneyim ve birikimleri 24 Haziran seçimlerinde daha geniş bir batı ittifakıyla (ve Kürdistan’da da böyle bir ittifakın oluşması içinde çaba gösterdi) geliyor. Adayların profiline de baktığımızda son dönemde yaşadığımız mücadeleci yılları daha ileriye taşıyacağımıza dair işaretleri veriyor” diyor.

HDP’nin Türkiye halkları açısından ne kadar büyük bir fırsat olduğunu önemini görüyoruz diyen Kemalbay bu seçimde de buna dört elle sarılacaklarını ve bu kısa süre içerisinde halk içinde hissedilen coşkuyu ve heyecanı sokağa taşıyacaklarının söylüyor. “Biz demokrasiden yana bir seçeneği ortaya çıkardığımızda geleceği ellerimize alabiliriz” diye Serpil Kemalbay aksi halde faşizmin karanlığının daha koyulaşacağını ve daha büyük bedellerle mücadeleye devam edeceklerini ekliyor.

TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİM DİNAMİĞİ HDP

Aday tanıtımları bitiyor ve basın dışarı adaylar içeri anonsu yapılıyor. Bulabildiğimiz en kısa anda yine Kars’tan aday olan Ayhan Bilgen’i yakalıyoruz. Hızlıca 24 Haziran seçimlerini ve HDP adaylarını değerlendirmesini istiyoruz. Bilgen hızlıca şunları söylüyor: “Türkiye OHAL koşullarında seçime gidiyor. Türkiye’yi bu savaş halinden çıkarma da bütün muhalefetin görevidir. Dolayısıyla HDP olağanüstü bir çaba sarf etmekte. Aday profilinin toplumsal muhalefetin tüm renklerini açık olması Türkiye’nin değişim dinamiğinin HDP olduğunu bir kez daha göstermiştir. Hem bildirgesiyle tek adam rejiminden keyfi parti devleti anlayışından demokratik devlete geçmek hem de siyasete olan güveni sağlayıp tüm muhalefet dinamiklerinin bu alana taşınmasını sağlamak bu seçim için tarihi fırsattır.”

SUR’U YIKTIKLARI İÇİN ADAYIM

Son olarak Amed adayı olan ve Sur’da ablukalar sürerken adını sıkça duyduğumuz Remziye Tosun’a rastlıyoruz. Torun kısaca meramını anlatıyor çünkü artık basına ayrılan sürenin sonuna geldik.

“Aday olmam neden olan şey 20 yıllık evimizin sur sokaklarının yıkılması, yok edilmesidir. Çocuklarımız ve canlarımız gitti halk çok acı çekti. HDP barış söyleminden vazgeçmediği; ırk, dil ve cinsiyet ayrımı yapmadığı için adayım.”