DİAYDER: Mezarlık tahribatı Kürtlere saygısızlık, düşmanlıktır

İstanbul Din Alimleri Derneği (DİAYDER), gerilla mezarlarına yönelik artan devlet saldırılarına tepki göstererek, “Bu kin, nefret ve vahşet, keyfi bir uygulama, aynı zamanda Kürt topluma yönelik saygısızlık, cenazelerine yönelik de düşmanlıktır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan DİAYDER Başkanı Ekrem Baran “Mezarlıkların yakılması, tahrip edilmesi haram kılınmıştır. İnsanlar arasında düşmanlık hangi boyuta ulaşırsa ulaşsın, mezarlıklar ve ibadet yerlerine saygı ve hürmet gösterilmelidir” dedi.

“Kürt çocuklarının mezarlıklarını yıkmak, Kürtçe harfler gerekçesiyle mezar taşlarının kırılması ne İslamidir ne de insanidir” vurgusunda bulunan Baran, şunları ekledi:

“Halkların dili, Allah’ın ayetlerindendir. Allah’ın verdiği dilin yasaklanması, hiçbir devletin hakkı değildir. Bu kin, nefret ve vahşet, keyfi bir uygulama, aynı zamanda Kürt topluma yönelik saygısızlık, cenazelerine yönelik de düşmanlıktır.”

DİAYDER Başkanı, “Eğer bu din adı altında yapılıyorsa, İslam dininin gölgesinde kalmamalı” diyerek, Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yapmaya çağırdı.

HPG gerillası Agit İpek’in cenazesinin PTT ile ailesine gönderilmesini da hatırlatan Baran, “Bir Kürt gencinin cenazesi PTT ile annesine gönderiliyor. Bu ve benzer uygulamalar ne İslamidir ne de insanidir. Ahlaksızlık ve vicdansızlıktır” diye tepki gösterdi.

Baran, şöyle devam etti: “Bütün anneler derin düşünmeli ve annelik duygularını dile getirmelidir. Din alimleri de bu duruma sessiz kalmıştır. Vicdan sahibi her insan, kendini annenin yerine koymalı ve empati kurmalıdır. Eğer Allah’ın ayetlerinden haberiniz yoksa, biz hatırlatalım. Allah; ‘Ey inananlar, Allah için hakkı ayakta tutun. Sizler, adalete tanıklık edenler olun. Nefretiniz bir millete yönelik adaletsizliğe neden olmasın, adil olun’ der. Allah’tan korkun, şüphesiz O yaptıklarınızdan haberdardır.”