Buldan: Arkadaşlarımızı yaşatmak boynumuzun borcu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Çınar’ın ardından Ergani ilçesinde binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı. Buldan, açlık grevlerine dikkat çekerek “Arkadaşlarımızı yaşatmak boynumuzun borcudur. Analarımıza söz veriyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim programı kapsamında ilçe belediye eşbaşkan adaylarının da katılımıyla Çınar’ın ardından Ergani’ye geçti. HDP’li yönetici ve adayları binlerce kişi karşıladı.

Buluşmada, HDP Ergani Belediye eşbaşkan adayları Meryem Yıldız ve Ahmet Kaya, HDP-DBP il ve ilçe örgütü, HDP Amed milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Semra Güzel, HDP-DBP Parti Meclisi (PM) üyeleri, HDP Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayları Hülya Alökmen Uyanık ve Selçuk Mızraklı, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Halide Türkoğlu, Çermik Belediye eşbaşkan adayları, İttifak partisi temsilcileri yer aldı.

Ayrıca halk mitinge ellerinde HDP’nin renkli bayraklarıyla katılırken kadınların yöresel kıyafetleriyle katılması alana renk kattı. Mitingin yapılacağı alana, “Zedetir civak”, “Kaldığımız yerden devam edeceğiz”, “Lı zordariye yekıti” ve “Zulme karşı birlik ve dayanışma” pankartları asıldı. Halk sık sık, “Biji Serok Apo”, “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Biji berxwedana zindanan” sloganlarını attı. Konuşmalar başlamadan önce bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

“NEWROZ’DAKİ TALEP TECRİDİN KALKMASIDIR”

Sinan Çiftyürek, Perşembe günü Amed’de yapılan Newroz’a değinerek milyonların tecridin kaldırılması talebi olduğuna dikkat çekti. Sinan ayrıca halkın 31 Mart’ta kayyımı göndereceklerinin mesajı verdiğini kaydetti.

“AMED’İN YOLU YOLUMUZDUR”

Meryem Yıldız, Amed Newrozu’ndaki mesajın net olduğunu belirterek, “Amed’e diyoruz ki yolunuz yolumuzdur. Tıpkı Leyla Güven gibi, tıpkı Zülküf Gezen yoldaşımız gibi. Talepleri talebimizdir” dedi. İktidarın kendilerinden çaldığı projeleri kendilerince uyguladığını belirten Ruken, Ergani halkının mucura betona kanmayacağını söyledi.

Ahmet Kaya, yarıda kalan hizmetleri tamamlayacağı sözü vererek Ergani halkını utandırmayacaklarını söyledi.

“HALK KAYYIMIN BİLETİNİ KESMİŞ”

Büyük bir coşkuyla karşılanan Buldan, halkı selamlayarak konuşmasına başladı. Buldan, 31 Mart tarihinden sonrada Kürt partileri arasındaki ittifakın devam edeceklerini kaydederek Kürtlerin birlik beraberliği sağladıklarını söyledi.

Erganililerin iradesine sahip çıkacağını vurgulayan Buldan, “Amed Büyükşehir başta olmak üzere ilçe belediyelerimize kayyım atadılar. Kadın eşbaşkanımız tutuklandı ona da selam gönderiyoruz. Halkımız kayyımların biletini kesmiş bütün heryerde kayyımlar 31 Mart’ta Ankara’ya gidecek. Halkın kayyımı istemediğini göstereceğiz” dedi.

Buldan, “Halkın kayyımlardan memnun olduğu söyleniyor peki neden kayyımlar aday gösterilmedi, Amed Büyükşehir belediyesinden hariç?” diye sordu.

AKP’nin gece gündüz HDP aleyhine propaganda yaptığını belirten Buldan, “HDP’den korktukları için, barış siyasetinden korkuyorlar. Çaldılar çırptılar Ergani’de işi olan var mı? Evine rahat gidebilen var mı? Gençlerimiz işsiz kahvelerde sokaklarda dolaşıyor. Sadece kendi yakınlarını iş sahibi yapıyor çünkü işsizlik onların umrunda değil” diye konuştu.

ARKADAŞLARIMIZI YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCU

Buldan, Selahaddin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Selma Irmak ve tutuklu olan vekillerden korkulduğunu söyledi.

Buldan, şöyle devam etti: “Selahaddin Demirtaş tutuklu olabilir ama yoldaşları buradadır. Dün milyonlar newroz alanlarında bir araya geldi ve Leyla Güven ve Selahaddin Demirtaşa selam gönderdiler. Leyla Güven ve beraberinde açlık grevinde olan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımızın açlık grevlerini sonlandırmak için tecridin kalkması lazım. Bunun için onları yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Yaşamlarını yitirmemesi için annelerimize söz veriyoruz. Onları yaşatmak boynumuzun borcudur.”

Buldan son olarak 31 Mart’ta Amed ve ilçelerinin bir kez daha tarih yazması gerektiğini ve Amed’in bu konuda örnek kent olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Kürt sanatçı Mesut Geweri’nin söylediği şarkı ve çekilen halaylar eşliğinde miting sona erdi.