Buldan: 31 Mart Bingöl için dönüm noktası olacak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmaları kapsamında Bingöl’de bir miting gerçekleştirdi. Buldan, “31 Mart Türkiye açısından, bizler açısından ve Bingöl halkı açısından dönüm noktası olacak” dedi.

HDP’nin seçim mitingi Bingöl Genç Caddesi PTT kavağında gerçekleşti. Buldan’a, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, HDP Bingöl Belediyesi eşbaşkan adayları Senem Çakas ve Hişyar Özsoy, ilçe belediye eşbaşkan adayları, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe örgütleri, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Halide Türkoğlu ve MYK üyeleri de eşlik etti.

Miting alanında HDP’nin bayrakları yer alırken, “Genç başladık genç başaracağız” ve “Örgütlenelim özgürleşelim” pankartları asıldı. Kadınların zılgıtları alanda yankılanırken kitle sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Şehid namirin”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Jin jiyan azadî” ve “Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar attı.

ÇAKAS: KADINLARI EVE HAPSETTİRMEYECEĞİZ

İlk konuşmayı yapan Senem Çakas halkı selamlayarak, 31 Mart yerel seçimlerde çok güçlü çıkacaklarını kaydetti. Bir güneş gibi doğacaklarını söyleyen Çakas, “Kadınlarımızı eve hapsettirmeyeceğiz. Çok renkliliğimiz bizim güzelliğimizdir. Bizi buradan göndermek isteyenler gönderemeyecekler. 31 Mart’ta kazanacağız” dedi.

ÖZSOY: ERDOĞAN KUTUPLAŞTIRIYOR

Hişyar Özsoy, “Senem Çakas arkadaşımızla 31 Mart’tan sonra yöneteceğiz. Son bir haftamız kaldı. Herhangi bir huzursuzluk ve kavgaya mahal vermeden seçimleri kazanmak istiyoruz. Provokasyonlar var, malum ülkenin Cumhurbaşkanı sanırsın savaşa giriyor. Kutuplaştırdıkça kutuplaştırıyor. Umarım cumhurbaşkanı bir an önce aklını başına alır” diye konuştu.

“AKP-MHP’DE BU ÜLKEYİ YÖNETECEK KADRO YOK”

Bu seçimlerin normal seçimler olmadığını söyleyen Özsoy, şöyle devam etti: “Hiçbir zaman bu kadar ekonomik kriz olmadı. Bingöl’de birçok esnaf kepenk kapattı. ‘Başkanlık gelecek istikrar gelecek’ dediler, halimiz ortadadır. Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’de ülkeyi yönetecek kadro yok. Bunlar kazanırsa halimiz şimdikinden daha beter olacak. Sandıklara gidip oyunuzu kullanın ve herkese bunu söyleyin ve sarı kartı gösterin.”

Özsoy, son olarak açlık grevinde olan Leyla Güven’e, cezaevinde bulunan siyasetçilere ve tutsaklara selam gönderdi.

AYDEMİR: BİNGÖL MAKÛS TALİHİNİ YENECEK

Erdal Aydemir, mahalleleri sayarak bu mahallelerin, makûs talihini seçimden sonra yeneceğini belirterek Bingöllülerin hizmetle tanışacaklarını ifade etti.

Ardından Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutsak bulunan eski HDP Amed Milletvekili İdris Baluken’in ve Edirne Cezaevi’nde tutsak bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş’ın Bingöl halkına gönderdiği seçim mesajları okundu.

BULDAN: 31 MART BİNGÖLLÜLER İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Pervin Buldan’a konuşmasına başlamadan önce çiçek verildi. Buldan, “24 Haziran’da da buradaydım yine bu meydanda bir araya gelmiştik bakıyorum da gittikçe büyüyoruz” dedi.

Buldan şöyle devam etti: “Sizlerin 24 Haziran’da ki başarısı eminim ki 31 Mart tarihinde daha güçlenecek. 31 Mart Türkiye açısından, bizler açısından ve Bingöl halkı açısından dönüm noktası olacak. Özellikle Çewlik’in ekonomik anlamda yaşadığı sıkıntıların ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Burayı yıllardır AKP belediye başkanları yönetiyor. Bakıyoruz yollar çukur çamur ve çöpten geçilmiyor. Bingöl halkına verilen değer işte bu kadardır. Hâlbuki burada bir bakan var ama sadece kendisine bakandır. Burada hayvancılığın ve mısırın bitirdiklerini görüyoruz. Burada kredi borcu olmayan tek bir vatandaşımız yok. Esnaf kazanmadıkça dükkânının kapısına kilit vurmuş durumdadır. Buranın gençleri kahvelerde, caddelerde, sokaklarda binlerce genç işsiz dolaşıyoruz. Bir kişinin alınacağı yerde on bin kişi başvuru yapıyor. Ama AKP tarafından dayısı amcası olan işe giriyor. Bingöl halkı batıya göç etmek zorunda kalıyor. Bu verimli toprakları öyle bir hale getirdiler ki buradan insanlar mevsimlik işçisi olarak gidiyor. Bu hiç kimsenin umurunda değil”

‘İNANÇLAR KUTUPLAŞTIRILIYOR’

Bingöl belediyesi, AKP tarafından tek bir yatırımın olmadığına dikkat çeken Buldan, bütün yatırımların Saray’a yapıldığını belirtti. 80 milyonun Saray’a çalıştığını ifade eden Buldan, şunları belirtti: “İşte biz bunları dile getirdiğimiz için şimdi bize dinsiz, imansız, terörist diyorlar. Sizin (iktidarın) ağzınızdan bir gün sevgi dolu bir söz çıktığını görmedik. Dinimizi dilimizi her gün diline dolayanlar bilsin ki dinimize de Allah’ımıza da sonuna kadar bağlıyız. Bizim dinimizde kutuplaşma, yalan söyleme, iftira atmak ve hakaret etmek yoktur. Ama bunlar gece gündüz HDP’ye iftira atmaktan başka bir şey söylemiyorlar. İşte böyle bir iktidar dini kendine siyaset etmiş durumdadır. Kürtleri Türkleri, Alevi Sünnileri, kadın ve erkekleri birbirine düşman ediyor.”

‘ADALET ANLAYIŞINIZ İŞTE BU KADAR’

“Bir Cumhurbaşkanı her gün bir partinin yöneticilerine hakaret edemez. Cumhurbaşkanı bugüne kadar 80 milyonu kucaklayan bir konuşma görmedik. Buranın ve Türkiye’nin halkı bunları hak etmiyor. Bu ülkede adalet var diyor peki adalet var ise İdris Baluken neden 18 yıl ceza aldı? Selahaddin Demirtaş, Figen Yüksekdağ neden cezaevindedir. Milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız neden cezaevindedir. Adalet anlayışınız ancak bu kadar.”

“ONLARIN İTTİFAKI, BEYAZ TOROS İTTİFAKIDIR”

“Cumhur ittifakı deyip duruyorlar dün gördük. Yanlarına Ağar’ı ve Tansu Çiller’i aldı. Sizin ittifakınız beyaz Toros ittifakıdır. Bunların geçmişini bilmiyor musunuz? Neden Ağar ve Çiller’i belediye başkan adayı olarak gösteremediniz? Ancak arkadaşlarım ittifakın çatırdadığını görüyoruz. Seçimden sonra ittifakın ‘İ’si bil kalmayacak. Seçimden sonra tuzla buz olacaktır. Çewlik halkının oylarını çantada keklik sanmasınlar. Dün yaptıkları açıklamada, ‘eğer 31 Mart tarihinde kazanamazsak Bingöl’de felaket olur’ demişler. Yahu 15 yıldır yönetiyorsunuz sizden daha büyük felaket mi olur. Bırakın Bingöl halkı seçimini yapsın ama Biliyoruz ki Bingöl halkı 31 Mart’ta Bingöllülere tarih yazacak.”

‘ADALET BAKANLIĞI NE ZAMAN BU ÖLÜMLERİ GÖRECEK’

“Hakkari Milletvekili Sevgili Leyla Güven bugün 137 gündür açlık grevinde. Cezaevlerinde ve yurt dışında inanlar bedenlerini tecride karşı açlığa yatırdı. Bu gayet haklı bir taleptir. Cezaevlerinde insanlar yaşamlarına son veriyor. Peki Adalet Bakanlığı bu ölümleri ne zaman görecekler. Gencecik insanlar bu talepten dolayı yaşamlarına son veriyor. Ne zaman göreceksiniz? Bu veballerin hepsi sizin boynunuzadır.”

“Bingöl’de kadın arkadaşlarımız sorunlarını kadın eşbaşkanımızla çözecek. Bingöl ilk defa bir kadın adayı ile tanışıp sorunları konuşabilecek. İnanıyorum ki iki arkadaşımız da iyi işlere çıkaracak. İki arkadaşımıza Zaza duruşu gösterin. Bingöl halkına olan güvenimiz sonsuzdur. Hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum yolunuz ve yolumuz açık olsun.”

Yapılan konuşmaların ardından MKM'den “Koma Çiya’nın” seslendirdiği şarkılar eşliğinde, kent sakinleri halay çekerek miting sona erdi.