'Cumhuriyet'i katliamlar tarihi yaptılar'

DKP/BÖG, MKP, TKP-ML, TİKB, TKEP/L, Maraş, 19 Aralık ve Roboski'den bu yana katliamların sürdüğüne dikkat çekti.

DKP/BÖG Avrupa Komitesi, MKP Avrupa Komitesi, TKP-ML Avrupa Komitesi, TİKB Avrupa Komitesi, TKEP/L Avrupa Komitesi tarafından Maraş, 19 Aralık, Roboski katliamlarının yıl dönümleri vesilesiyle bugün açıklama yapıldı.

'İNKÂR, GASP, FAİŞİZM...'

Yazılı açıklamada, Türk devletinin tarihinin katliamlarla dolu olduğuna dikkat çekilerek, "96 yıllık 'cumhuriyet' boyunca demokrasinin 'd'si dahi uygulanmadı" denildi. 

Açıklamada, "Kemalistler, önce Kürtleri inkârla başladılar, işe. Sonrasında, Rumlar başta olmak üzere ülkede yaşayan azınlıklar bir bir ülke dışına sürgün edildiler. Bunu işçilerin, köylülerin haklarının gasp edilmesi izledi. Ülkemizde ulusal ve sınıfsal mücadele yükseldikçe, baskılar da arttı; parlamenter faşizmden, askeri faşist diktatörlüğe sıkca geçildi" diye kaydedildi.

'MARAŞ'LA DARBEYİ HAZIRLADILAR'

"24 Aralık 1978 Maraş Katliamı, 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesine giden yolu hazırladı" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:

"MHP'lerin çok önceden hazırlık yaptığı bu katliamda yüzlerce Alevi kadın, erkek, yaşlı ve çocuk katledildi. Evler ve iş yerleri yakıldı, yıkıldı, Alevilerin malları yağma edildi. Maraş Katliamı yapıldığında CHP iş başındaydı."

'28 DEVRİMCİYİ KATLETTİLER'

Açıklamada, 19 Aralık Cezaevleri Katliamı'na dikkat çekilirken, "Ülke tarihinin en büyük cezaevleri katliamlarından biri de 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine birden yapılan operasyonla 28 devrimcinin katledilmesidir. Katliamın yapıldığı tarihte DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti iş başında bulunuyordu ve Başbakan yine  Bülent Ecevit idi" denildi.

'AKP KATLETMEYE DEVAM EDİYOR'

Roboski Katliamı'nın 'Türk devletinin kanlı yüzü' olduğunun vurgulandığı açıklamada, AKP'nin 34 Kürt köylüsünü katlettiği hatırlatıldı.

Açıklamada şu mesajlar da verildi:

"Bugün de Türkiye ve Kürdistan'daki cezaevleri birer işkencehaneye dönüştürülmüş durumdadır. 250 binin üzerinde insanın kaldığı cezaevlerinde artık kimseyi koyacak yer kalmamıştır. Yasaklar, işkence ve ölümler gündelik olaylar halinde devam etmektedir. 457 tutuklu ölüme terk edildi.

AKP, iş başına geldiği 2002 yılından bu yana Alevileri sürekli yok saymıştır.

Ve elbette AKP iktidarı, aynı zamanda, Kürtleri yok saymaya, katletmeye de hiç ara vermeden devam ediyor. 9 Ekim 2019 tarihinden bu yana Kuzey-Doğu Suriye Kürdistan'ı toprakları işgal edilmiştir."

Ortak açıklamada, Rojava Devrimi de selamlanırken, "Bu büyük kazanımı, ne Türk devleti, ne de emperyalist güçler teslim alamayacak" denildi.